«Το 2020 πορευθήκαμε με πυξίδα την αλληλεγγύη», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε.
Δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που ακολούθησε η Περιφέρεια Κρήτης, σημείωσε πως αναπροσαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό ο σχεδιασμός. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών βρέθηκαν στο επίκεντρο, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Χρηματοδοτήθηκαν έργα για την υγεία και την κοινωνική πολιτική 36 εκ. ευρώ και ενισχύθηκαν οι φορείς υγείας για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με 23 εκ. ευρώ.
Ο περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποτελεσματική συνεργασία με τους φορείς με κοινό στόχο της επούλωση των πληγών και ευχαρίστησε «όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τους υγειονομικούς του νησιού, γιατρούς και νοσηλευτές, τους ανθρώπους στα σώματα ασφαλείας, τους εργαζόμενους σε νευραλγικούς τομείς του δημόσιου τομέα, τους εθελοντές, όλους αυτούς που θωράκισαν την Κρήτη και περιόρισαν τις οδυνηρές απώλειες συνανθρώπων μας».
Κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα
Ο Στ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «για την Κρήτη κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα είναι η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, μαζί με τους κάθετους άξονες».
Ανακοίνωσε πως στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης «2014-2020» μέχρι το τέλος της χρονιάς είχαν ενταχθεί 546 έργα, προϋπολογισμού 510 εκ. ευρώ, ενώ οι συμβάσεις του προγράμματος ανέρχονται σε 331 εκ. ευρώ. Στον τομέα των υποδομών και τεχνικών έργων δόθηκαν χρηματοδοτήσεις 129 εκ. ευρώ για έργα οδοποιίας και οδικής ασφάλειας και 65 εκ. ευρώ για μεγάλα υδραυλικά έργα, ενώ εντάχθηκαν για χρηματοδότηση δεκάδες νέα τεχνικά έργα σε όλους τους τομείς. Συνεχίστηκαν τα μεγάλα έργα προστασίας του περιβάλλοντος κι έγινε η κατάρτιση του σχεδιασμού στην κλιματική αλλαγή, ενώ στις θεομηνίες που έπληξαν το νησί η Πολιτική Προστασία ήταν παρούσα.
Ανταγωνιστικότητα – επιχειρηματικότητα – καινοτομία
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με δράσεις και έργα που χρηματοδοτήθηκαν, συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ.
Επιπλέον, στηρίχθηκε η εκπαίδευση με ψηφιακό εξοπλισμό σχολείων σε όλη την Κρήτη, ενισχύθηκαν δράσεις και έργα στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εξωστρέφεια, την πολύπλευρη στήριξη του τουρισμού και το επιτυχημένο πρόγραμμα προβολής του νησιού.
Στον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή και για την στήριξη των ποιοτικών προϊόντων του νησιού, υπήρξε χρηματοδότηση επενδύσεων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις 82 εκ. ευρώ και η στήριξη 1.685 νέων αγροτών. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί πρόγραμμα ύψους 12 εκ. ευρώ, ενώ για τις επιπτώσεις από την πανδημία διατίθενται 60 εκ. ευρώ και διεκδικούνται πρόσθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εντάχθηκαν στο μεταφορικό ισοδύναμο 1.269 τοπικές επιχειρήσεις, ενώ μέσα από πρωτοπόρες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, με την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών, η Περιφέρεια πρώτη στην Ελλάδα είναι παρούσα στην ψηφιακή εποχή.
«Η Περιφέρεια Κρήτης έχει καθιερωθεί ως ατμομηχανή ανάπτυξης, ως γέφυρα επικοινωνίας με τους θεσμούς της πολιτείας. Στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν το βατήρα για να κάνουμε όλοι μαζί το άλμα προς τα εμπρός», σημείωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης κλείνοντας την ομιλία του. Ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα στελέχη της Περιφέρειας για την εποικοδομητική συνεργασία το 2020 και ευχήθηκε το 2021 να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας.
Καθυστέρηση σε τεχνικά έργα-καταλογίζει στην περιφερειακή αρχή ο Α. Μαρκογιαννάκης
Στην τοποθέτησή του ο κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου τόνισε: «Το 2020 αποτέλεσε μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά για όλους. Στο μεγαλύτερο μέρος του έτους ήμασταν έρμαια των επακόλουθων της πανδημίας. Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά ο COVID-19 εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς και την κοινωνική και οικονομική ισορροπία. Οφείλουμε όμως να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όσους ενεπλάκησαν για να έχουμε αυτή την μέχρι πρότινος καλή επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη, η οποία τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζεται με τα πρόσφατα ευρήματα κυρίως σε Άγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο. Τα εύσημα αυτά εξάλλου έδωσε και ο αρμόδιος αναπλ. υπουργός κ. Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του σε Υγειονομικές Μονάδες του νησιού.
Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η Περιφέρεια συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό για το αποτέλεσμα αυτό παρέχοντας σε αρκετές περιπτώσεις τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως μάσκες, αναπνευστήρες κ.α.
Αν και μπορεί να υπάρξει επιείκεια σε τοποθετήσεις για τα πεπραγμένα του κ. Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής του 2020, λόγω της πανδημίας, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε, καθώς δεν έχει τελειώσει ο φόβος για περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην Κρήτη και καθώς επίσης αναμένουμε οικονομικές επιπτώσεις που θα πιέσουν πολύ την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις και με τον απαραίτητο προγραμματισμό, να καταφέρουμε να φανούμε όσο το δυνατόν χρήσιμοι συμβάλλοντας με δράσεις και μέτρα που θα λειτουργούν επικουρικά στα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν η περιφερειακή αρχή είτε με δωρεές, με καμπάνιες, με χρήματα που διέθεσε για την μισθοδοσία υγειονομικών και το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των 60 εκ. συνέβαλε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για έτι περαιτέρω μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα ενός επιπλέον προγράμματος μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που θα εστιάζει στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ενώ λοιπόν υπήρξε μια πολύ ικανοποιητική διαχείριση στην πανδημία, δεν συνέβη το ίδιο στην προώθηση και ολοκλήρωση των τεχνικών έργων που εκκρεμούν, όπου παρατηρήθηκε μια έντονη καθυστέρηση. Μια αδράνεια.
Ιδανικά, θα θέλαμε όλοι μας, να υπάρξει αποτύπωση ενός απολογισμού στο άμεσο μέλλον που δεν θα περιγράφει μόνο αυτά τα οποία υλοποιήθηκαν ή σχεδιάστηκαν κατά το προηγούμενο έτος. Αλλά να συζητάμε έναν απολογισμό κατά τον οποίο θα περιγράφονται και αυτά που είχαν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν και για κάποιο λόγο δεν προχώρησαν. Η αποτύπωση αυτή θα αποτελέσει το εργαλείο και τον οδηγό για περαιτέρω προσπάθεια και αποφυγή παραλείψεων.
Η παράταξή μας θα εξακολουθεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του σχεδιασμού για αυτό το έτος, όπως κάνουμε εξάλλου όλο αυτό το διάστημα και θα παρεμβαίνουμε όπου κρίνεται απαραίτητο, καταθέτοντας προτάσεις σε καίρια ζητήματα της Περιφέρειας. Θα εξακολουθούμε να λειτουργούμε με υπευθυνότητα προσδοκώντας να δούμε την Κρήτη να πηγαίνει μπροστά, με ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και αντίστοιχη ισόρροπη ανάπτυξη σε Βορρά και Νότο».