Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο πραγματοποίησαν χθες οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο του πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η ΕΛΜΕΡ εκφράζοντας την αντίθεσή της στα μέτρα για την επαναλειτουργία των λυκείων και γενικότερα στην πολιτική που ακολουθείται για την παιδεία.
Μεταξύ των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, διενέργεια δωρεάν, μαζικών, επαναλαμβανόμενων αξιόπιστων τεστ για έλεγχο της διάδοσης του ιού. Επίσης ζητούν να διεξάγονται με ευθύνη της πολιτείας, είτε ενισχύοντας τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας με προσωπικό, είτε με υγειονομικούς στα σχολεία. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί ζητούν να σταματήσει η τηλεκπαίδευση, καθώς και κάθε προσπάθεια επιβολής και την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση και τον εσωτερικό κανονισμό.
Στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχε και το Συνδικάτο Οικοδόμων, «Πάνω από ένα χρόνο οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ζούμε το απαράδεκτο σύστημα του «άνοιξε-κλείσε» στα σχολεία. Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προκειμένου να ανοίξουν το συντομότερο όλα τα σχολεία.
Δε θα επιτρέψουμε τα παιδιά να γίνουν τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας και της κρίσης. Απαιτούμε άμεσα το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με 15 μαθητές ανά τάξη, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.
Την Τρίτη η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕΡ
Την Τρίτη στις 5:00 το απόγευμα στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕΡ .
Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας βιώνουμε τα δραματικά αποτελέσματα της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισής της.
Την Δευτέρα 12 Απριλίου τα Λύκεια της χώρας άνοιξαν. Χωρίς σοβαρά υγειονομικά μέτρα, χωρίς μαζικούς εμβολιασμούς μαθητών και καθηγητών, χωρίς διαγνωστικούς ελέγχους από εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό. Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ μεταθέτουν για μια ακόμα φορά την αντιμετώπιση του προβλήματος στην ατομική ευθύνη.
Από την αρχή της χρονιάς έχουν χαθεί χιλιάδες ώρες μαθημάτων. Τώρα πια, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά αλλά ακόμα και το ίδιο το ΥΠΑΙΘ (με την παράταση του διδακτικού έτους) παραδέχεται ότι η κανονικότητα του διαδικτυακού μαθήματος αποτελεί φενάκη.
Η τηλεκπαίδευση έχει φτάσει στα όριά τους τις αντοχές εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ το σκάνδαλο με τη Cisco επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης η οποία αδιαφόρησε στις εκκλήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου για ανοιχτά σχολεία με ασφαλή υγειονομικά μέτρα.
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 20 Απριλίου, στις 17:00 στον προαύλιο χώρο του 3ου Γυμνασίου με θέματα – προτάσεις:
- Ασφάλεια-άνοιγμα σχολείων
- Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
- Εμβολιασμοί.
- Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη, με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές/τμήμα.
- Παιδαγωγικά:
- Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολική ύλης. Εντοπισμός των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια και επιστημονικός-παιδαγωγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους.
- Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
- Να μη γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο.
- Ενημέρωση και κοινές δράσεις με γονείς για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, Τράπεζα θεμάτων κ.λ.π., για αυτοαξιολόγηση σχολ. Μονάδων και αξιολόγηση εκπαιδευτικών.
- Συνδικαλιστικά:
- Επαναφορά των μαθημάτων που εξοβελίστηκαν από τα ωρολόγια προγράμματα (κοινωνικές επιστήμες, καλλιτεχνικά μαθήματα κλπ.).
- Κατάργηση όλων των νομοθετικών διατάξεων που γενικεύουν τη λεγόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκτός πανδημίας, των διατάξεων για τις κάμερες στις τάξεις. Καμία αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών.
- Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση στα σχολεία (ν. 4692/2020, Υ.Α. για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό), που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση. Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν καθολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, επιστημονικά καταρτισμένο με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
- Καμία μετατροπή σχολείου σε Πειραματικό -Πρότυπο.
- ΠΥΣΔΕ».