Συναισθήματα συγκίνησης προκάλεσαν οι γυναίκες της περιοχής Κυθρέας Κύπρου με την εκδήλωση που παρουσίασαν προχθές το βράδυ στο Ωδείο της παλιά πόλης Ρεθύμνου.
Μέλη του Ομίλου Γυναικών της κατεχόμενης περιοχής Κυθρέας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης που έχει συναφθεί με τον Συντονιστικό Φορέα Γυναικείων Οργανώσεων Ρεθύμνου.
Η εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού με την συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Ρεθύμνου είχε θέμα «Αναμνήσεις και μνήμες συμπλέκονται και αναπλάθουν τη συλλογική πορεία του τόπου μας».
Με λόγο, εικόνα και μουσική μετέφεραν τα συναισθήματα των ανθρώπων, που βιώνουν την απομάκρυνση από την γενέτειρα γη, ζώντας πρόσφυγες μέσα στην πατρίδα τους.
Ήταν ένα εξαιρετικό δρώμενο παρουσίασης της «Χυτρίων γαίας» βασισμένο στον πεζό και ποιητικό λόγο Κυθρεωτών λογοτεχνών «διανθισμένο» με σύγχρονη μουσική και τραγούδια, καθώς και παραδοσιακά ακούσματα της Κύπρου.
Η Κυθρέα ή Κυθραία ή Τζυρκά είναι Τουρκοκρατούμενη κωμόπολη της Κύπρου, δεκατρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λευκωσίας.
Έχει επτά ενορίες που περιλαμβάνουν τη Χρυσίδα, τον Άγιο Ανδρόνικο, την Αγία Μαρίνα, τη Χαρδκιώτισσα, τον Άγιο Γεώργιο και τη Συρκανιά. Πολύφημη είναι η πηγή του Κεφαλόβρυσου, που παρείχε νερό για ύδρευση και άρδευση όχι μόνο για την Κυθρέα αλλά και για τα γειτονικά χωριά, καθώς και τα χωριά της Μεσαορίας.
Η Κυθρέα είναι κτισμένη επί των ερειπίων της αρχαίας πόλης των Χύτρων. Το 1833, ανασκαφές έφεραν στο φως τον αρχαίο ναό της Παφίας Αφροδίτης, ενώ στη θέση Άγιος Δημητριανός ανακαλύφθηκαν τάφοι, αγγεία, επιγραφή καθώς και άγαλμα του Σεπτιμίου Σεβήρου. Στην ανατολική πλευρά της Κυθρέας, βρέθηκε νεκρόπολη της Νεότερης και Μέσης Χάλκινης Εποχής, ενώ έτερη νεκρόπολη ανακαλύφθηκε και στη θέση Χαλήπαση. Κατά την περίοδο των αραβικών επιδρομών και έπειτα από τις καταστροφές που υπέστησαν οι Χύτροι, άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά η Κυθρέα.
Πράξη αλληλεγγύης
Η προχθεσινή εκδήλωση ήταν ακόμα μία πράξη αλληλεγγύης για τους Κύπριους, που συνεχίζουν να ζουν μακριά από τις εστίες τους.
«Καλωσορίζω τα αδέλφια μας από την Κύπρο. Η Μεσόγειος δεν μας χωρίζει, μας ενώνει. Και μαζί με αυτήν μας ενώνει ο ορθόδοξος πολιτισμός μας, οι παραδόσεις μας, τα ήθη κι έθιμά μας» είπε μεταξύ άλλων στο καλωσόρισμά του ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος για να συνεχίσει λέγοντας «μας ενώνει και η ιστορία και όλα τα πάθη διαχρονικά που πέρασαν οι δυο μεγαλόνησοί μας. Σας καλωσορίζουμε και σας αισθανόμαστε, και δεν είναι καθόλου σχήμα λόγου, ως δικά μας αδέρφια με τα οποία συμπορευθήκαμε διαχρονικά μέσα στην ιστορία. Ο ένας στεκόταν πάντα αγαπητικά και κυρίως προσευχητικά δίπλα στον άλλο. Σας καλωσορίζω απόψε στο Ρέθυμνό μας, που όπως έχετε διαπιστώσει είναι πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους, ιδιαίτερα δε για εσάς που σας θεωρούμε αδέλφια μας πνευματικά».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαίρη Λιονή, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «Θέλω να πιστεύω ότι γρήγορα θα περάσουν τα πολύ δύσκολα και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Αγαπητές φίλες από τη γη της Κυθρέας, θα εξομολογηθώ κάτι το οποίο ζούσα πριν αρκετά χρόνια, δεν ξεχνούσα τις γυναίκες από την Κύπρο βλέποντας διάφορες εκπομπές στην τηλεόραση από το δράμα που ζούσε τότε η Κύπρος, γυναίκες με μαύρα με μία ταμπέλα μπροστά τους «Δεν ξεχνώ». Σας οφείλονται θερμά συγχαρητήρια, διότι χάνεται αυτό το οποίο ξεχνά ο άνθρωπος. Ό,τι δεν ξεχνάμε δεν χάνεται ποτέ. Θερμά συγχαρητήρια γιατί κρατάτε τη μνήμη αυτή άσβεστη για τις πατρίδες σας και δεν θα τις πω χαμένες πατρίδες».
Στο ίδιο πνεύμα ο χαιρετισμός της αντιδημάρχου Πολιτισμού Ρεθύμνου κ. Πέπης Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, που τόνισε ότι «Σκεφτόμαστε με δέος την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα των εδαφών σας και όλων εσάς που είστε εκεί, υποφέρετε και θέλετε να επιστρέψουμε ξανά όλοι εκεί ελεύθερα. Θα θέλαμε να ξέρετε ότι σε κάθε ευκαιρία που μπορούμε να είμαστε μαζί, θα το πράξουμε».
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης κ. Μαρία Μαραγκού, μιλώντας εκ μέρους της μορφωτικής συμβούλου της Κυπριακής Πρεσβείας Μαρίας Παναγίδου μετέφερε τους χαιρετισμούς της και πρόσθεσε, ότι «Κύπρος και Κρήτη οι αρχές του ελληνισμού στη Μεσόγειο έχουν άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς μέχρι σήμερα. Ένα σήμερα δύσκολο και δύστοπο, όπου όλοι μαζί εδώ κι εκεί καλούμαστε να υπερβούμε αυτούς για να μπορέσουμε να ατενίσουμε προς ένα καλύτερο αύριο».
Η πρόεδρος Συντονιστικού Φορέα Γυναικείων Οργανώσεων Ρεθύμνου κ. Γεωργία Γαβρά τόνισε στο καλωσόρισμά της ότι «Οι αδερφές μας του Ομίλου Γυναικών της Κυθραίας που πιστές πάντα στα αισθήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αδελφοποίησή μας ήλθαν από την Κύπρο για να μοιραστούμε και πάλι τους προβληματισμούς μας και τις αγωνίες μας και να μας παρουσιάσουν την πολιτιστική εκδήλωση «Χυτρίων Γαία», μια εκδήλωση αναδρομής με στόχο να κρατηθούν οι μνήμες ζωντανές και αναμμένη η φλόγα του αγώνα για επιστροφή στην κατεχόμενη πατρίδα τους».
Τέλος η πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών περιοχής Κυθρέας κ. Θεοδώρα Κναή απάντησε στο θερμό καλωσόρισμα ότι «Νιώθω βαθύτατα συγκινημένη που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Ρέθυμνο, στον τόπο σας, γιατί νιώθω τον τόπο σας σαν τόπο δικό μου. Έναν γεωγραφικά άλλο τόπο, που μου ξυπνά όμως αναμνήσεις και ευαισθησίες του δικού μου τόπου, της Κυθρέας μας, της Κύπρου μας, έναν τόπο με τον οποίο μας δένουν βαθύτερες ψυχικές συγγένειες στον πολιτισμό, την ιστορία, τον ψυχικό κόσμο. Νιώθω βαθύτατα συγκινημένη, γιατί δίνεται σε εμάς τις αλύτρωτες γυναίκες της Κυθρέας, αλύτρωτες γιατί δεν μπορέσαμε να λυτρώσουμε την ψυχή μας από το μίσος για τον Τούρκο κατακτητή του τόπου μας, γιατί δεν μπορέσαμε να λυτρώσουμε την ψυχή μας από τον πόνο για τη σκλαβωμένη γη μας. Γιαγιάδες, μαμάδες και κόρες να ξεδιπλώσουμε μπροστά σας τον τόπο μας, την περιοχή Κυθρέας, την Χυτρίων Γαία, έναν τόπο ιερό, έναν τόπο μαρτυρίου και πάθους».