Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της καλοκαιρινής σεζόν επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων του Ρεθύμνου. Παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη το τελευταίο διάστημα, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, οι πληρότητες του Ιουνίου, όπως και των προηγούμενων μηνών, αλλά και οι κρατήσεις για τους παραδοσιακούς μήνες διακοπών, όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, αποτελούν στοιχεία που μέχρι στιγμής δεν επαληθεύουν τις εκτιμήσεις για ρεκόρ αφίξεων την καλοκαιρινή περίοδο του 2014.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτή την εποχή στις ξενοδοχειακές μονάδες οι πληρότητες κυμαίνονται μεταξύ 70-75%, κι έχοντας προηγηθεί ένα «υποτονικό» τουριστικό δίμηνο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, την ώρα που υπάρχουν ακόμα κενές κλίνες για τους επόμενους μήνες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου σημειώνει ότι οι τοπικοί τουριστικοί φορείς θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι αν η φετινή τουριστική σεζόν φτάσει εν τέλει στα ίδια επίπεδα με την περσινή, ενδεχομένως με μικρή διαφορά προς τα πάνω.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης στα «Ρ.Ν.» τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία δεν είναι γεμάτα, όπως πολλοί περίμεναν, ενώ εκείνο που παρατηρείται είναι ότι υψηλότερες πληρότητες έχουν οι μονάδες που έχουν δεχτεί κρατήσεις για τις κλίνες τους από τους χειμερινούς μήνες, με τη διαφορά, όμως, ότι αυτό συμβαίνει εις βάρος του κέρδους της ξενοδοχειακής επιχείρησης, καθώς οι συμφωνίες για τα συγκεκριμένα πακέτα περιλαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές που κυμαίνονται από 20% έως 25%.
Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλάκης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ανέφερε τα εξής: «Η φετινή σεζόν δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν, καθώς δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις του χειμώνα. Πέρσι Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος πήγαν πάρα πολύ καλά, ήταν οι μήνες που έκαναν τη διαφορά.
Έτσι λοιπόν, φέτος αναμέναμε να δουλέψει ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Οκτώβριος, ώστε να κλείσει η σεζόν του 2014 σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το 2013. Ωστόσο, Απρίλιος και Μάιος, αν και σχετικά καλύτεροι από πέρσι, ήταν υποτονικοί μήνες. Επίσης, τον Ιούνιο δεν είναι γεμάτα τα ξενοδοχεία και βλέπουμε αυξημένες πληρότητες σε ξενοδοχεία που έχουν κρατήσεις early booking, από τον χειμώνα, με τιμές οικονομικότερες κατά 25% περίπου.
Επιπλέον, μετά τον Ιούνιο υπάρχουν αρκετά κενά στα ξενοδοχεία, τα οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν με κρατήσεις τελευταίας στιγμής.
Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η σεζόν δεν εξελίσσεται σημαντικά καλύτερα από την προηγούμενη κι αυτή η διαφορά που υπάρχει δεν μας δίνει το δικαίωμα να μιλάμε για ρεκόρ αφίξεων στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα. Όσοι μιλούν για 20 εκατ. τουρίστες φέτος στη χώρα μας, θα πέσουν έξω. Πέρσι είχαμε 18 εκατομμύρια κόσμο, το 2014 αν φτάσουμε τα 18,5-19 εκατομμύρια τουρίστες θα πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι».
Η ροή των κρατήσεων
Σημειώνεται ότι οι τουριστικοί παράγοντες του Ρεθύμνου παρακολουθούν προβληματισμένοι τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στις δυο χώρες έχουν αναγκάσει χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς να ματαιώσουν τα καλοκαιρινά σχέδιά τους, γεγονός που έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα.
Οι κρατήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά και από τις δυο χώρες, ωστόσο όπως επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, ο τουρισμός του Ρεθύμνου έχει επηρεαστεί φέτος αρνητικά και από άλλες αγορές, οι οποίες ήταν στις μη αναμενόμενες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλάκης αναφέρεται στους τουρίστες από τις χώρες της Σκανδιναβίας, πολλοί εκ των οποίων κάθε καλοκαίρι επιλέγουν το Ρέθυμνο για τις διακοπές τους: «Τις τελευταίες μέρες υπάρχει σχετικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχε σταματήσει η ροή των κρατήσεων από όλες τις χώρες όχι μόνο από Ρωσία, Ουκρανία.
Εδώ στο Ρέθυμνο, για παράδειγμα, διαπιστώνουμε ότι έχει επηρεαστεί ακόμα και η αγορά της Σκανδιναβίας, γεγονός που αποτελεί έκπληξη για μας».