Κρίσιμες για το μέλλον της τουριστικής περιόδου χαρακτήρισε τις επόμενες εβδομάδες η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη που βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη επίσπευσης των εμβολιασμών και αυστηρής τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η υγειονομική ασφάλεια του προορισμού σε συνδυασμό με τις ποιοτικές υπηρεσίες θα είναι, όπως ανέφερε, οι δυο παράμετροι που θα καθορίσουν το μέλλον της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη.
Ήδη τα μηνύματα από τις κρατήσεις, παρά τη συγκράτηση που υπήρξε, είναι ικανοποιητικά αφού καταγράφουν ανοδικές τάσεις οι αγορές, όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Σκανδιναβία, ενώ πολύ θετικές είναι οι ενδείξεις και για τη Βρετανία. Απαιτείται όμως προσοχή, όπως τόνισε τόσο η υπουργός όσο και ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων, καθώς η επισφάλεια που υπάρχει λόγω της πανδημίας είναι μεγάλη. Οποιαδήποτε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του νησιού -αλλά και του νομού ειδικότερα- μπορεί να τινάξει στον αέρα τις σημερινές κρατήσεις. Η πολιτική των ακυρώσεων είναι ευέλικτη, χωρίς να επιβαρύνονται οι πελάτες, γεγονός που αυτόματα μπορεί να σημάνει τεράστιες απώλειες.
Ήδη μάλιστα οι ξενοδόχοι τηρούν στάση αναμονής, καθώς ο κίνδυνος να εντάξει η Γερμανία, η οποία σήμερα είναι η κυρίαρχη αγορά για τον τουρισμό της Κρήτης, τη χώρα μας στις περιοχές υψηλού κινδύνου είναι μεγάλη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από τη χώρα μας θα υποχρεώνονται σε 14ήμερη καραντίνα, παράγοντας που θα είναι πλέον αποτρεπτικός για διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς. Για τον λόγο αυτό οι ξενοδόχοι απευθύνουν έκκληση σε πολίτες και επιχειρηματίες να αντιληφθούν τη σημασία και την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί και η σημερινή θετική εικόνα να ανατραπεί.
Την ίδια στιγμή η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του τόπου, η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και η αύξηση των εμβολιασμών μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε εκτενώς στην κρισιμότητα του Αυγούστου, ως προς την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ενώ επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού Χάρη Θεοχάρη, είπε πως οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι και ποσοτικοί, ώστε να σταθεί η αγορά στα πόδια της, αλλά και ποιοτικοί.
«Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες κάποια αύξηση στις ροές και αυτό είναι ευχάριστο σε ένα μέρος, όπως η Κρήτη, που μπορεί να συνδυάσει κάθε εμπειρία που μπορεί να φανταστεί ο ταξιδιώτης. Θέλουμε να αναδείξουμε την αξία του εμβολιασμού για να μπορέσουμε να έχουμε μία σεζόν που να είναι ικανοποιητική, να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις, να έχουμε πιθανότατα και μια επιμήκυνση της περιόδου, έστω και με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής που βλέπω να επικρατούν. Όλα αυτά μέσα σε ένα πλέγμα ασφάλειας που ένιωσαν πέρυσι οι φιλοξενούμενοί μας να το νιώσουν και φέτος και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Θα συζητήσουμε λοιπόν και για το αύριο», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της τουριστικής περιόδου στο Ρέθυμνο
Αναλυτικά,
Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες εβδομάδες για την πορεία της τουριστικής περιόδου. Τα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι ενθαρρυντικά, αφού οι τάσεις είναι ανοδικές, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η ασφάλεια και η ποιότητα αποτελούν τα βασικά ζητούμενα, τα οποία καλείται η Κρήτη να προσφέρει στους επισκέπτες της και αυτό απαιτεί ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ευλαβική τήρηση των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, όπως ανέφερε χθες και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος που είχε εξαρχής τεθεί για την φετινή σεζόν, δηλαδή οι αφίξεις να κινηθούν στο 40-50%της τουριστικής κίνησης του 2019, που ήταν μια χρονιά ρεκόρ για το ελληνικό, τουρισμό.
Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο, όπου είχε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Σύλλογο Ξενοδόχων. Την υπουργό συνόδευε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους η κα Ζαχαράκη σημείωσε την αξία του εμβολιασμού, που όπως τόνισε είναι το όπλο που μας χάρισε η επιστήμη για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε πρώτα από όλα την υγεία μας, αλλά και την οικονομία αποτελώντας ένα ασφαλή προορισμό και προσφέροντες ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες μας.
«Είναι μια χρονιά που ξέραμε ότι δεν θα ήταν ανέφελη. Έχουμε ένα κοινό εχθρό, τον κορονοϊό, τον αντιμετωπίζουμε ενάμιση χρόνο και πάρα πολλοί άνθρωποι ένιωσαν στην πορεία ότι έχασαν τη δύναμή τους και την πίστη τους. Όμως, η επιστήμη μας έδωσε ένα τεράστιο δώρο, το εμβόλιο, που φέτος το έχουμε στην φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα καθημερινότητας με ασφάλεια και δύναμη και βέβαια να υποδεχόμαστε τους φιλοξενούμενούς μας επίσης με ασφάλεια. Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες κάποια αύξηση στις ροές και αυτό είναι ευχάριστο σε ένα μέρος όπως η Κρήτη, που μπορεί να συνδυάζει κάθε εμπειρία, που μπορεί να φαντάζεται κάθε ταξιδιώτης, το βουνό, την γαστρονομία, το περιπατητικό κομμάτι, το ποδηλατικό, δραστηριότητες που και μετά την covid εποχή θα είναι στις πρώτες προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Θέλουμε να αναδείξουμε την άξια του εμβολιασμού για να έχουμε μια ικανοποιητική σεζόν, να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις, να έχουμε και μια πιθανότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, έστω και με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που βλέπουμε να κυριαρχούν και όλα αυτά μέσα σε ένα πλέγμα ασφάλειας» ανέφερε η κα Ζαχαράκη.
Η μετάλλαξη Δέλτα που κυριαρχεί στην Ευρώπη δεν αφήνει πολλά περιθώρια υπεραισιοδοξίας, διευκρίνισε η κα Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ότι η πορεία της τουριστικής περιόδου βασίζεται στην πορεία του κορονοϊού, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και αποφάσεις άλλων χωρών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξή της. Για αυτό όπως επανέλαβε ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος σε συνδυασμό με την πιστή τήρηση των μέτρων. «Νομίζω ότι πρέπει την κάθε μέρα να τη μετράμε χωριστά και να μην δίνουμε την έννοια της υπεραισιοδοξίας. Θέλουμε να είμαστε πραγματιστές. Είναι σίγουρα μια δύσκολη χρονιά. Μπαίνουμε σε τέσσερις πολύ κρίσιμες εβδομάδες, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι το επιδημιολογικό κομμάτι, το κομμάτι της μετάλλαξης Δέλτα, είναι ένα παιγνίδι που δεν παίζεται μόνο από την Ελλάδα ή μόνο από κάθε περιφέρεια ή νομό αλλά εξαρτάται και από άλλες χώρες που ανοίγουν ή κλείνουν ή περιορίζουν τη μετακίνηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε ροή πολύ μεγάλη από την Γερμανία, την Γαλλία, από την Πολωνία που και φέτος κάνει την έκπληξη, από τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Βρετανία που μπαίνει σιγά σιγά στη ροή των αφίξεων. Όμως το παιγνίδι παίζεται από πολλές πλευρές. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και βέβαια σε αυτό είμαστε όλοι συμμέτοχοι, χέρι χέρι. Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πρέπει και τηρούν τα μέτρα ακόμα πιο έντονα, κάθε πολίτης ο οποίος εμβολιάζεται και πρέπει να εμβολιάζεται και να τηρεί τα μέτρα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός είναι εδώ και βέβαια και η πολιτεία που με την διαθεσιμότητα των εμβολίων αλλά και του δυναμικού του ιατρικού κάνουμε την αλυσίδα για να πετύχουμε τους στόχους. Οι στόχοι είναι και ποσοτικοί για να μπορέσει να σταθεί η αγορά στα πόδια της, ο εργαζόμενος και ο εργοδότης να έχει την πνοή για να δουλέψει. Νομίζω ότι όσο βλέπουμε αυτή την εικόνα στις αφίξεις είναι εφικτός ο στόχος, να έχουμε δηλαδή το 40 – 50% του 2019, που ήταν μια χρονιά ρεκόρ. Εγώ όμως θα θέσω και μια άλλη παράμετρο που είπε και ο υπουργός μας, τον παράγοντας της ποιότητας, ώστε αυτός που έρχεται στην Ελλάδα και την επιλεγεί θα θυμάται τις υπηρεσίες που δέχτηκε, θα θυμάται το χαμόγελο με το οποίο τον υποδέχτηκε, για την ασφάλεια που ένιωσε σε μια χώρα που έχει βάλει τα δυνατά της για να κερδίσει αυτό το στοίχημα» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε: «Με χαρά υποδεχόμαστε την αγαπητή φίλη και συνάδελφο υφυπουργό Τουρισμού την κα Ζαχαράκη στο Ρέθυμνο εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου, που ο τουρισμός φαίνεται το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και μας δίνει πάρα πολλά αισιόδοξα μηνύματα και ο βασικός λόγος είναι να εμπαίξουμε ένα μήνυμα ότι η Κρήτη και συνολικά η χώρα είναι ένας προορισμός ασφαλής και βεβαίως είναι στο χέρι όλων τόσο των πολιτών όσο κι όλων των φορέων προκειμένου να διατηρήσουμε την ασφάλεια για την χώρα μας ως τουριστικό προϊόν και βεβαίως η απάντηση σ’ αυτό είναι να προχωρήσουν άμεσα και γρήγορα οι εμβολιασμοί γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος έτσι ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα και να υπάρχει αισιοδοξία ότι η τουριστική σεζόν φέτος θα είναι αρκετά καλή σε σχέση τουλάχιστον με τα αρχικά μηνύματα».
Συγκρατημένη αισιοδοξία των ξενοδόχων
Η εικόνα των κρατήσεων σε τοπικό επίπεδο είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων και αν δεν υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τότε η χρονιά θα κυλήσει ικανοποιητικά, δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων και ενίσχυσης των εμβολιασμών: «Περιμέναμε κάτι λιγότερο, ήρθε κάτι περισσότερο. Εύχομαι να προχωρήσει έτσι μέχρι το τέλος της σεζόν, να είναι θετικά τα νούμερα και να κάνουμε ένα καλό απολογισμό στο τέλος της σεζόν. Συγκεκριμένα, ενώ περιμέναμε μια κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου της τάξεως του 30% για τον μήνα Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο Ιούνιο του 2019, τελικά τα νούμερα ήταν καλύτερα, πήγαμε 40% και για τον μήνα που διανύουμε, ενώ περιμέναμε ένα 50% φαίνεται τελικά ότι θα ξεπεράσουμε το 70% σε αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σε σχέση πάντα με το 2019 που κάνουμε τις συγκρίσεις μας. Αυτό είναι ελπιδοφόρο. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν φοβούνται, έχουν μεγάλη ανάγκη για διακοπές, προσέχουν όπως προσέχουμε και εμείς, τηρούμε με ευλάβεια τα πρωτόκολλα, το έχουμε πει επανειλημμένως, άλλωστε πέρσι το αποτέλεσμα της καλής τήρησης ήταν να μην υπάρξει επιμόλυνση σε τουρίστες και σε εργαζόμενους στον τουρισμό και όπως φαίνεται σήμερα από τα στατιστικά η επιμόλυνση κυμαίνεται από το 0,01 έως το 0,02 για τους τουρίστες. Αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται εν τις πράγμασι και δεν δέχεται αμφισβήτηση, επομένως η οποιαδήποτε εξέλιξη της πανδημίας οφείλεται, δεν θα το χαρακτήριζα απροσεξία, αλλά στην μη σωστή τήρηση των πρωτοκόλλων εκτός των ξενοδοχείων. Μέσα στα ξενοδοχεία γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκτός ξενοδοχείων υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εύχομαι και ελπίζω αυτό να λυθεί και να το καταλάβουν οι άνθρωποι ότι είναι προς το συμφέρον τους, διότι ο τουρισμός ειδικά για το Ρέθυμνο σημαίνει 80% εξάρτηση, πολλές θέσεις εργασίας, πολλά επαγγέλματα και ουσιαστικά το 20% είναι αυτό που δεν εξαρτάται από τον τουρισμό του νομού, οι υπόλοιποι όλοι από αυτό εξαρτώνται, έτσι προσφέρουμε στην ντόπια οικονομία αλλά και στην εθνική οικονομία.
Η κίνηση που έχουμε αυτή την στιγμή είναι ανοδική, παρότι υπήρχε ένα κράτημα με το που η Κρήτη μπήκε στο κόκκινο και υπήρξαν όντως κάποιες ακυρώσεις, στην συνέχεια ομαλοποιήθηκε κάπως η κατάσταση, δεν είναι η ροή που είχαμε στο παρελθόν αλλά εξακολουθεί να υπάρχει, ευελπιστούμε ότι με τις κρατήσεις που έχουμε αυτή την στιγμή και με τις κρατήσεις που περιμένουμε αν δεν διαταραχθεί η ισορροπία όσον αφορά την πανδημία στην Κρήτη θα έχουμε έναν καλό Αύγουστο και έναν καλό Σεπτέμβρη».
Όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλάκης υπάρχουν προοπτικές ενίσχυσης της κίνησης από την αγγλική αγορά που «άνοιξε» στις 19 του μήνα, ενώ ζητούμενο για τον ξενοδοχειακό κόσμο αποτελεί η Γερμανία να παραμείνει ανοιχτή και να μην εντάξει την Ελλάδα στις περιοχές υψηλού κινδύνου, κάτι που θα είναι καταστροφικό, καθώς αν αυτό συμβεί οι επισκέπτες θα υποχρεώνονται κατά την επιστροφή τους να υπόκεινται σε καραντίνα. Αυτό θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να επιλέξουν την χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
«Όσον αφορά τους Εγγλέζους, οι οποίοι μπήκαν προσφάτως από τις 19 Ιουλίου στο πρόγραμμα φαίνεται να προτιμούν την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, υπάρχουν αρκετές κρατήσεις και από την αγγλική αγορά, ελπίζω να πειθαρχήσουμε όλοι μας στα πρωτόκολλα, στα κελεύσματα και στις προτροπές των φορέων της εξουσίας ούτως ώστε να μην έχουμε επιμόλυνση και να μην αναγκαστούμε να διακόψουμε αυτή την ομαλή πορεία που έχουμε αυτή την στιγμή.
Η Γερμανία είναι ένα ερωτηματικό, αναμένουμε να δούμε τελικά που θα μας κατατάξει. Ελπίζω να μην μας βάλουν στο βαθύ κόκκινο, γιατί αυτό θα σημαίνει ανάσχεση και των κρατήσεων και θα υπάρχουν επιπτώσεις πάρα πολλές, δεδομένου ότι έχουν προχωρήσει σε ευέλικτες μορφές κρατήσεων δηλαδή ακυρώνουν πελάτες έστω και την τελευταία στιγμή χωρίς να πληρώσουν ακυρωτικά, αυτό θα μας δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα εάν μας βάλουν στο βαθύ κόκκινο που σημαίνει 14ημερη καραντίνα με την επιστροφή στην χώρα τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται» εξήγησε ο κ. Τσακαλάκης.
Υπόμνημα στην υπουργό παρέδωσε ο Σύλλογος Ξενοδόχων
Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου παρέδωσε στην αν. υπουργό Τουρισμού υπόμνημα με τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι για δεύτερη χρόνια λόγω κορονοϊού και διεκδικώντας μείωση της φορολογίας για να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες να επιβιώσουν.
Ειδικότερα, στο υπόμνημά τους αναφέρουν τα παρακάτω:
1) Ρευστότητα – Επιβίωση – Ανταγωνιστικότητα
- Μείωση ΦΠΑ διαμονής σε ανάλογα επίπεδα με τις χώρες ανταγωνισμού ώστε το ελληνικό τουριστικό προϊόν να καταστεί ευέλικτο και ανταγωνιστικό
- Κατάργηση φόρου διαμονής για το 2021-2022 ή διάθεση αυτού σε ταμείο εγγυοδοσίας για την διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων από πτώχευση πρακτορείων
- Πίεση προς τράπεζες για ευνοϊκότερα κριτήρια επιλεξιμότητας, ενίσχυσης και δανειοδότησης των πληγεισών τουριστικών επιχειρήσεων
2) Εργασιακά
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός Covid-19. Την ενσωμάτωση πιστοποιητικού εμβολιασμού που παραχωρείται σε όσους εμβολιάζονται κατά της Covid-19, στο πιστοποιητικό υγείας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ανεμβολίαστων εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
- Διευκρινίσεις. Έγκαιρος και αποτελεσματικός σχεδιασμός από τα υπουργεία σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς έτσι ώστε η στρατηγική των τουριστικών επιχειρήσεων να μην «χαράσσεται» την τελευταία στιγμή. Ο έγκαιρος σχεδιασμός είναι προς όφελος όλων, εργοδοτών και εργαζομένων, και αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
- Επίδομα άδειας / Άδεια 2020. Συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα στα περισσότερα εποχικά ξενοδοχεία, των αδήλωτων και απλήρωτων αδειών και επιδομάτων αυτών για τους εργαζόμενους που υποχρεωθήκαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προσλάβουν και να βάλουν σε καθολική αναστολή με την υπόσχεση της μη επιβάρυνσης των ξενοδοχείων. Παρακαλούμε να δοθεί λύση για την επίλυση της παράλογης ομηρίας της παράδοξης αυτής ανατροπής.
- Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021.
3) Ανάδειξη και διαφήμιση του πλεονεκτήματος της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών μας
- Ασφάλεια
- Επιτυχημένη εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων
- Έγκαιρος σχεδιασμός σεζόν 2022.