Ένα μήνα μετά την τοποθέτηση των ειδικών παγίδων στην λίμνη του Φράγματος των Ποταμών για την σύλληψη του κροκόδειλου και το ερπετό, η παρουσία του οποίου έχει γίνει ευρέως γνωστή σε όλη τη χώρα, συνεχίζει αμέριμνο τις βόλτες του, μιας και η επιχείρηση για την σύλληψή του παραμένει άκαρπη.
Το σύστημα παρακολούθησης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Φράγμα Ποταμών καταγράφει καθημερινά τις κινήσεις του ερπετού, το οποίο αν και όπως φαίνεται από τις κάμερες πλησιάζει τις παγίδες εν τούτοις δεν «πέφτει» σε αυτές.
Εν τω μεταξύ χθες με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συστήθηκε και η ειδική επιστημονική επιτροπή, στην αρμοδιότητα της οποίας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά είναι «Ο συντονισμός των δράσεων για τη σύλληψη και διαχείριση του ζώντος δείγματος κροκοδείλου στην περιοχή του φράγματος Ποταμών, στα πλαίσια της προστασίας και ευζωίας του ζώου, αλλά και της ισορροπίας του τοπικού οικοσυστήματος και της προστασίας των πολιτών».
Η επιτροπή αποτελείται από την, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, την δασολόγο, υπεύθυνη της Περιφερειακής Διαχειριστικής Αρχής CITES στην ΑΔΚ (Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών), τον διευθυντή Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης, τον περιφερειακό σύμβουλο, εντεταλμένο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνης, τον δήμαρχο Αμαρίου, τον διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), τον ερπετολόγο, εκπρόσωπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τη βιολόγο της Ερπετολογικής Εταιρείας, Δρ Βιολογικών Επιστημών με ειδικότητα στη μελέτη των ερπετών, τακτικό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής CITES.
Ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλης Μαμαγκάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως η φημολογία για την ύπαρξη και δεύτερου κροκόδειλου συνεχίζεται και κατά την δίκη του άποψη θα πρέπει να έρθει άμεσα στο Ρέθυμνο ο ειδικός σε θέματα κροκοδείλων και γνωστός από το National Geographic, Ολιβιέ Μπερά προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψη του ζώου. Σύμφωνα με τον ίδιο στις δυο αρχικές παγίδες προστέθηκαν άλλες τόσες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Ειδικότερα ανέφερε: «Συστήθηκε μια επιτροπή, η οποία και θα γνωμοδοτεί για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την παγίδευση του ζώου. Εμείς έχουμε ήδη παγίδες, παρακολουθούμε το ζώο να τριγυρίζει γύρω από αυτές, όμως δεν έχουμε καταφέρει να τα πιάσουμε. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να έρθει ο Γάλλος ειδικός για την παγίδευση κροκοδείλων για να τον παγιδέψουμε. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να το καθυστερήσουμε άλλο και αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο να προχωρήσουμε τις διαδικασίες.
Οι παγίδες είναι τέσσερις. Στις δύο γυρίζει πολύ κοντά, αλλά δεν μπαίνει μέσα».
Από την πλευρά της η κυρία Καργιολάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών, που είναι και πρόεδρος της επιτροπής που συστήθηκε τόνισε: «Μετά από αλληλογραφία που είχαμε με το αρμόδιο υπουργείο, μας προτάθηκε να συστήσουμε μια επιτροπή εδώ, υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία ουσιαστικά θα ασχοληθεί με την σύλληψη του κροκόδειλου. Ο γενικός γραμματέας υπέγραψε την απόφαση για την σύσταση της επιτροπής και θα αποφασίσουμε τι ενέργειες θα κάνουμε για να παγιδεύσουμε το ζώο».