Η «κορωνόπληκτη» Ε.Ε. δεν μπόρεσε ούτε και στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής του 2021 να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που συνθέτουν την παρούσα κρίση.
Οι 27 δεν κατόρθωσαν να συντονιστούν και να υιοθετήσουν μια κοινή αντιμετώπιση του κινδύνου της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των εορτών. Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι οι 27 έχουν χάσει -για την ώρα- το στοιχείο της εσωτερικής συνοχής στις αποφάσεις τους, αφήνοντας κάθε κράτος να επιβάλει τους δικούς του όρους. Το θέμα βεβαίως δεν αφορά μόνον τους επίμονους παραδοσιακούς ταξιδιώτες των Χριστουγέννων, αλλά και όλο το σημαντικά επιβαρυμένο κεφάλαιο των μεταφορών αγαθών και άλλων προϊόντων, που αφορά στο σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Οι 27 είχαν όμως την εύκολη λύση να επιμείνουν στην επείγουσα ανάγκη επιπλέον εμβολιασμών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την άγνωστη ακόμα παραλλαγή Όμικρον, την οποία κανείς δεν λέει μετά βεβαιότητας ότι την καλύπτουν τα παρόντα εμβόλια- αλλά και να σιγουρέψουν ότι αγορασμένες παρτίδες εμβολίων μέχρι το τέλος του 2023 θα χρησιμοποιηθούν όλες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στο έτερο μεγάλο θέμα των ημερών, δηλαδή των υψηλών τιμών ενέργειας, που ταλανίζει όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Ύστερα από δύο γύρους διαπραγματεύσεων, οι αρχηγοί των κρατών μελών εγκατέλειψαν την προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινή θέση και πολύ περισσότερο δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ποια είναι η βασική αιτία για την αύξηση των τιμών ενέργειας που συμπαρασύρει τον πληθωρισμό στα ύψη.
Ένας βασικός παράγων στην ευρωπαϊκή κακοφωνία στον πολύ σημαντικό τομέα της ενέργειας είναι η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, η οποία ακόμα δεν έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις της στην ενεργειακή πολιτική της. Το σίγουρο πάντως είναι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ότι μέχρι τον Ιούλιο 2022 το Βερολίνο θα σκέπτεται τι θα κάνει ακριβώς με τον ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου Νορντ Στρημ 2, ο οποίος είναι έτοιμος αυτή την στιγμή να εφοδιάσει με αέριο την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος μεγάλος πολέμιος του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και του συγκεκριμένου αγωγού, είναι οι ΗΠΑ.
Γενικότερα το θέμα των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς το Βερολίνο και λόγω των Πρασίνων επιδιώκει η βασική πηγή ενέργειας της Ευρώπης να είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην οποία έχει επενδύσει η γερμανική βιομηχανία. Ήδη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γερμανός Φρανς Τίμερμανς δηλώνει ότι η «Ευρώπη πρέπει να αλλάξει σελίδα στα ορυκτά καύσιμα και να προσανατολιστεί στις ΑΠΕ και στα αέρια χαμηλού διοξειδίου του άνθρακα, όπως είναι το υδρογόνο. Η μάχη αναμένεται σκληρή με τη Γαλλία να μην θέλει να χάσει τις επενδύσεις της στην πυρηνική ενέργεια».
Οι 27 ακόμα, δεν είχαν σχεδόν τίποτα να πουν για το προσφυγικό, παρά μόνον να το παραπέμψουν στο μέλλον.
Εκεί όμως που οι 27 είχαν πολλά να πουν ήταν η δέσμευση τους για βαριές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «αν», «όταν», «στην περίπτωση που» αυτή αποφασίσει να εισβάλει την Ουκρανία στο μέλλον.
Οι Ευρωπαίοι κατανάλωσαν πολλά λόγια στα Συμπεράσματα της Συνόδου για να διατρανώσουν την συνεργασία και τη δέσμευση τους στο ΝΑΤΟ (λες και είμαστε σε περίοδο Ψυχρού Πολέμου) για την κοινή αντιμετώπιση του πιθανού ρωσικού «εχθρού» της Ευρώπης. Ακολουθώντας πιστά την αμερικανική εχθρική πολιτική απέναντι στη Ρωσία με αφορμή την Ουκρανία και υποτιμώντας τον κίνδυνο η Ευρώπη και όχι οι ΗΠΑ να υποστεί τις συνέπειες μιας ενδεχόμενη όξυνσης.
* Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος