Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το προσφυγικό ζήτημα διχάζοντας την Ευρώπη και φέρνοντας τη χώρα μας στο επίκεντρο, με την κατάσταση να είναι οριακή, αφού χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Το πρόβλημα γιγαντώνεται μετά και τις μονομερείς αποφάσεις της Αυστρίας με συμμάχους τις βαλκανικές χώρες, να ασκήσουν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, όπου θα συμμετάσχει η Τουρκία, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση. Σημείωσε ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, συμπληρώνοντας ότι θα ενημερώσει σχετικά και τους υπόλοιπους αρχηγούς.
Στόχος, όπως είπε, η επίτευξη της απαραίτητης πολιτικής συναίνεσης πριν τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση και να απαιτήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο «αναλογική συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στα βάρη» από την προσφυγική κρίση.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αυστρίας και των «συμμάχων» της -που προειδοποιούσαν με κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες- τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ένα ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή των χωρών που αφορά άμεσα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο εάν οι εξελίξεις δεν ικανοποιητικές. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμοιρασμός της ευθύνης στα κράτη-μέλη» τόνισε.
«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να σηκώνουν φράχτες, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική» και χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα κατά όσων «δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες και οι συμφωνίες είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν». Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε ακόμη το γεγονός να αποφασίζουν κάτι οι ηγέτες της ΕΕ και αργότερα οι αποφάσεις να ακυρώνονται από κάποιες «παρασυνάξεις», όπως είπε, κάποιων κρατών που δεν είναι μόνο της ΕΕ αλλά και μη μέλη που βρίσκονται στη βαλκανική διαδρομή.
Αναφέρθηκε δε ονομαστικά στην Αυστρία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο «να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό» χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει στο εξής από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, σε μία κρίση η οποία έχει φορτώσει σε μία χώρα βάρος πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που της αναλογεί » τόνισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ή χώρα θα απαιτήσει να εφαρμοστούν το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν. «Στο εξής δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά» υπογράμμισε.
Σημειώνεται ότι με τις διαβεβαιώσεις της Άνγκελα Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό, υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης και όχι μονομερών ενεργειών τάχθηκαν και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποίησε σε σημερινή του συνέντευξη στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Ευρώπη πρέπει να προσέξει ώστε να θεωρείται σημαντική.
Αναλυτικά…
Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν τη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρωθυπουργός
ΒΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΣ, Ε.Ε.
«Πυρά» εναντίον της Αυστρίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του προσφυγικού εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 7 Μαρτίου.
Σε παρέμβασή του από τη βουλή για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί το προσφυγικό και εξαπέλυσε βολές εναντίον της Αυστρίας για τις μονομερείς ενέργειές της. «Έχει συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο και είναι ντροπή για την λειτουργία της Ε.Ε., να αποφασίζουν οι ηγέτες στις συνόδους κορυφής και οι συμφωνίες να ακυρώνονται από επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών, ακόμα και μη μελών της Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη την απόφαση της χώρας να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων χωρών.
«Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες είναι κανόνες» τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι το καλοκαίρι, η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι «οι συμφωνίες τηρούνται» και τώρα αποδεικνύεται ότι η πίεση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων αφορά, τελικά, ορισμένους. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση ότι για τη λύση του προσφυγικού απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.
Ξεκαθάρισε δε, ότι η Αθήνα θα απαιτήσει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει σε νέα μέτρα εάν δεν υπάρξει καταμερισμός των βαρών.
Σημειώνεται ότι σκληρές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδα έγιναν από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ – Λάιτερ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Αυστρίας-Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στη Βιέννη για το προσφυγικό. Υποστήριξε πως απαιτείται, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συγκεκριμένα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα. «Άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συνεχίζοντας την τακτική του των τελευταίων εβδομάδων και μηνών με τις φραστικές επιθέσεις και τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης.
Για το αγροτικό
Αναφερόμενος στις αγροτικές αντιδράσεις στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει το 90% της αγροτιάς και επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη αναμένεται να έχει συνάντηση με το μπλόκο της Νίκαιας. «Γνωρίζω ότι η έγνοια τους είναι η μικρή και μεσαία αγροτιά» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Αν δεν κινητοποιήσουμε την οικονομία και την παραγωγή, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση. Ο αγροτικός τομέας πρέπει να είναι και είναι προτεραιότητα» είπε ο κ. Τσίπρας, και ξεκαθάρισε ότι κατανομή των βαρών πρέπει να είναι δίκαιη.
«Κατέθεσα στους αγρότες μία σειρά προτάσεων. 25 τον αριθμό. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την ουσία που είναι η παραγωγή αλλά και τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Ρώτησα τους εκπροσώπους των αγροτών εάν οι συγκεκριμένες προτάσεις τους ικανοποιούν. Οι μισοί μου απάντησαν καταφατικά και οι άλλοι μισοί δεν ικανοποιήθηκαν και τότε τον ρώτησα ποιο είναι το εισόδημά του απαντώντας μου 50.000 ευρώ. Δεν θα προστατεύσουμε το 5% της οικονομίας αλλά το 90%. Να πούμε αλήθειες. Δεν θα στηρίξουμε τη μειοψηφία του αγροτικού κόσμο» τόνισε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της βουλής.
Για τη λίστα Μπόργιανς
Αναφερόμενος στη λίστα Μπόργιανς ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο γ.γ. του πρωθυπουργού επί κυβερνήσεως Σαμαρά έδινε εντολές στον πρόξενο της χώρας στη Γερμανία να μην παραλάβει υλικό που αφορά φοροφυγάδες.
Όπως ανέφερε, στις 19.15 την Τετάρτη έλαβε επιστολή του κ. Μπόργιανς, στην οποία αναφέρεται ότι το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα και για την επεξεργασία λιστών με φοροφυγάδες, και όχι απλά τεχνική βοήθεια. «Το Μαξίμου τότε απέρριψε την πρόταση», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «είναι σαφές τι σημαίνει αυτό». Επανέλαβε δε ότι «δεν θα αφήσουμε αυτήν την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως».
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νομοσχέδιο-τομή «για να μπορέσει το κράτος να σταθεί στα πόδια του μακριά από πρακτικές του παρελθόντος» και αναφέρθηκε στον θεσμό του διοικητικού γραμματέα και στο Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ έκανε λόγο για νέα μορφή αξιολόγησης και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, μέσα από ισορροπημένο σύστημα μοριοδότησης, αλλά και για θέσπιση νέου βαθμολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους μετακλητούς υπαλλήλους, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για τον αριθμό που εκείνος απασχολούσε όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε και την αντιπολίτευση για λυσσώδεις προσπάθειες που έχουν στόχο να δείξουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κομματικοποιήσει το κράτος. Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Στόχος μας να φέρουμε το ΑΣΕΠ παντού και σήμερα πραγματικά εκπλήσσομαι που σε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο που αφορά το χαρτοφυλάκιο που είχε στην προηγούμενη κυβέρνηση ο κύριος Μητσοτάκης απουσιάζει. Δεν είναι εδώ να μας πει το όραμά του, τις ιδέες του, το εάν θα στηρίξει άρθρα. Δεν πειράζει είναι σημεία των καιρών ας απουσιάζει. Αν θέλει παράλληλο διάλογο ας είναι. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη λυσσώδη προσπάθεια που κάποιοι καταβάλουν για να παρουσιάσουν την κομματοποίηση από το ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για τους μετακλητούς. Το 2014 το κόστος στο δημόσιο από τους μετακλητούς ήταν 15.196.000 τώρα 10.800.000 μείωση που υπερβαίνει το 28%. Δεν πήραμε ποτέ απάντηση για το εκσυγχρονιστικό όραμα για τις αλλαγές δεκάδων διευθυντών μέσα σε μία νύχτα».
Νέα πρόκληση της Αυστρίας απέναντι στην Ελλάδα
Σκληρές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδα από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ – Λάιτερ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Αυστρίας – Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στη Βιέννη για το προσφυγικό. Υποστήριξε πως απαιτείται, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συγκεκριμένα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα. «Άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συνεχίζοντας την τακτική του των τελευταίων εβδομάδων και μηνών με τις φραστικές επιθέσεις και τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης, μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη της λεγόμενης Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία, ο ίδιος και η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσαν εξωθεσμικά τούς ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων.
Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν μάλιστα τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».