Με στόχο την εθελοντική οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να δημιουργηθεί Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες στο Ρέθυμνο, διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο διήμερο καλοκαιρινών εκδηλώσεων από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με Αυτισμό. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο «Σπίτι του Πολιτισμού» πραγματοποιήθηκε έκθεση με τις δημιουργίες των παιδιών από το εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και η δράση «Συμμετέχω ενεργά, μαζί μπορούμε» που έχει σαν αντικείμενο την «υιοθέτηση» κουμπαράδων και την συμβολή στη δημιουργία της μόνιμης, ημερήσιας δομής για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η χρόνια και εντατική προσπάθεια του Συλλόγου να καλύψει το κενό που υπάρχει στο νομό σε επίπεδο ολοκληρωμένων δομών για τα παιδιά με αυτισμό, σύνδρομο down, κινητικές αναπηρίες και νοητική στέρηση, φαίνεται να έχει αίσιο τέλος, με τον πρόεδρο του, Παύλο Μελισσινό, να δηλώνει στα «Ρ.Ν.» πως η διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και ότι μέχρι τους πρώτους χειμερινούς μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί. Η δομή που αναμένεται να λειτουργήσει στους χώρους του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, στόχο έχει, μέσω των τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης, να συμβάλλει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για την ομαλότερη ένταξη των παιδιών στην κοινωνία. Για να επικοινωνήσει αυτή την προσπάθεια ευρύτερα στην κοινωνία, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων παιδιών με αυτισμό, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ψάξει για «αναδόχους» των πήλινων κουμπαράδων, ζωγραφισμένων από τα ίδια τα παιδιά και να κάνει την κοινωνία συμμέτοχο σε αυτή του την προσπάθεια. Οι κουμπαράδες θα δοθούν στους αναδόχους τους, που θα αποταμιεύουν σε αυτούς όποιο χρηματικό ποσό έχουν τη δυνατότητα, ενώ είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Σχολιάζοντας την πρωτότυπη, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία του Συλλόγου ο κ. Μελισσινός, επεσήμανε ότι πέρα από την οικονομική στήριξη οι κουμπαράδες «αγάπης» στοχεύουν στην ουσιαστική ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου. «Σκοπός της δράσης με τους κουμπαράδες είναι να βρούμε στήριγμα στους συμπολίτες μας και να τους γνωστοποιήσουμε την προσπάθειά μας. Στις 3 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν οι κουμπαράδες, θα διοργανώσουμε μια εκδήλωση για να τιμήσουμε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό. Είναι, πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου και οι κουμπαράδες έχουν γίνει ήδη ανάρπαστοι, ενώ σκεφτόμαστε σύντομα να δημιουργήσουμε περισσότερους. Απώτερος σκοπός των κουμπαράδων αγάπης και όλων των δράσεων είναι να μαζέψουμε χρήματα για να ξεκινήσουμε το Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες, το λεγόμενο κέντρο ημέρας, από την νέα περίοδο. Δεν στεκόμαστε, όμως, μόνο στο κομμάτι της οικονομικής ενίσχυσης. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι θα τον πάρουν στο σπίτι τους, θα εξηγήσουν στα παιδιά τους για ποιόν λόγο γίνεται αυτή η αποταμίευση, θα τους εξηγήσουν πως θα βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, είναι πιο ευάλωτοι και πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ευαισθησία. Μέσα από την δράση θα καταλάβουν μικροί και μεγάλοι, ότι προσφέροντας σε ανθρώπους διαφορετικούς, τους βοηθάμε να βγουν από το περιθώριο» επεσήμανε ειδικότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων παιδιών με αυτισμό.
Για τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών, που επίσης είχαν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης, μίλησε στην εφημερίδα η υπεύθυνη γραμματείας και επικοινωνίας του Συλλόγου, Ειρήνη Κλάδου. «Από τον προηγούμενο Οκτώβριο σαν σύλλογος συμμετέχουμε στην δράση «είμαστε όλοι πολίτες» του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Είχαμε έτσι την στήριξη και τη δυνατότητα να οργανώσουμε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης από επαγγελματίες δασκάλους, όπως εικαστικό, ειδική παιδαγωγό και μουσικό. Τα παιδιά μας παρακολούθησαν εργαστήριο πηλού, μουσικής έκφρασης και αγωγής, εικαστικό εργαστήριο και πολλές εξωτερικές δράσεις. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών εκθέσαμε αυτό το διήμερο. Πολύ σημαντικό για εμάς είναι επίσης ότι μέσα από τα εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης δουλέψαμε πολλά πράγματα που έχουν σχέση με τον αυτισμό, όπως συναισθήματα, ρυθμό, βιωματικά παιχνίδια, ομαδικές δράσεις για να μπορέσουν τα παιδιά από την ατομικότητα να βγουν στην συλλογικότητα και συνεργασία μεταξύ τους και η αλληλεπίδραση. Το κομμάτι της κοινωνικοποίησης, της συνεργασίας με άλλους φορείς, και της εξωστρέφειας είναι πολύ σημαντικές για να προωθήσουμε την ομαλή ένταξη των παιδιών στην κοινωνία» επεσήμανε.
Αναφορικά με τους κουμπαράδες αγάπης η κα. Κλάδου, ανέφερε ότι σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και προσέθεσε: «Δεν μας νοιάζει ποιο ποσό θα έχει ο κάθε κουμπαράς, θέλουμε να έχει κομμάτι από την ψυχή και την σκέψη του ανθρώπου που τον υιοθέτησε».