Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 συμπληρώνονται 24 χρόνια από την απώλεια του Ιδρυτή και πρώτου Προέδρου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Άγγελου Γουλανδρή.
Για να τιμήσει την μνήμη του, το Μουσείο θέτει υπό την αιγίδα του την διαδικτυακή εκδήλωση «Καινοτομία και τεχνολογία για μία πράσινη, ψηφιακή και δίκαιη ανάκαμψη», που θα λάβει χώρα την ίδια μέρα, με διοργανωτές το EIT Climate-KIC Hub Greece και το SDSN Greece.
Όπως τονίζει στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΔΣ του ΜΓΦΙ Φαλή Βογιατζάκη: «Ο Άγγελος Γουλανδρής υπήρξε μεγάλος οραματιστής και καινοτόμος.
Το Μ.Γ.Φ.Ι. είναι το έργο που οραματίστηκε και πραγματοποίησε για την μελέτη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την εποχή που οι λέξεις περιβάλλον και προστασία, δεν είχαν λάβει ακόμα την σημερινή σημασία τους».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Μουσείου: «Ο στόχος της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα οκτώ Ελληνικά KIC και η έναρξη της συνεργασίας τους με τη φιλοδοξία επιτάχυνσης της καινοτομίας προς την αειφόρο μετάβαση της χώρας, την από κοινού εφαρμογή της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και προς την προετοιμασία για τη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.
Η εκδήλωση θα επιδιώξει να γνωστοποιήσει την ανάγκη ανάπτυξης ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και του ΕΙΤ στο παραπάνω πλαίσιο. Η παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταστήσει τη συνάντηση ιδανικό ευκαιρία διαμόρφωσης του πλαισίου της σχετικής συζήτησης.
Τις οκτώ Ελληνικές Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας αποτελούν οι: EIT Climate-KIC Hub Ελλάδος, EIT Digital Hub Ελλάδος, EIT Food Hub Ελλάδος, EIT Health Hub Ελλάδος, EIT InnoEnergy Hub Ελλάδος, EIT Manufacturing Hub Ελλάδος, EIT Raw Materials Hub – Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδας και EIT Urban Mobility Hub Ελλάδος.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας αποτελεί μια μοναδική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω της συνεργασίας των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ερευνητικού χώρου με στόχο την εξεύρεση λύσεων σε πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις. Μέσα από τις «Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας» (Knowledge Innovation Communities, KICs), το ΕΙΤ αναπτύσσει δράσεις για την εκπαίδευση των ερευνητών σε θέματα επιχειρηματικότητας (μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές και προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης), την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων, τη δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων (start-up incubation, μεταφορά τεχνολογίας, σύνδεση έρευνας και παραγωγής, βραβεία, επιταχυντές, κ.λπ.).
Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, των Ελληνικών Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας, επιχειρήσεων, χρηματοδοτικών φορέων, ερευνητικών φορέων και οργανισμών. Η εκδήλωση, που εντάσσεται στους εορτασμούς μνήμης για τον Άγγελο Γουλανδρή, ιδρυτή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα μεταδοθεί ζωντανά από αυτό το διαδικτυακό κανάλι: (https://bit.ly/3ofLfcN).
Άγγελος Γουλανδρής, ο ιδρυτής του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου
Ο Άγγελος Γουλανδρής, ιδρυτής, και πρόεδρος επί 32 χρόνια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, καταγόταν από παλιά ναυτική οικογένεια της Άνδρου.
Η χώρα του, σαν βιολογικός χώρος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, τον απασχόλησε από νωρίς. Από τους πρώτους διέβλεψε σε χρόνο ανύποπτο τις επιπτώσεις της εποχής μας στο φυσικό περιβάλλον και έδρασε έγκαιρα.
Το 1964 ίδρυσε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον ελληνικό φυσικό χώρο και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αποστολή του Μουσείου ήταν να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες τον πλούτο των φυσικών πόρων της χώρας τους και να αναλάβουν την ευθύνη προστασίας τους. Στον σκοπό αυτό αφιερώθηκε, προσφέροντας εκτός από την οικονομική του στήριξη και τη σφραγίδα της προσωπικής του κατεύθυνσης και φιλοσοφίας. Ο Άγγελος Γουλανδρής θεωρούσε ότι το έργο του αποτελεί για την Ελλάδα ουσιαστική επένδυση, την οποία ολοκλήρωσε με τη δημιουργία του Κέντρου ΓΑΙΑ.
Ο Άγγελος Γουλανδρής τιμήθηκε το 1979 από την Ακαδημία Αθηνών με το Αργυρούν Μετάλλιο των Φυσικών Επιστημών και το 1990 από το Ωνάσειο Ίδρυμα με το Διεθνές Βραβείο για τον «Άνθρωπο και το Περιβάλλον». Το 1988 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
Τον λίγο ελεύθερο χρόνο του, ο Άγγελος Γουλανδρής τον διέθεσε στην ζωγραφική και την γλυπτική, με τις οποίες απέδωσε μαθηματικούς και γεωμετρικούς κανόνες της κοσμικής ισορροπίας.
Στη δεκαετία του ’70 ο Αγγελος και η σύζυγος του Νίκη Γουλανδρή, βρέθηκαν στο Ρέθυμνο, καθώς είχαν αναπτύξει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με τον Παντελή Πρεβελάκη και τη Φαλή Βογιατζάκη, που είχαν εμπνεύσει στο ζεύγος την αγάπη γι’ αυτή την πόλη. Στο πλαίσιο ξενάγησης του Άγγελου και της Νίκης Γουλανδρή σε μνημεία του Ρεθύμνου, τους οδήγησαν και στο ερειπωμένο από τον πόλεμο Τζαμί Μασταμπά -που είχε υποστεί σοβαρές φθορές, κυρίως με τους βομβαρδισμούς του 1941. Το Τέμενος, αν και ερειπωμένο, έφερε στοιχεία ιστορικά και αρχιτεκτονικά που ενέπνευσαν τον Άγγελο Γουλανδρή για τη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού κέντρου σε σχέση με το βοτανικό, γεωλογικό και παλαιοντολογικό πλούτο της Κρήτης. Ο χώρος, περίπου 10 στρέμματα, παραχωρήθηκε από το κράτος στο Μουσείο Γουλανδρή.
Η αναστήλωση έγινε σταδιακά, μετά την παραχώρηση του Τεμένους από το υπουργείο Πολιτισμού στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Όπως είχε ζητήσει ο Άγγελος Γουλανδρής, διατηρήθηκαν τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία, παραμένοντας μνημείο δεμένο με το Ρέθυμνο και την ιστορία της πόλης, και στον χώρο δημιουργήθηκε το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή στην Κρήτη, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.