Θεματικά Εργαστήρια στα πλαίσια τοπικών πρωτοβουλιών απασχόλησης
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ABRUZZO ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Στα πλαίσια υλοποίησης του τοπικού σχεδίου δράσης «Δρόμοι απασχόλησης και επιχειρηματικότητας», που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυσης της απασχόλησης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων», η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ρεθεμνιώτικη συνεργασία δημιουργικών φορέων», με υπεύθυνο εταίρο της δράσης «Διακρατικότητας» τη «Σύμπραξη φορέων Ρεθύμνου για την ανάπτυξη και την απασχόληση», υλοποίησε θεματικά εργαστήρια στην Ιταλία.
Σε αυτή τη δράση Δικτύωσης, έλαβαν μέρος δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων ωφελούμενοι του τοπικού σχεδίου, τοπικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι συναντήθηκαν με επιχειρηματίες της περιφέρειας Abruzzo της Ιταλίας. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο πρόεδρος της «Σύμπραξης φορέων Ρεθύμνου για την ανάπτυξη και την απασχόληση», κ. Ψαρουδάκης Εμμανουήλ.
Η Διακρατική Συνεργασία, είχε σκοπό, την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μέσω της υλοποίησης study visits, όπως και την εξαγωγή νέων καινοτόμων προσεγγίσεων μέσω της παρουσίασης και «εκπαίδευσης» των διακρατικών εταίρων στη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία των Learning Networks.
Το πρόγραμμα εργασιών διήρκησε πέντε ημέρες από τις 30 Μαρτίου έως τις 03 Απριλίου 2015. H επίσκεψη ξεκίνησε με τη συμμετοχή της ομάδας εργασίας σε θεματικό εργαστήριο, με υπεύθυνους αγροτουριστικών μονάδων της περιοχής. Εισηγητής στο πρώτο εργαστήριο ήταν ο κ. Mario Tortela, ιδιοκτήτης και διευθυντής της αγροτουριστικής μονάδας «Le Magnolie», στην οποία φιλοξενήθηκε η ομάδα εργασίας. Ενδεικτικά, η συγκεκριμένη μονάδα φιλοξενεί περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα ανά σεζόν και αποτελείται από 50 παραδοσιακά δωμάτια.
Η παραγωγή του ελαιόλαδου της προέρχεται από περίπου 4.000 ελαιόδεντρα, τα οποία είναι πιστοποιημένα με το ΠΟΠ της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία και που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο Νομό Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η οργάνωση και διαχείριση αγροτουριστικών μονάδων, και η λειτουργία τους σαν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, δίνοντας έμφαση στη χρήση αγαθών που παράγονται, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι, κάθε αγροτουριστική μονάδα είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί τα αγαθά, τα οποία παράγει η ίδια ή κάποια από τις γειτονικές αγροτουριστικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής. Μόνο όταν κανείς από την ευρύτερη περιοχή δεν παράγει το συγκεκριμένο προϊόν, αγοράζεται από το εμπόριο. Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα τυποποίησης, συσκευασίας και εξαγωγής του αγνού παρθένου ελαιόλαδου, ώστε μέσω του marketing, το προϊόν να πωλείται στη μέγιστη δυνατή τιμή του.
Ακολούθησε ένα δεύτερο θεματικό εργαστήριο, στη μονάδα βιολογικής παραγωγής κρασιών «Chiusagrande». Εκεί η ομάδα εργασίας συνομίλησε με τον οινολόγο Franco Gioudomenica, ο οποίος εξήγησε τη φιλοσοφία που χρησιμοποιεί στην παραγωγή των κρασιών του. Σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφία, κάθε κρασί που παράγει θα πρέπει να εκφράζει κάποιο ανθρώπινο συναίσθημα. Έμφαση δόθηκε σε μια πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής κρασιού που χρησιμοποιεί, κατά την οποία προστίθεται ή αφαιρείται αέρας από τα δοχεία του μούστου. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρία προσπαθεί να δώσει μια «προσωπικότητα» στο κάθε είδος κρασιού, συνδυάζοντας την άριστη ποιότητα με τις λογικές τιμές προς το καταναλωτικό κοινό.
Η επόμενη ημέρα για την ομάδα εργασίας περιελάμβανε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη, στη κτηνοτροφική μονάδα παραγωγής τυριού και προϊόντων κρέατος «La Porta Dei Parchi». Η συγκεκριμένη μονάδα έδωσε ζωή σε ένα απομακρυσμένο και εγκαταλελειμμένο χωριό της περιοχής, εφαρμόζοντας την πρωτοποριακή ιδέα της κ. Manuela Cozzi «Υιοθετήστε ένα πρόβατο». Η παραγωγός ξεκίνησε έχοντας 100 πρόβατα, και σήμερα έχει στην κατοχή της περισσότερα από 5.000, αφού καλεί κόσμο να «υιοθετήσει» ένα ζώο στην αξία των 100 ευρώ, με τη συμφωνία στη διάρκεια της χρονιάς η μονάδα να αποδίδει στον «ιδιοκτήτη» του προϊόντα αξίας 100 ευρώ, όπως τυρί, κρέας, μαλλί και άλλα παράγωγα του. Από τα 5.000 πρόβατα που υπάρχουν στη κατοχή της τα 3.900 είναι «υιοθετημένα». Η συγκεκριμένη ιδέα είχε μεγάλη επιτυχία, αφού ουσιαστικά χρηματοδότησε πλήρως την προσπάθεια ανάπτυξης της συγκεκριμένης μονάδας, η οποία συμπαρέσυρε και εργατικό δυναμικό, κάνοντας ξανά το χωριό κατοικήσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1986 στην περιοχή κατοικούσαν μόλις 15 κάτοικοι, ενώ φέτος έχουν ξεπεράσει τους 600. Στη μονάδα εκτός από τυρί, παράγονται και προϊόντα από το μαλλί των προβάτων. Επίσης όταν τα πρόβατα μεγαλώνουν και παύουν να αποδίδουν προϊόντα, η μονάδα αξιοποιεί το κρέας τους, φτιάχνοντας λουκάνικα και σουβλάκια.
Φεύγοντας από την κτηνοτροφική μονάδα, η ομάδα εργασίας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την παραλιακή πόλη Pescara. Κατά την περιήγηση στη πόλη, όλοι θαύμασαν τα αξιοθέατά της και εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά της.
Η τελευταία μέρα ξεκίνησε με μια ακόμα επίσκεψη στο συνεταιρισμό «Coldiverdi Abruzzo», όπου η ομάδα εργασίας συνάντησε τον υπεύθυνο της εκστρατείας «Punti Compagne Amica» κ. David Falcinelli. Πρόκειται για ένα συνεταιρισμό στον οποίο συμμετέχουν τοπικοί παραγωγοί της περιφέρειας του Abruzzo, ο οποίος στεγάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο κέντρο της Pescara, καθώς και σε άλλες πόλεις της συγκεκριμένης περιφέρειας. Στους χώρους αυτούς πωλούνται αγαθά τα οποία παράγονται εξ ολοκλήρου στην περιφέρεια αυτή. Με τον τρόπο αυτό, θέλουν να προωθήσουν και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και τους τοπικούς παραγωγούς. Ακολουθούνται πολύ αυστηρές διαδικασίες πιστοποίησης και προσπαθούν να πωλούν τα προϊόντα τους βάσει της ποιότητας και του τοπικού στοιχείου, στις καλύτερες δυνατές τιμές. Στα καταστήματα της συγκεκριμένης κοινοπραξίας απαγορεύεται να πωληθούν προϊόντα που έχουν παραχθεί σε άλλες χώρες. Στη προσπάθεια τους να επεκταθούν κάνουν συμφωνίες με τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια, ώστε να ενταχθούν στο δίκτυο αυτό και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τοπικά προϊόντα.
Η δράση ολοκληρώθηκε με τον απολογισμό που έκανε η ομάδα εργασίας, η οποία είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την Ιταλία , να συναντήσει παραγωγούς και να αποκτήσει τεχνογνωσία και ιδέες οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας του Ρεθύμνου.
Στα πλαίσια της διακρατικής δράσης του έργου «Δρόμοι απασχόλησης και επιχειρηματικότητας», ο υπεύθυνος εταίρος «Σύμπραξη φορέων Ρεθύμνου για την Ανάπτυξη και την απασχόληση» προσκάλεσε στο Ρέθυμνο τον κ. Mario Tortela, ο οποίος είναι πρόεδρος των Βιοκαλλιεργειών και των Αγροτουριστικών Μονάδων της περιφέρειας Abruzzo της Ιταλίας. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το τρέχον διάστημα και θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση μιας ημερίδας στην οποία ο προσκεκλημένος θα αναπτύξει στους ενδιαφερόμενους τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται στη περιφέρεια του Abruzzo την τελευταία 25ετία.