Ένα ακόμα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της παραχώρησης της έκτασης της Σχολής Ασωμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιφέρεια και τον δήμο Αμαρίου, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός ανάδειξης και αξιοποίησης της, σημειώθηκε τη Δευτέρα όπου το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού «Δήμητρα» επισκέφτηκε τις εκτάσεις της Σχολής εκφράζοντας εκ νέου τη στήριξη τους στο εγχείρημα που ετοιμάζει η περιφέρεια Κρήτης.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, η οποία συνόδεψε τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΕΛΓΟ στους χώρους της Σχολής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε για τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό της περιφέρειας για την περιοχή, τα μέλη του Γεωργικού Οργανισμού συμφώνησαν στην παραχώρηση των εκτάσεων και τόνισαν ότι η γνωμοδότηση τους προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει και τον τελικό λόγο θα είναι θετική. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Γιώργος Καρέτσος, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Αθανάσιος Βλάχος, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός και οι αντιδήμαρχοι Αμαρίου Μενέλαος Φραγκιουδάκης, Μανώλης Ψαρουδάκης και Γιώργος Σταθωράκης.
Αμέσως μόλις το υπουργείο δώσει το πράσινο φως της παραχώρησης της έκτασης των 800 στρεμμάτων θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας Κρήτης του δήμου Αμαρίου και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων της σχολής καθώς και τη δημιουργία ενός Σύγχρονου Πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας στο νησί.
Παράλληλα, όπως ανέφερε η Μαρία Λιονή θα υπάρξει συνεργασία της περιφέρειας με τη νομική υπηρεσία του ΕΓΛΟ Δήμητρα, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να υπάρξει ένας φορέας διαχείρισης που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το μάστερ πλαν.
Υπενθυμίζεται ότι στα δύο εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχεται το κόστος για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, όπως προέκυψε από το μάστερ πλαν της μελέτης, χρήματα τα οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να διαθέσει άμεσα η Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες των κτιρίων την υλοποίηση του μάστερ πλαν που έχει γίνει.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε: «Επισκεφτήκαμε χθες μαζί με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» τη Σχολή συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για την αξιοποίηση των εκτάσεων. Ουσιαστικά επιβεβαιώσαμε όσα είχαμε πει συζητήσει και στην πρόσφατη συνάντηση μας στην Αθήνα. Οι άνθρωποι του ΕΛΓΟ επισκέφτηκαν και χθες το πρωί μαζί με εκπροσώπους του δήμου και είδαν όλες τις εκτάσεις αλλά και τα σημεία που η περιφέρεια έχει σχεδιάσει να κάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Παράλληλα σαν περιφέρεια θα είμαστε σε επαφή και με τη νομική τους υπηρεσία για να δούμε πως θα συσταθεί ένας φορέα διαχείρισης του όλου project που θέλουμε να κάνουμε εκεί, έτσι ώστε ευέλικτα να μπορούμε να προχωρούμε τον σχεδιασμό μας. Οι άνθρωποι από τον ΕΛΓΟ είναι πάρα πολύ θετικοί στην παραχώρηση και στην υπογραφή της προγραμματικής προκειμένου να υλοποιηθεί το master plan της περιφέρειας και θα είναι και θετικοί προς το υπουργείο για την παραχώρηση της έκτασης των 800 περίπου στρεμμάτων και γίνεται νομική διερεύνηση για τη μορφή που θα έχει ο φορέας διαχείρισης. Αυτοί θα συνεδριάσουν εντός των ημερών για να λάβουν την οριστική απόφαση που αφορά τη γνωμοδότηση τους που είναι προϋπόθεση για την τελική απόφαση του υπουργείου. Από κει και πέρα αν όλα πάνε καλά η περιφέρεια θα διαθέσει 1,5-2 εκατ. ευρώ για το πρώτο μέρος των εργασιών που αφορά τις εγκαταστάσεις της σχολής, εκεί δηλαδή που θα δουλεύουν οι επιστήμονες και εκεί που θα είναι τα γραφεία και εκεί που θα εκπαιδεύονται οι κτηνοτρόφοι και εκεί που θα είναι οι στάνες, οι αποθήκες και εκεί που θα σταβλίζονται τα ζώα».
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων περιλαμβάνει τη δημιουργία Πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης αλλά και Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης με αντικείμενο την αιγοπροβατοτροφία. Επιπλέον περιλαμβάνει την ίδρυση Σχολής Κτηνοτρόφων, όπου θα παρέχεται εκπαίδευση σε νέους αγρότες και παράλληλα θα προσφέρεται για μεταπτυχιακή εργασία Ελλήνων και ξένων φοιτητών.
Ειδικότερα το μάστερ πλαν περιγράφει αναλυτικά τα κτίρια που θα αποτελούν το νέο συγκρότημα και τι ακριβώς αυτά θα περιλαμβάνουν, (π.χ. στέγαστρο εκτροφής προβάτων φυλής Σφακίων, στέγαστρο εκτροφής αιγών τουλάχιστον, θάλαμος απογαλακτισμού και πάχυνσης αρνιών, αρμεκτήριο και αίθουσα συντήρησης γάλακτος και διάφορες αποθήκες και εργαστήρια, ανεξάρτητο κτήριο με γραφεία, αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσα συνεδριάσεων, ξενώνα και συναφής εγκαταστάσεις). Παράλληλα, η μελέτη καταγράφει τα κτήματα του σταθμού που θα επιλεχθούν για να γίνει η μετεγκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων και οι αγροτουριστικές δομές της ευρύτερης περιοχής και η εδαφολογική αποτύπωση στα τεμάχια, ώστε να γίνει εφικτή η ορθολογική αξιοποίησή τους για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και βόσκηση και επομένως ορθολογικής αξιοποίησης της γης του Σταθμού.
Στο μάστερ πλαν διατυπώνονται επακριβώς τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, τον σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
Η επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων και η μετεξέλιξή της σε σύγχρονο ερευνητικό κέντρο αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου, που εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδιάζουν την αξιοποίησή της και εκτιμούν πως πλέον έχει έρθει ο χρόνος ώστε οι σχεδιασμοί και οι μελέτες να πάρουν σάρκα και οστά. Η εκμετάλλευση και η ανάδειξη του χώρου θα συμβάλλει ευρύτερα στην ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή, στην αξιοποίηση του ιστορικού και θρησκευτικού κέντρου, μέσα από την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων κυρίως ζωικού κεφαλαίου, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ερευνητικό κέντρο που θα είναι πόλος έλξης για τους επιστήμονες.