Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε σε συνάντηση με την επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου στα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Η Επίτροπος είχε επισκεφτεί το Φθινόπωρο την Κρήτη και είχε δηλώσει την ικανοποίησή της συγχαίροντας δημόσια τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια.
Το Προεδρείο της CPMR (του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Παραθαλάσσιων και Νησιωτικών Περιφερειών) συνάντησε την επίτροπο Κρέτσου για να συζητήσουν το περιεχόμενο και τους στόχους της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης ως αντιπρόεδρος της CPMR, ο οποίος τόνισε ότι η Πολιτική Συνοχής υλοποιείται θετικά για ορισμένες Περιφέρειες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, αλλά σε άλλες περιπτώσεις (όπως στην Ελλάδα, Νότια Ιταλία, Ισπανία) χρειάζεται «περισσότερη» Πολιτική Συνοχής.
Η συνάντηση αυτή έγινε προκειμένου οι Περιφέρειες να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους στο σχεδιασμό της νέας Πολιτικής Συνοχής (Προγράμματα ΕΣΠΑ) που θα εφαρμοστεί μετά το 2020.
Η διαβούλευση και η συζήτηση σχετικά με την πολιτική αυτή ξεκινάει τώρα και θα μορφοποιηθεί, οριστικοποιηθεί αρχές του 2018.
Τα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν είναι:
1) Αν η Πολιτική Συνοχής θα αφορά και θα περιλαμβάνει όλες τις Περιφέρειες (π.χ. και τις πλούσιες Γερμανικές) ή τις λιγότερο αναπτυγμένες (π.χ. Κρήτη).
2) Η απλοποίηση των διαδικασιών των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
3) Η αστική και η νησιωτική διάσταση της Πολιτικής Συνοχής.
Οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες θα ζητήσουν να υπάρχει μια ποσόστωση στις χρηματοδοτήσεις για τα νησιά, όπως υπάρχει ήδη για τις αστικές περιοχές (5%).
Οι συζητήσεις αυτές και τα πιθανά θετικά αποτελέσματά τους έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς θα αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ (που αποτελούν την πλέον σημαντική πηγή χρηματοδότησης για το νησί μας, ελλείψει Εθνικών Πόρων).
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης:
-Το προσφυγικό και η συμμετοχή των Περιφερειών.
-Προτάσεις για άμβλυνση των μειονεκτημάτων που προκαλεί η γεωγραφική απομόνωση των νησιών.
-Οι επενδύσεις από το «Πακέτο Γιούνγκερ» στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.