Συνάντηση με τον Παύλο Πολάκη και μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ είχαν τα Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κατόπιν σχετικής απεύθυνσης της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ στα εκπαιδευτικά σωματεία, στα πλαίσια της περιοδείας που πραγματοποίησε ο κ. Πολάκης στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα: “Τα Δ.Σ. των δύο σωματείων είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμα ζητήματα, όπως η επίθεση της κυβέρνησης στο κοινωνικό κράτος, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, η μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών, η άνιση μεταχείριση των αναπληρωτών, η πλήρης υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, το μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών κ.ά.
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών μετέφεραν στον κ. Πολάκη την αγωνία τους για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και τις συνθήκες μέσα στις οποίες προσπαθούν να λειτουργήσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Αναφορά έγινε και στο θέμα της αξιολόγησης, ως ένας μηχανισμός που αλλάζει επί τα χείρω το περιεχόμενο της παιδαγωγικής διαδικασίας, δημιουργώντας σχέσεις ιεραρχίας και εξάρτησης στο ελληνικό σχολείο και διογκώνοντας τη γραφειοκρατία, χωρίς το συγκεκριμένο θέμα να τύχει ενδεχομένως από την αξιωματική αντιπολίτευση της προσοχής που του άρμοζε. Κριτική ασκήθηκε και για το λεγόμενο «προσοντολόγιο Γαβρόγλου».
Ο κ. Πολάκης από την πλευρά του έθεσε ως καίριο άξονα της τοποθέτησής του το τι κοινωνία θέλουμε να χτίσουμε και πόσο ισχυρό κοινωνικό κράτος πρέπει να έχουμε. Είπε πως θεωρεί ρεαλιστική και εφικτή την επαναφορά σε πρώτη φάση του 13ου μισθού και πως κριτήριο αμοιβής της εργασίας πρέπει να είναι το κοινωνικό της αποτύπωμα. Σε σχετική ερώτηση για τη μεταφορά σχολείων και εκπαιδευτικού προσωπικού στην ευθύνη των Δήμων απάντησε ότι τα κονδύλια της κεντρικής διοίκησης θα μεταφερθούν σύμφωνα με την πρότασή του στους Δήμους και οι Δήμοι θα κάνουν τη διαχείριση με έλεγχο από την κεντρική διοίκηση.
Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ρεθύμνου θα εξακολουθήσουν να συζητούν με κάθε θεσμικό πρόσωπο και φορέα που το ζητάει, βάζοντας ψηλά στην ατζέντα τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου για μία Παιδεία που να αξίζει στους μαθητές και την κοινωνία μας”.