Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας πραγματοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης η τακτική συνάντηση των Διευθυντών Υδάτων και Θαλάσσιων Υδάτων των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των υποψήφιων προς ένταξη Κρατών, των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και τα μελλοντικά σχέδια σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα διαχείρισης των υδάτων και των θαλασσών, εστιάζοντας στις Οδηγίες Πλαίσια για τα Ύδατα και τη Θαλάσσια Στρατηγική.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, Δρ. Κωνσταντίνος Τριάντης, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,
Η παρούσα συνάντηση δίνει σε όλα τα Κράτη – Μέλη, καθώς και στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και στα μελλοντικά σχέδια αναφορικά με ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα διαχείρισης υδάτων και θαλάσσιων υδάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις Οδηγίες για τα Ύδατα και τη Θαλάσσια Στρατηγική.
Σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης, στο Βίλνιους στο πλαίσιο της Λιθουανικής Προεδρίας, είναι θετικό που μοιραζόμαστε τις κοινές μας ανησυχίες με τις Εκτελεστικές Γραμματείες των Περιφερειακών Συμβάσεων για τη Θάλασσα και του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας, οι οποίοι μετέχουν ως παρατηρητές στην ενότητα των Διευθυντών Θαλασσίων Υδάτων.
Σε εθνικό επίπεδο, το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικότερα η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ), δουλεύει συστηματικά για τη διατήρηση και διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας.
Η ΕΓΥ επιβλέπει τις δράσεις και διαμορφώνει την εθνική πολιτική υδάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στους τρεις πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ύδατα:
1) Την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά,
2) Την Οδηγία για τις Πλημμύρες και
3) Την Οδηγία για τη Θαλάσσια Στρατηγική.
Εστιάζοντας στην Ελληνική Προεδρία, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και τα περισσότερα νησιά μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Η θάλασσα είναι κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας και οι ρίζες αυτής της σχέσης μπορούν να εντοπιστούν χιλιετίες πίσω.
Υπό αυτό το πρίσμα και έχοντας την πεποίθηση ότι οι θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες αποτελούν πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα αποφάσισε να κάνει τη «θάλασσα» έναν από τους πυλώνες της Ελληνικής Προεδρίας. Στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Γαλάζιας Ανάπτυξης, η Ελληνική Προεδρία προβάλλει το υγιές θαλάσσιο περιβάλλον ως τον ακρογωνιαίο λίθο της αειφόρου κοινωνικο – οικονομικής ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών λαών».