Το παρόν και το μέλλον των χωρών-λαών της Μεσογείου σε σχέση με το ιστορικό παρελθόν της βρίσκεται στο επίκεντρο συνεδρίου με θέμα «Μεσόγειος τόπος Αναμνήσεων και Σύγχρονες Προκλήσεις» που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 21 χώρες. Το συνέδριο διοργανώνεται από το ίδρυμα «Maecenata», με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.
Συμμετέχουν επιστήμονες, Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών των χωρών της Μεσογείου, οι οποίοι και θα συζητήσουν το παρόν και το μέλλον των κρατών που βρέχονται στη Μεσόγειο θάλασσα, όπου συναντούνται τρεις πολιτισμικοί ήπειροι. Οι εργασίες του συνεδρίου που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο «Αστόρια» είναι κλειστές, σήμερα στις 8:00 το βράδυ στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου, θα γίνουν δημόσιες – ανοιχτές στους φορείς, πολίτες, παρουσιάσεις και σύνοψη συμπερασμάτων.
Τους συνέδρους στην ανοιχτή εναρκτήρια εκδήλωση στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου καλωσόρισαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο συμμετέχων στο συνέδριο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, ο πρόεδρος του ιδρύματος «Maecenata» dr. Rupert Graf Strachwitz ο οποίος και ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμο Ηρακλείου για την στήριξη του συνεδρίου που πραγματοποιείται, όπως ανέφερε, στο φιλόξενο νησί της Κρήτης που βρίσκεται σε κομβικό σημείο της Μεσογείου.
Ο κ. Rupert Graf Strachwitz, ο περιφερειάρχης, η αντιδήμαρχος και ο κ. Δρούτσας ευχαρίστησαν τον δρ Ελευθέριο Οικονόμου -πρώην διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βερολίνου- για τη συνεργασία και την καθοριστική συμβολή του στη διεξαγωγή του Μεσογειακού συνεδρίου.
Ο κ. Αρναουτάκης στο καλωσόρισμά του αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του συνεδρίου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Μετά και τις εμφύλιες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τις ανακατατάξεις που επέφερε η Αραβική Άνοιξη, με τις οδυνηρές συνέπειες των εμφύλιων συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με την έξαρση του προσφυγικού, έχουμε μεγάλη υποχρέωση ως αυτόνομα τμήματα μιας μεγάλης περιοχής ν’ ανταποκριθούμε σε μεγάλες προκλήσεις.
Ν’ απαντήσουμε σε προβλήματα που σχετίζονται: Με την ανθρωπιστική κρίση και τη μετανάστευση, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με ην επιβάρυνση της θάλασσας της Μεσογείου.
Ταυτόχρονα οφείλουμε από κοινού και πατώντας πάνω στις κοινές μας ιστορικές μνήμες να ανταποκριθούμε σε μεγάλες προκλήσεις όπως: Η μετατροπή της Μεσογείου σε εμπορικό σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, η καθιέρωσή της ως Ζώνη ανάσχεσης έναντι των απειλών που αναπτύσσονται περιμετρικά αυτής, η μετατροπή της ως πηγή ενεργειακής διαφοροποίησης για την Ευρωπαϊκής Ένωση.
Είμαι πεπεισμένος πως το Συνέδριο α συμβάλλει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, συνδέοντας κοινές ανησυχίες και οράματα και ανοίγοντας νέες προοπτικές για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία».
Τα προβλήματα στη Μεσόγειο επισήμανε και η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη η οποία απευθυνόμενη στους οργανωτές και στους συνέδρους είπε πως η επιλογή της Κρήτης για τη διεξαγωγή του συνεδρίου είναι ο πλέον κατάλληλος και ιστορικά τόπος που ενώνει την πολιτισμικότητα της Μεσογείου.