Με την συμμετοχή 300 συνέδρων από 40 χώρες της Ευρώπης και τον υπόλοιπο κόσμο ξεκίνησαν χθες το απόγευμα οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου «Euraxess Conference 2015» στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Creta Maris». Την έναρξη του Συνεδρίου που διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης κήρυξε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.
Το δίκτυο Euraxess (http://ec.europa.eu/euraxess) είναι ένα Πανευρωπαϊκό, Δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 300 ερευνητικοί οργανισμοί και Πανεπιστήμια (από την Κρήτη συμμετέχουν το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης), υπουργεία και άλλοι φορείς από την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο και στοχεύει στην υποστήριξη της κινητικότητας των ερευνητών από μια χώρα σε άλλη χώρα.
Έχουν δημιουργηθεί με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περισσότερα από 200 Κέντρα υποστήριξης ερευνητών σε περίπου 40 χώρες.
Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την κατάρτιση των μελών του στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, που συνδέονται και με το διεθνή ανταγωνισμό στο χώρο της έρευνας.
Την Πέμπτη 30 Απριλίου, θα διεξαχθεί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με τη συνδιοργάνωση του Euraxess του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, και του δικτύου Πράξη του ΙΤΕ, με τη στήριξη της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου Κρήτης, ημερίδα με θέμα τη σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία.
Η ημερίδα έχει στόχο να προωθήσει τη δικτύωση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Euraxess, του ερευνητικού ιστού και του ιδιωτικού τομέα στη Κρήτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση των τοπικών ομάδων συμφερόντων σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει ή σχεδιάζει ν’ αναπτύξει το Δίκτυο, μέσω της διαδικτυακής πύλης «Euraxess Jobs and Services», καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προς ανταπόκριση των αναγκών των επιχειρήσεων, ως προς την ανεύρεση ερευνητικού προσωπικού, θεμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, Προβολής κ.λπ. Επιπρόσθετα, η ημερίδα θα συνεισφέρει στην προβολή της Κρήτης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην ενθάρρυνση ανάπτυξης μελλοντικών συνεργασιών και στην αποτελεσματικότερη διασύνδεση των αναγκών των ερευνητικών και επιχειρηματικών φορέων σε περιφερειακό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, προάγοντας την καινοτομία και ενισχύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού.
Παράλληλα διοργανώθηκε έκθεση πιστοποιημένων προϊόντων με το σήμα «Κρήτη», τοπικών επιχειρήσεων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» και δόθηκε η ευκαιρία στους συνέδρους, να γευθούν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της Κρητικής γης. Στελέχη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ενημέρωσαν τους συνέδρους, για τα πιστοποιημένα προϊόντα, το σήμα «Κρήτη» και τη γαστρονομική κουλτούρα του νησιού. Δόθηκαν επίσης 300 τσάντες με προωθητικό υλικό προβολής, τόσο των προϊόντων, όσο και του τουρισμού της Κρήτης.