Τη συνέχιση του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας που αφορά στη φιλοξενία προσφύγων σε μισθωμένα σπίτια στην Κρήτη ζητούν οι δήμαρχοι της Κρήτης, επισημαίνοντας πως το νησί θέλει να συμβάλλει στην ανακούφιση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.
Το προσφυγικό απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, όπου οι δήμαρχοι ξεκαθάρισαν για μια ακόμα φορά την αντίθεση τους στη δημιουργία hot spot στην Κρήτη. Τόνισαν ωστόσο ότι επιθυμούν να συνεχιστεί το πρόγραμμα με αύξηση της δυναμικότητας των προσφύγων που θα μπορεί να δεχτεί το νησί και επεσήμαναν πως αν δεν καταστεί εφικτό να εξασφαλιστεί εκ νέου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη συνέχεια του προγράμματος τότε αυτό να γίνει με κρατικά κονδύλια.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είναι οξύ. Αλλά η φιλοξενία των προσφύγων είναι υποδειγματική. Το προσωπικό της Αναπτυξιακής είναι εξαιρετικό. Οι πρόσφυγες ζουν ειρηνικά, έχουν τα σπίτια τους και δεν έχουν παρατηρηθεί αξιοσημείωτα περιστατικά παραβατικότητας. Θέλει προσοχή από εδώ και πέρα για να διατηρηθούν οι αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Δεν έχουμε καμία ειδοποίηση και κρούση από το υπουργείο. Με όρο τη διατήρηση της αξιοπρεπούς φιλοξενίας των προσφύγων δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουμε τις αντοχές μας. Η Αναπτυξιακή διαχειρίζεται το ζήτημα με ακραίο επαγγελματισμό. Ούτε η οικονομία καταστράφηκε, ούτε ο τουρισμός, ούτε η κοινωνία. Τα παιδιά των προσφύγων πάνε κανονικά στο σχολείο και μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι στα σπάργανα».
Σε σχετική δήλωση του στα «Ρ.Ν.», ο Θοδωρής Νίνος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνης και μέλος της ΠΕΔ ανέφερε: «Η Κρήτη με την ασπίδα του τουρισμού κατάφερε να δημιουργήσει πριν δυο χρόνια αυτό το πρόγραμμα με την Ύπατη Αρμοστεία. Πρόκειται για μια προσπάθεια της ΠΕΔ που ξεκίνησε από τις αντιδράσεις που υπήρχαν στο hot spot και ως εναλλακτικό σενάριο είχε προταθεί στο υπουργείο το πρόγραμμα που υλοποιούμε. Θεωρώ ότι επειδή το τουριστικό προϊόν της Κρήτης συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας κατά ένα ποσοστό πολύ μεγάλο πάνω από 12% θεώρησαν ότι έπρεπε να το προστατέψουν και πως αυτός ο τρόπος για να μην μείνει και η Κρήτη αμέτοχη στο πρόβλημα που έχει η πατρίδα αυτός ο τρόπος ήταν ο καλύτερος. Περίπου 900 πρόσφυγες είναι στην Κρήτη σήμερα και φιλοξενούνται κατά κύριο λόγο σε Χανιά Ηράκλειο, ελάχιστοι στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο μηδενικά. Αυτό που ειπώθηκε στην ΠΕΔ είναι σε περίπτωση που σταματήσει η χρηματοδότηση να υπάρξει plan b. Να δεσμευτεί δηλαδή το κεντρικό κράτος ότι θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα και αν είναι δυνατό η δυναμικότητα που είναι σήμερα έως 1200 άτομα να αυξηθεί κατά 200-400 άτομα.
Ουσιαστικά στη συνεδρίαση επικαιροποιήσαμε την απόφαση ΠΕΔ ότι δεν θα δεχτούμε hot spot στην Κρήτη και από κει και πέρα αποφασίσαμε να διευκολύνουμε με όποιο τρόπο μπορούμε το υπουργείο στο να αυξήσει κατά τι τη δυναμικότητα των προσφύγων στην Κρήτη και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση στα πλαίσια του προγράμματος όπου ήδη τρέχει».