Στη συγκρότηση επιτροπής, η οποία και θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά την κύρωση των οφειλών από τον Δήμο Ρεθύμνου, για εισφορές γης σε χρήμα σε κατοίκους των Περιβολίων, όπως αυτές προέκυψαν από την πολεοδομική πράξη εφαρμογής, που ισχύει από το 2002, προχώρησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης με κατοίκους των Περιβολίων να διαμαρτύρονται για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν, χαρακτηρίζοντάς τα άδικα και υπερβολικά, ζητώντας δε, άμεσο «πάγωμα» των διαδικασιών είσπραξης.
Από την άλλη πλευρά η δημοτική Αρχή με τους υπηρεσιακούς της παράγοντες βρέθηκε στη διαδικασία να εξηγήσει το δύσκολο νομικό καθεστώς που διέπει τις σχετικές διαδικασίες και να εστιάσει στην υποχρέωση των οικονομικών υπηρεσιών να επιβάλουν τα ποσά είσπραξης, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι απειλούνται με ποινικές κυρώσεις.
Ξεκάθαρο πάντως έγινε, ότι ενώ η πράξη εφαρμογής ήδη ισχύει από το 2002 με υπογραφή του τότε Νομάρχη κ. Μανώλη Λίτινα, αφενός ο Δήμος Ρεθύμνου δεν είχε προβεί σε διαδικασίες είσπραξης έως και πέρσι που ουσιαστικά υποχρεώθηκε από τον αυστηρό νόμο περί διασφάλισης των δημοτικών εσόδων, ενώ μεγάλο μέρος των κατοίκων των Περιβολίων φάνηκε, ότι δεν είχαν έγκαιρα κινηθεί για τις διορθώσεις που έκριναν, ότι έπρεπε να γίνουν στην ισχύουσα πράξη εφαρμογής, αλλά κινήθηκαν μετά τις κυρώσεις σε βάρος τους.
Παραλείψεις δηλαδή ένθεν και ένθεν, που έχουν φέρει ένα μέρος των κατοίκων, αλλά και τον δήμο σε δυσμενή θέση, αφού η κείμενη νομοθεσία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τις επίσης ένθεν και ένθεν υποχρεώσεις.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση κατέληξε στην καλή διάθεση όλων των πλευρών για να δοθεί η πιο συμφέρουσα λύση προς όφελος των κατοίκων των Περιβολίων στο πλαίσιο που η νομοθεσία ορίζει. Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο δήμαρχος Ρεθύμνου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δύο εκπρόσωποι από την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων των Περιβολίων και οι νομικοί τους σύμβουλοι, προκειμένου να εξετάσουν το πως θα κινηθούν οι διαδικασίες από τούδε και στο εξής.
Θέσεις και αντιθέσεις
Η συζήτηση ξεκίνησε με τοποθέτηση του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου των Περιβολίων κ. Νίκου Μαριόλου, ο οποίος έκανε λόγο για πολλά λάθη της πράξης εφαρμογής και για ευθύνες των παλαιότερων δημοτικών Αρχών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Υποστήριξε επίσης, ότι οι κάτοικοι των Περιβολίων δεν έχουν κανένα όφελος από την πολεοδόμηση που ισχύει και ζήτησε άμεσες ενέργειες βελτίωσής της.
Στο ίδιο μήκος κύματος, με πολλές αιχμές για το πως οι Δημοτικές Αρχές, οι πρώην Νομαρχίες και οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες, αντιμετώπισαν το σοβαρό ζήτημα της πολεοδόμησης των Περιβολίων από το 1983 και μετά και με «θύματα» τους κατοίκους της περιοχής, τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων κ. Γιώργος Σταράκης.
Αφού παρουσίασε διεξοδικά το ιστορικό της υπόθεσης κατέληξε λέγοντας ότι: «η πράξη εφαρμογής αποτελεί απλά μια διοικητική πράξη και πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτεται από αίσθημα δικαίου και φυσικά δεν είναι οριστική και αμετάκλητη. Υπάρχει η δυνατότητα και μετά την κύρωσή της να γίνει διόρθωση, ιδιαίτερα όταν περιέχει παράνομες ρυθμίσεις.
Ως εκ τούτου και με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή ζητάει τα κάτωθι:
1. Άμεση ακύρωση της πράξης επιβολής εισφοράς.
2. Τον επαναπροσδιορισμό των εισφορών σε γη για κάθε ιδιοκτησία, μετά την αφαίρεση των κοινόχρηστων χώρων κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13 του Ν.1337/83.
3. Τη διευκόλυνση ως προς τον τρόπο καταβολής των νέων εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας.
4. Εξέταση των περιπτώσεων επιθυμιών μετατροπής της εισφοράς από χρήμα σε γη, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 9 του Ν. 1337/83.
Πρώτο βήμα το «πάγωμα» των εισφορών για τρία τουλάχιστον χρόνια.»
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Περιβολίων από την ισχύουσα πράξη εφαρμογής και με αρκετές παρατηρήσεις για το πως οι θεσμικοί φορείς αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια το όλο ζήτημα, αναφέρθηκαν επίσης τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κ.κ. Σταύρος Μπεμπής και Γιώργος Σηφακάκης, καθώς και ο κάτοικος κ. Μανώλης Πεδιαβιτάκης. Στο ιστορικό αναφέρθηκε και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος από τα Μισίρια κ. Μανόλης Μαριόλος. Στο σύνολό τους όσοι τοποθετήθηκαν ζήτησαν διόρθωση της πράξης εφαρμογής και σωστό υπολογισμό των χρημάτων που θα κληθούν να καταβάλουν οι υπόχρεοι.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο μελετητής της ισχύουσας πολεοδομικής πράξης κ. Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος ανέλυσε τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν στα Περιβόλια και που όπως είπε ήταν αντίστοιχες με αυτές που ακολουθήθηκαν και σε άλλες περιοχές όπως η Καλλιθέα, ο Μασταμπάς και ο Κουμπές. Τοποθετήθηκαν επίσης οι προϊστάμενες των Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου κ.κ. Γεωργία Κελέκη και Στέλλα Καλογεράκη, οι οποίες έκριναν άδικες τις επιθέσεις σε βάρος τους. Η κυρία Κελέκη είπε μεταξύ άλλων ότι πολλοί από τους δημότες δεν έπραξαν ό,τι έπρεπε και σε σωστό χρόνο, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος από την πλευρά του όταν ανέλαβε το 2011 την πολεοδομία αλλά και πριν, έκανε εκείνα που επέβαλε ο νόμος. Η κυρία Καλλογεράκη ανέλυσε το νομικό καθεστώς που υποχρεώνει την ίδια και τους συνεργάτες της να κυρώσουν και να διεκδικήσουν τα ποσά από τους δημότες, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται από το δήμο για να καταβάλει τα αντίστοιχα ποσά που προκύπτουν σε δημότες από απαλλοτριώσεις λόγω εφαρμογής της πράξης.
Στην τοποθέτησή τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας ουσιαστικά συνέκλιναν στο ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας, προς όφελος των κατοίκων και χωρίς να διακυβευθεί η θέση των δημοτικών υπαλλήλων που καλούνται να τηρήσουν τη νομοθεσία με αυστηρότητα.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε κ. Νίκος Νίνος και ο κ. Κωστής Μαθιουδάκης, τοποθετούμενοι στη συζήτηση. Ο κ. Μανούσος Μανουσογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο νόμος όσο καλός και να είναι δημιουργούνται τέτοια ζητήματα όταν τελικά μπαίνουν στη μέση και κυριαρχούν τα συμφέροντα», για να συμπληρώσει ότι: «θα πρέπει να κλείσει η ιστορία γρήγορα γιατί όσο καθυστερεί να δοθεί λύση τόσο πιο πολλά χάνει ο κόσμος που δεν φταίει για τα λάθη του παρελθόντος». Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών» κ. Μιχάλης Ανδρουλάκης, παρουσίασε τις θέσεις του επίσης εστιάζοντας στα λάθη των υπηρεσιών και των θεσμικών φορέων μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας, ότι οι κάτοικοι δεν ευθύνονται για ό,τι έχει γίνει και καταλήγοντας, ότι πρέπει να εξεταστούν τα αιτήματά τους, να μην μπουν πρόστιμα και να διευθετηθεί το θέμα προς όφελός τους.
«Κληρονομήσαμε το πρόβλημα»
Απαντώντας στις τοποθετήσεις και στις προτάσεις που έγιναν, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης δήλωσε ότι «κληρονομήσαμε μια περιοχή προβληματική, για την οποία τότε που πάρθηκαν οι αποφάσεις για την πολεοδομική της τακτοποίηση, αντί να ακολουθηθεί η οδός της ενιαίας πράξης εφαρμογής, ακολουθήθηκε η οδός των μεμονωμένων πράξεων, με αποτέλεσμα αυτές οι πράξεις να έχουν προβλήματα. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη που έγινε το έτος 2000, ακολούθησαν διαβουλεύσεις δύο χρόνια και κατέληξαν στην ενιαία κύρωση της πράξης με την απόφαση 52/2002. Άρα τώρα το νομικό γεγονός είναι η κυρωμένη πράξη εφαρμογής, την οποία κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει μέχρι να ακυρωθεί. Η ακύρωση όμως είναι καταστροφή και το έχουν καταλάβει όλοι. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει, είναι οι επιμέρους τροποποιήσεις να γίνονται διατηρουμένης, όμως, ισχυρής της πράξης. Γιατί διαφορετικά η περιοχή θα μείνει επί δεκαετία «νεκρή γη», δεν θα μπορεί να γίνει κανένα έργο και δεν θα μπορεί κανένας να αποζημιωθεί.»
Ο ίδιος επισήμανε ότι: «δεν υπάρχουν μόνο υπόχρεοι, υπάρχουν και δικαιούχοι στην συγκεκριμένη περιοχή. Ο δήμος δεν κάνει να πάρει λεφτά από κανένα. Ο δήμος σύμφωνα με το νόμο μεσολαβεί μεταξύ των πολιτών. Αυτοί που χρωστάνε τα δίνουν στον δήμο για να τα δώσει με τη σειρά του σε αυτούς που τα δικαιούνται. Μάλιστα ο δήμος τα παίρνει με καθυστέρηση έξι χρόνων άτοκα, ενώ τα πληρώνει αμέσως και μάλιστα με την σημερινή τιμή και όχι με την τιμή του έτους που κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής. Εάν λοιπόν ακυρωθεί η πράξη θα έχουμε και νέες τιμές, τετραπλάσιες για τους πολίτες.»
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι: «το πάγωμα της οικονομικής διαδικασίας, εξηγήσαμε, ότι στο πλαίσιο της νομιμότητας και με όποια καλή διάθεση και πίστη μπορούμε να δείξουμε μπορούμε να κρατήσουμε το θέμα, όχι παγωμένο υπό την έννοια να το εξαλείψουμε, αλλά να τρέξουμε γρήγορα τις τροποποιητικές διαδικασίες χωρίς να κάνουμε παράλληλα εισπρακτικά μέσα αναγκαστικής εξέλιξης κατά των πολιτών, που όταν θα έρθει από την Περιφέρεια – η οποία είναι η κατά νόμο Αρχή για να κάνει τροποποιήσεις και αλλαγές σε ήδη ψηφισμένα ρυμοτομικά και πολεοδομικά σχέδια – τότε μόνο μπορούμε αναδρομικά να διαγράψουμε αυτές τις οφειλές.»
Ο κ. Μαρινάκης στο περιθώριο της συζήτησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το θέμα πήρε μια διάσταση δυσανάλογη με την ουσία του. Οι περισσότεροι που έσπευσαν να χτίσουν στην περιοχή και που έκαναν τις μεμονωμένες πράξεις, έχουν ήδη τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους. Όπως επίσης ο δήμος, ό,τι εισέπραξε από τη συγκεκριμένη περιοχή τα έχει επιστρέψει και με το παραπάνω σε αποζημιώσεις και έργα υποδομής. Μην ξεχνάτε, ότι μόνο τα δύο μεγάλα έργα ανάπλασης της οδού Παχλά και του παραλιακού μετώπου που ξεκινά εντός των επόμενων ημερών, είναι έργα που ξεπερνούν τα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ και οι μελέτες κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Έχουμε επίσης ανοίξει δρόμους και πλατείες και συνεχίζουμε. Επίσης έχουμε αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία που ελπίζω να εξελιχθεί ομαλά, ώστε αυτοί που δεν έχουν το όριο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να παγώσει η περίπτωσή τους για ένα χρόνο τουλάχιστον, οι δε άλλοι να μην χρειάζεται να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές για ποσά ασήμαντα. Να μπει ένα όριο όχι όπως τώρα 1.300 ευρώ, αλλά το όριο 30.000 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι είναι κάτω του ορίου αυτού.»