Στις 15 Μαΐου πρόκειται να συνεδριάσει η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκειμένου να λάβει απόφαση για την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Γερμανό καθηγητή Ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ.
Ο τίτλος του είχε απονεμηθεί το 2014 από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης. Είναι γνωστά όσα ακολούθησαν, με την παραπομπή του κ. Ρίχτερ σε δίκη. Κατόπιν καταγγελιών εις βάρος του, από στρατιωτικούς, πολίτες, ορισμένους πολιτικούς, ακόμα και από καθηγητές του Πανεπιστημίου, για προσβολή του κρητικού λαού και ειδικότερα των θυμάτων της ναζιστικής περιόδου, μέσα από αναφορές σε βιβλίο του για την Μάχη της Κρήτης, ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Πατεράκης, άσκησε δίωξη εις βάρος του Γερμανού καθηγητή με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, με το σκεπτικό ότι οι αναφορές του στο βιβλίο συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού τα οποία στρέφονται κατά του κρητικού λαού».
Απόντος του Χάιντς Ρίχτερ, εκπροσωπούμενος από τους δικηγόρους του, έγινε η δίκη του στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, όπου ύστερα από ακροαματική διαδικασία δυο και πλέον μηνών, στις 10 Φεβρουαρίου του 2016 αθωώθηκε.
Ο εισαγγελέας της έδρας Ιωακείμ Κασωτάκης, είχε προτείνει την απαλλαγή του κατηγορουμένου, υποστηρίζοντας στην αγόρευσή του ότι ναι μεν το βιβλίο του Χ. Ρίχτερ εμπεριέχει ανακρίβειες, ωστόσο, δεν προκύπτει ότι μπορεί να διεγείρει και να προκαλέσει μίσος κατά του κρητικού λαού.
Το Δικαστήριο, με πρόεδρο της έδρας τον Ιωάννη Καργόπουλο, έκρινε ότι το άρθρο του νόμου με το οποίο παραπέμφθηκε να δικαστεί ο Χ. Ρίχτερ, είναι αντισυνταγματικό και τον αθώωσε.
Ακολούθησαν συνεντεύξεις και δηλώσεις του Γερμανού καθηγητή σε ΜΜΕ, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν προκλητικές και προσβλητικές.
Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, επικαλούμενο την στάση του Χ. Ρίχτερ μετά την δικαστική απόφαση, εισηγήθηκε στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον κ. Ρίχτερ.
Η Κοσμητεία θα συνεδριάσει για τη λήψη απόφασης επί της εισήγησης, στις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός καθηγητής ενημερώθηκε σχετικά από την Κοσμητεία της Σχολής, με επιστολή που του απέστειλε πριν από ένα μήνα περίπου, καλώντας τον μάλιστα να διατυπώσει τις απόψεις του εάν το επιθυμεί έως την ημερομηνία της Συνεδρίασης.
Το κείμενο της εισήγησης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης
Η απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, με την οποία εισηγείται την ανάκληση του τίτλου του Γερμανού καθηγητή, ελήφθη στις 25 Μαΐου 2016 και κατατέθηκε στην Κοσμητεία, που την συζήτησε πρώτη φορά στην Συνεδρίασή της στις 8 Δεκεμβρίου 2016, ενώ παρέπεμψε την οριστική απόφασή της, επί της εισήγησης ανάκλησης του τίτλου, σε Συνεδρίαση στις 15 Μαΐου.
Το κείμενο της απόφασης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, που εγκρίθηκε από τα μέλη της Συνέλευσης, αναφέρει τα εξής:
«Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο απένειμε στον Καθηγητή Χ. Ρίχτερ τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα προ διετίας, έχει προβληματιστεί περισσότερο από κάθε άλλον από τις πρόσφατες εξελίξεις στην «Υπόθεση Ρίχτερ», όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην δημόσια σφαίρα.
Ωστόσο, παραμένοντας προσηλωμένο στην ακαδημαϊκή αρχή ότι οι επιστημονικές αντιπαραθέσεις, οσοδήποτε οξείες και εάν εμφανίζονται, οφείλουν όχι μόνο να διεξάγονται αλλά και να λύνονται στο πεδίο του επιστημονικού διαλόγου και της κριτικής δημοσιότητας, προτίθεται και στην περίπτωση αυτή να διαφυλάξει αυτήν την αρχή. Οι επιστημονικές απόψεις του Καθηγητή Ρίχτερ έχουν κριθεί.
Δεδομένου ότι η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα έγινε με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι οι δηλώσεις του Χ. Ρίχτερ μετά το πέρας της δίκης σε μία σειρά Μέσων Ενημέρωσης, όχι μόνο της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής, υπολείπονται κατά πολύ της στάσης που προσδοκά το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από ένα πρόσωπο που το έχει τιμήσει με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα, και τον αποξενώνουν από την επιστημονική και ακαδημαϊκή λογική.
Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης υπενθυμίζει ότι η κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα δεν είναι χωρίς αξιακά εδραιωμένους όρους και προϋποθέσεις.
Ιδιαίτερα αναφέρουμε:
• Τον ισχυρισμό του Καθηγητή Χ. Ρίχτερ ότι το αντίθετο επιστημονικό επιχείρημα άλλου συναδέλφου του για το κατοχικό δάνειο διατυπώνεται κάτω από την απειλή της απόλυσης του τελευταίο από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η αναφορά του αυτή προσβάλλει ευθέως το Αυτοδιοίκητο όσο και την ίδια την υπόσταση του ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, του οποίου είναι μέλος.
• Τις γενικευτικές απαξιωτικές του αναφορές στην ιστορία και στους πολίτες της Κρήτης, στη δημόσια σφαίρα.
• Τις γενικευτικές του αναφορές, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, σε «Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνόν κόμμα».
• Τον παραλληλισμό εκ μέρους του, της ενδεχόμενης αφαίρεσης του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο με πρακτικές του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, όπως συνέβη στην περίπτωση της αφαίρεσης του τίτλου του Τόμας Μαν από τους ναζί, την οποία επικαλείται ο καθηγητής Ρίχτερ. Αυτός ο παραλληλισμός θίγει το ελληνικό Πανεπιστήμιο και την ιστορία του. Ας λάβει υπόψη του ότι η ανάκληση ενός τίτλου δεν αποτελεί προνομία του ναζιστικού καθεστώτος.
Τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος ομόφωνα εγκρίνουν το κείμενο αυτό και αποφασίζουν να εισηγηθούν στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον καθηγητή Χ. Ρίχτερ».