Ένας 39χρονος άνδρας συνελήφθη χθες το πρωί στο Ρέθυμνο, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ο 39χρονος συνελήφθη ύστερα από την ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων του, τα οποία είχαν βρεθεί στο τελευταίο κρησφύγετο όπου εκρατείτο ο επιχειρηματίας, δηλαδή σε χώρο της μάντρας αυτοκινήτων στη Γέφυρα της Ζουρίδας λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου.
Ειδικότερα αποτυπώματα του συλληφθέντα ταυτοποιήθηκαν με «ορφανά» αποτυπώματα τα οποία είχαν βρεθεί σε μονωτική ταινία με την οποία είχαν κολλήσει οι απαγωγείς χαρτόνια από κούτες στα παράθυρα της σοφίτας στην οποίο εκρατείτο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, απ’ όπου και τον απελευθέρωσαν οι αστυνομικοί το πρωί της 2ας Οκτωβρίου.
Πριν από 10 ημέρες περίπου έγινε προσαγωγή του 39χρονου στην Αστυνομία του Ρεθύμνου στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κλοπών. Τότε ελήφθησαν τα αποτυπώματα του κι όταν απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ ταυτοποιήθηκαν με τα ορφανά αποτυπώματα που είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο στη Γέφυρα της Ζουρίδας.
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων της ΕΛΑΣ απεστάλησαν στην ανακρίτρια Ηρακλείου που χειρίζεται την υπόθεση της απαγωγής, η οποία εξέδωσε άμεσα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 39χρονου.
Χθες συνελήφθη ως κατηγορούμενος για την πράξη της απαγωγής, μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο και εμφανίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθεί. Ζήτησε όμως προθεσμία, αίτημα που έγινε δεκτό και θα απολογηθεί αύριο Πέμπτη.
Ο συλληφθείς, που φέρεται να μην είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές, έχει καταγωγή από τις Σέρρες, αλλά από παιδί διαμένει με την οικογένεια στο Ρέθυμνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 39χρονος διατηρούσε σχέσεις, μάλλον επαγγελματικής-εργασιακής φύσης, με τον 43χρονο Ρεθεμνιώτη, ιδιοκτήτη της μάντρας αυτοκινήτων. Και πιο συγκεκριμένα φέρεται να εργαζόταν σε αποθηκευτικό χώρο του μαντρά που βρίσκεται σε παλιό λατομείο στο χωριό Αρμένους, όπου και συνελήφθη χθες.
Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, καθώς επικρατεί εκ νέου φημολογία, τον θέλουν να ήταν το πρόσωπο που εκτελούσε χρέη φρουρού του απαχθέντα επιχειρηματία μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν αντικαταστάθηκε από τον 47χρονο Σκοπιανό, κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη και είχε συλληφθεί μέσα στο κρησφύγετο στις 2 Οκτωβρίου όταν έγινε η αστυνομική επιχείρηση για την απελευθέρωση του επιχειρηματία.
Γιατί η φημολογία τον θέλει ως τον προτελευταίο φύλακα; Ενδεχομένως επειδή, σύμφωνα με όσα είπε στην απολογία του ο ιδιοκτήτης της μάντρας για την ημέρα που μεταφέρθηκε στον χώρο του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, έκλεισε τα παράθυρα με χαρτόνια ο φύλακας που κατ’ εκείνον ονομαζόταν «Κώστας» και του είχαν βγάλει το παρατσούκλι «φιλόσοφος».
Ερωτώμενος ο ιδιοκτήτης της μάντρας από την ανακρίτρια πως ετοιμάστηκε το δωμάτιο (η σοφίτα) όπου θα εκρατείτο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, είχε πει μεταξύ άλλων:
«Ο Σταγογιάννης ήρθε σε επαφή πάνω στο σπίτι με τον Κώστα για να φτιάξουν τα πράγματα και με τον Πολάκη, αυτοί αποφάσισαν το δωμάτιο στο οποίο θα έμπαινε ο Λεμπιδάκης. Το στρώμα το είχα από κάτω επειδή μέχρι πριν κάποιους μήνες το σπίτι ήταν λειτουργικό, είχε διπλό και μονό κρεβάτι, είχε καναπέ, το σπίτι είναι σαν μεζονέτα, πάνω είναι η σοφίτα. Είναι μεταλλικό κτίριο με γραφεία κάτω, από την πίσω μεριά με πέντε σκαλοπάτια βγαίνεις στο πρώτο πάτωμα του σπιτιού και από πάνω είναι η σοφίτα. Από το αυτοκίνητο κουβάλησε τα πράγματα ο Κώστας, ψιθυριστά μιλούσαν, μού έδωσε την εντύπωση ότι κουμάντο έκανε ο Κώστας που τον είδα πρώτη φορά εκείνο το βράδυ. Τον έφεραν και έφυγα πρώτος εγώ και έκλεισα την πόρτα εγώ. Μέσα παρέμεινε ο Λεμπιδάκης και ο Κώστας. Εγώ όπλα δεν είδα, είδα ένα σεντόνι που κράταγαν και μέσα είχε διάφορα πράγματα. Το σεντόνι ήταν άσπρο, είχε μεγάλο όγκο, από ρούχα και αντικείμενα. Σίγουρα ήταν φάρμακα, κάποια ρούχα μέσα στο μπόγο, κάποια τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης. Εγώ γύρω στις 10:00 έφυγα για το σπίτι μου, άφησα κλειδιά του σπιτιού στον Κώστα. Οπλισμό δεν είδα καθ’ όλο το διάστημα που έμπαινα σπίτι. Το επόμενο πρωί ανέβηκα πάνω, μου ζήτησε ο Κώστας να αγοράσω κάποια πράγματα και κάποιες κούτες για να κλείσει τα παράθυρα. Μου έδωσε χειρόγραφο σημείωμα στα ελληνικά, θυμάμαι ότι γενικά η γραφή του ήταν σωστή και με καλά γράμματα. Από το λίγο που μιλούσαμε, καθαρά για συναλλαγή, γνωρίζω ότι είχε σπουδάσει κάτι στην Αθήνα».
Οι ασύλληπτοι της απαγωγής
Ο 39χρονος είναι το όγδοο άτομο που συλλαμβάνεται για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ήδη βρίσκονται προφυλακισμένα επτά άτομα από τις 7 Οκτωβρίου. Πέντε Ρεθεμνιώτες, ένας Σφακιανός κι ένας Σκοπιανός.
Ο 39χρονος θα κληθεί αύριο να δώσει εξηγήσεις στην ανακρίτρια πως βρέθηκαν τα αποτυπώματα του στην ταινία με την οποία είχαν στερεωθεί στα παράθυρα της σοφίτας-κρησφύγετου, εφημερίδες και καδρόνια ώστε να μην μπαίνει το φως της ημέρας στο εσωτερικό του χώρου.
Εν τω μεταξύ ασύλληπτα εξακολουθούν να παραμένουν και άλλα άτομα που συμμετείχαν στην απαγωγή Λεμπιδάκη. Και μάλιστα τα άτομα εκείνα που είχαν και τον καίριο ρόλο στην υπόθεση. Δηλαδή εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν την επιχείρηση απαγωγής, εκτέλεσαν το σχέδιο και στη συνέχεια ανέλαβαν τη μεταφορά του Μιχάλη Λεμπιδάκη στο πρώτο κρησφύγετο και σε ακόμα τρία μετέπειτα, τη φύλαξη του και τις διαπραγματεύσεις με την οικογένεια του σε ότι αφορά το ποσό και την παράδοση λύτρων ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του και είχαν το γενικό πρόσταγμα από την ημέρα της απαγωγής στις 30 Μαρτίου και τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Τότε εκτιμάται ότι ο επιχειρηματίας «παραδόθηκε» στη δεύτερη ομάδα μελών και η πρώτη ομάδα αποσύρθηκε παρακολουθώντας διακριτικά τις όποιες εξελίξεις προσέχοντας να μην γίνουν στόχος της Αστυνομίας. Βέβαια μεταξύ των μελών της δεύτερης ομάδας υπάρχουν άτομα που συμμετείχαν και στην πρώτη.
Η υπόθεση ούτως ή άλλως δεν έχει κλείσει ούτε για τις αστυνομικές αρχές αλλά ούτε και για τις δικαστικές. Υπάρχουν ακόμα πίσω στοιχεία που διερευνούνται, κατά πληροφορίες υπάρχουν ακόμα και άλλα ορφανά αποτυπώματα.
«Δεν έχει κλείσει η υπόθεση. Δεν την έχουμε αφήσει, δεν την έχουμε ξεχάσει και δεν πρόκειται. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποκαλυφθούν και τα υπόλοιπα άτομα που εμπλέκονται στην απαγωγή. Η δικαιοσύνη επίσης κάνει πολύ καλά τα δουλειά της» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» αξιωματικός της ΕΛΑΣ.
Οι αστυνομικές αρχές πάντως κινούνται με απόλυτη μυστικότητα σχετικά με την υπόθεση, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά διαρροή που αφορά τις έρευνες που συνεχίζουν να κάνουν.