Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία 69χρονου άνδρα, το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, τον επισκέφθηκε στο σπίτι του, στο χωριό Σκινιά, ένας 46χρονος και επικαλούμενος ότι έχει άρρωστο παιδί και διενεργεί λαχειοφόρο αγορά, του πούλησε ένα λαχνό. Την περασμένη Δευτέρα το πρωί, τον επισκέφτηκε ξανά στο σπίτι του και του ανέφερε ότι κέρδισε μία τηλεόραση. Για να του την παραδώσει δήθεν, του απέσπασε 65 ευρώ και το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
Η τηλεόραση βέβαια δεν παραδόθηκε ποτέ, ο 69χρονος άνδρας κατάλαβε ότι εξαπατήθηκε και κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.
Ύστερα από αστυνομική έρευνα, που διενεργήθηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρκαλοχωρίου, διαπιστώθηκε ότι δράστης της απάτης ήταν ο 46χρονος, ο οποίος αφού αναζητήθηκε, εντοπίστηκε και συνελήφθη την Τρίτη το πρωί.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης, προέκυψε ότι ο ίδιος δράστης στις 5 και στις 17 Νοεμβρίου, καθώς και στις 7 και 10 Δεκεμβρίου.
Σε έρευνα που έγινε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του 46χρονου και στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο (2) μπλοκ λαχειοφόρου αγοράς. Εναντίον του σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης συνιστά:
• Μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών-φιλικών προσώπων ή άτομα τα οποία προφασίζονται διαφόρους λόγους για να σας αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικά σας στοιχεία.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στο σπίτι σας (π.χ. με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού-φιλικού προσώπου ή εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε προηγουμένως εσείς καλέσει) ή να προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.
• Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.), μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με άγνωστα άτομα.
• Μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας βοηθούν προκειμένου πραγματοποιήσετε ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ. και να μην φανερώνετε προσωπικούς σας κωδικούς (PIN) σε άλλους.
• Μην δίδετε προσωπικά έγγραφα (Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κτλ.).
• Έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν τις Αρχές, ακόμα και σε περιπτώσεις απόπειρας ή ύποπτης συμπεριφοράς ατόμων, για την έγκαιρη καταπολέμηση του φαινομένου και σύλληψη των δραστών.