Συνεπής στη δέσμευση που έδωσε ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης για ουσιαστική συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνης στην ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου, παρά τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που έχει ο Δήμος, συνεχίζει να διαθέτει τον μοναδικό άνθρωπο των υπηρεσιών του που κάνει αρχιτεκτονικές μελέτες, τον κ. Μάνο Τσάκωνα, για την εκπόνηση μελετών του έργου.
Μετά την έγκριση που έδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, στο προσχέδιο που ολοκλήρωσε ο κ.Τσάκωνας το οποίο περιλαμβάνει τη χωροθέτηση του κτιρίου, τα τετραγωνικά που θα καταλαμβάνει, τα επίπεδα και τους χώρους κάθε επιπέδου, όπως επίσης τα σημεία εισόδου και εξόδου οχημάτων και πολιτών, ο αρχιτέκτονας του δήμου ήδη ξεκίνησε αυτές τις μέρες να εργάζεται πλέον για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής προμελέτης. Ο κ.Τσάκωνας εκτιμά ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και με βάση τον φόρτο εργασίας που έχει καθώς παράλληλα εργάζεται και για μελέτες έργων του δήμου, η αρχιτεκτονική μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα.
Από κει και μετά όμως απαιτείται ακόμα σειρά μελετών μέχρι να φτάσει η ώρα του κατασκευαστικού έργου.
Στατική μελέτη, ηλεκτρολογική, τελική αρχιτεκτονική μελέτη, οικονομοτεχνική, μελέτη εφαρμογής είναι σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα η σειρά μελετών που προηγούνται του κατασκευαστικού τομέα και εφόσον για κάθε μία απ’ αυτές υπάρξει έγκριση.
Βεβαίως στο μεσοδιάστημα όλων αυτών των μελετών πιθανότατα απαιτούνται και μια σειρά άλλων διαδικασιών, γραφειοκρατικών, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των εργασιών που χρειάζονται μέχρι να φτάσει το στάδιο που θα μπει ο θεμέλιος λίθος, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.
Για καμία από τις παραπάνω μελέτες το κεντρικό κράτος δεν φαίνεται να συμβάλει οικονομικά αλλά βασίζεται στην προσφορά του δήμου, που εκτός από την «επιστράτευση» του κ. Τσάκωνα θα πρέπει να «επιστρατεύσει» και το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας και της Πολεοδομίας.
Κι αν από τον Δήμο είναι εξασφαλισμένος ο οικοπεδικός χώρος και οι μελέτες, γεγονός που σημαίνει για το κεντρικό κράτος εξοικονόμηση πολύ μεγάλου ποσού, προς το παρόν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ανέγερσης του Μεγάρου. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες των «Ρ.Ν.» είχε δοθεί υπόσχεση ότι θα εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, κονδύλιο για τον σκοπό αυτό, κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε.
Ένα θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι αυτό της παραχώρησης του οικοπεδικού χώρου από τον Δήμο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει και από πλευράς του υπουργείου να υπάρξει περισσότερο έμπρακτο ενδιαφέρον που θα είναι δεσμευτικό. Διότι μέχρι στιγμής έχει διαφανεί μεν η πολύ θετική πρόθεση του για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου αλλά όποια διαδικασία προχωράει γίνεται μόνο από πλευράς του Δήμου.
Και φυσικά το μεγάλο ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης αυτού του απαραίτητου έργου. Απαραίτητο για τη στέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών του νομού, για το προσωπικό της τοπικής ΕΛΑΣ που πρέπει όπως οι συνάδελφοι τους σε άλλες πόλεις της Κρήτης να έχουν ένα ασφαλές και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, έργο απαραίτητο για την ίδια την πόλη.
«Μόνη λύση ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα»
Με αφορμή την ανάγκη ανέγερσης του νέου Αστυνομικού Μεγάρου ερωτηθείς ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, πως θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, απάντησε ότι η λύση όχι μόνο για το Αστυνομικό Μέγαρο αλλά και για την ανέγερση άλλων απαραίτητων δημόσιων κτιρίων, όπως είναι τα σχολεία, αποτελεί ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Και αυτό με δεδομένο ότι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα -ΕΣΠΑ δεν διαθέτει πόρους για έργα πόλεων και οι αυτοδιοικητικοί πόροι είναι ανύπαρκτοι για τέτοια κοστοβόρα έργα. Ο χαμηλότοκος δανεισμός λοιπόν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα αποτελεί μονόδρομο, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος ανέφερε στα «Ρ.Ν.» τα εξής:
«Το περιφερειακό πρόγραμμα Κρήτης-ΕΣΠΑ-δεν έχει πλέον διαθέσιμους πόρους για έργα πόλεων. Με εξαίρεση τα Χανιά και το Ηράκλειο όπου με μοναδικό κριτήριο το πληθυσμιακό, εντάχθηκαν έργα 12 εκ. ευρώ στην κάθε πόλη, η υπόλοιπη Κρήτη πορεύεται στο άγνωστο. Χωρίς να ευθύνονται ούτε η Περιφέρεια ούτε οι Δήμοι.
Κι όχι μόνο αυτό αλλά μετά το νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο υπάρχει αδυναμία δημοπράτησης ακόμα και για τα ενταγμένα έργα, όπως είναι το δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου.
Με δεδομένο λοιπόν ότι οι ανάγκες για δημόσια κτίρια δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ πρέπει να ληφθεί κεντρική πολιτική απόφαση για να στραφεί το κράτος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για δανεισμό, με το χαμηλό επιτόκιο του 1% ώστε να γίνουν τα έργα που πρέπει.
Τέτοια είναι το Αστυνομικό Μέγαρο που είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί. Το υφιστάμενο κτίριο προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό των εργαζομένων στις αστυνομικές υπηρεσίες, των πολιτών, της πόλης μας.
Άλλα έργα είναι το δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου, το 16ο δημοτικό σχολείο στο οικόπεδο της ΧΕΝ στον Τίμιο Σταυρό και για τα δυο αυτά σχολεία ο δήμος έχει έτοιμες μελέτες. Όπως επίσης και τα Πειραματικά Σχολεία που έχουν χωροθετηθεί σε οικόπεδο στου Γάλλου.
Υπάρχει επίσης ένα έργο που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει στο Ρέθυμνο. Το μεγάλο διυλιστήριο. Αυτό το έργο χρειάζεται επειγόντως να δημιουργηθεί για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως εν όψει των κλιματικών αλλαγών που παρατηρούνται και της ξηρασίας.
Άλλη λύση άρα, εκτός του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, δεν υπάρχει. Εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω άλλη. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση να επιλέξει ένα πακέτο δημόσιων έργων για την Κρήτη και να ζητήσει δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα με το χαμηλό επιτόκιο του 1% και αποπληρωμή σε βάθος 20ετίας.
Διότι αν περιμένουμε να κάνουμε έργα με «κλάσματα» από τις δημόσιες επενδύσεις ή με τους αποψιλωμένους αυτοδιοικητικούς πόρους, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ».
Δείγματα αίματος αστυνομικών σε εργαστήριο του εξωτερικού λόγου του αμίαντου
Ανταπόκριση είχε τελικά από το υπουργείο Υγείας το αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις αστυνομικοί, οι οποίοι εργαζόταν στον χώρο του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, όπου τον περασμένο Φεβρουάριο διαπιστώθηκε ότι στους τοίχους του υπήρχε αμίαντος και άρα ήταν εκτεθειμένοι στο καρκινογόνο υλικό.
Στην ύπαρξη του αμίαντου κατέληξε το εργαστήριο του Δημόκριτου στο οποίο είχε σταλεί δείγμα του άγνωστου τότε υλικού που εντοπίστηκε στον χώρο τον περασμένο Φεβρουάριο, στη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης.
Θορυβημένοι οι αστυνομικοί της τοπικής ΕΛΑΣ, με δεδομένο ότι το υλικό αυτό έχει απαγορευτεί για χρήση από το 2005 ως καρκινογόνο άρα επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, με έγγραφο του συνδικαλιστικού οργάνου τους τόσο προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και προς το υπουργείο Υγείας, είχαν υποβάλλει αίτημα να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις οι αστυνομικοί που εργάζονται στον συγκεκριμένο χώρο αλλά και όσοι εργάστηκαν κατά το παρελθόν έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν εμφανίζουν πρόβλημα λόγω της πιθανής έκθεσης στον αμίαντο.
Διότι ναι μεν στην έκθεση του το Εργαστήριο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ανέφερε ότι: «Στο αμιαντοτσιμέντο ο αμίαντος είναι ισχυρά εγκλωβισμένος μέσα στο τσιμέντο, με φυσικοχημικές δυνάμεις, επομένως είναι μικρός ο κίνδυνος αποδέσμευσης ινών αμιάντου όταν το αμιαντοτσιμέντο δεν διαταράσσεται», σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, Νίκο Μαλλιαρό: «Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εργασίες πάνω στον τοίχο που εντοπίστηκε ο αμίαντος από τις οποίες έχει τρυπηθεί και διαταραχθεί το συγκεκριμένο υλικό, όπως τοποθέτηση ντουλαπιών, κατασκευή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών δικτύων, ελαιοχρωματισμοί κ.λπ., κάτι που μας ανησύχησε σε ότι αφορά την υγεία συναδέλφων που επί χρόνια εργαζόταν σε αυτόν τον χώρο αφού το αμιαντοτσιμέντο διαταράχθηκε και φοβόμαστε μήπως εκτέθηκαν στο καρκινογόνο υλικό».
Το αίτημα του περασμένου Φεβρουαρίου, για εξέταση των αστυνομικών, δεν απαντήθηκε από κανένα εκ των δυο υπουργείων κι αυτό διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργαστήριο ειδικό επί της ανίχνευσης καρκινογένεσης στον ανθρώπινο οργανισμό η οποία να οφείλεται στην έκθεση σε αμίαντο.
Η απάντηση στο αίτημα απαντήθηκε από το υπουργείο Υγείας στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων προ δυο-τριών ημερών και ήταν θετική ως προς την εξέταση όχι όλων των αστυνομικών που εργάστηκαν στον χώρο που υπήρχε ο αμίαντος αλλά ενός ικανού αριθμού δείγματος, 30 ατόμων συγκεκριμένα, από τους οποίους το υπουργείο ζητεί να γίνει λήψη αίματος. Τα 30 φιαλίδια θα σταλούν μέσω του υπουργείου Υγείας σε ειδικό εργαστήριο της Γερμανίας όπου θα γίνει ανάλυση και οι αστυνομικοί θα λάβουν την απάντηση στο ερώτημα που τους απασχολεί.
«Μετά τα αποτελέσματα που μας έστειλε ο Δημόκριτος, κάποιοι συνάδελφοι όπως είναι φυσικό, ανησύχησαν. Έχουν γίνει τόσες παρεμβάσεις στον χώρο αυτό, ο αμίαντος άρα έχει διαταραχθεί και κανείς δεν γνωρίζει αν αποδεσμεύτηκε στον αέρα του συγκεκριμένου γραφείου το επικίνδυνο για την υγεία μας υλικό. Ελπίζουμε και μακάρι το εργαστήριο να δείξει με την ανάλυση του ότι σε κανένα συνάδελφο δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα. Έτσι θα φύγει η ανησυχία και ο φόβος που έχουν κάποιοι συνάδελφοι» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μαλλιαρός, σχολιάζοντας θετικά την ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας στο αίτημα της Ένωσης. «Θεωρούσαμε ότι έχουν ξεχάσει το αίτημα μας αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και αιφνιδιαστήκαμε θετικά όταν μας ενημέρωσαν να γίνει αιμοληψία σε δείγμα 30 συναδέλφων και να σταλεί το αίμα για ανάλυση σε εργαστήριο του εξωτερικού» δήλωσε.
Βέβαια το πάγιο αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων είναι η ανέγερση νέου, σύγχρονου και ασφαλούς Αστυνομικού Μεγάρου που να παρέχει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας χωρίς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αστυνομικοί, ανώτεροι και κατώτεροι. Οι ένστολοι παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα και αγωνιούν μην τυχόν και το έργο αυτό για κάποιο λόγο «κολλήσει».
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί οριστική λύση για το πρόβλημα του κτιρίου των αστυνομικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου. Η οριστική λύση είναι η ανέγερση ενός νέου και σύγχρονου κτιρίου το οποίο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο των αστυνομικών όσο και των πολιτών που προσέρχονται για να εξυπηρετούνται. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία της Τεχνικής υπηρεσίας του αρχηγείου της ΕΛΑΣ με τον Δήμο Ρεθύμνης. Έτσι ώστε να μην κολλήσει το έργο οπουδήποτε, να βρεθεί χρυσή τομή στο οποιοδήποτε ζήτημα και να προχωρήσουν απρόσκοπτα όλες οι διαδικασίες. Δεν μπορούμε να μην ευχαριστήσουμε τον Δήμο που βλέπουμε πόσο ζεστά και σοβαρά έχει δει το έργο αυτό και παρέχει μεγάλη βοήθεια» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου.