Με μια αναλυτική επιστολή απάντησε στην πρόσκληση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου για ανοικτή διαβούλευση σχετικά με τα προβλήματα του Νοσοκομείου, ο βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Στο κείμενο της επιστολής, ο κ. Κεφαλογιάννης αναπτύσσει επιχειρήματα σχετικά με την κατάσταση του Νοσοκομείου και τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ενώ στη συνέχεια παίρνει θέση για τις ευρύτερες ανακατατάξεις στο χώρο της υγείας. Επισημαίνει ωστόσο ότι ο χρόνος υλοποίησης της πρωτοβουλίας του συλλόγου αποκλείει τη συμμετοχή των βουλευτών του Νομού, δεδομένου ότι γίνεται την ίδια μέρα με την κοινοβουλευτική διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας και τονίζει ότι είναι στη διάθεση του συλλόγου, έτσι ώστε να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και την υγειονομική κάλυψη του τοπικού πληθυσμού.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται: «Ως προς τα ζητήματα υγειονομικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού διεκδικούμε σταθερά λύσεις, τόσο σε επίπεδο ασφαλιστικών ταμείων όσο και σε επίπεδο Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικότερα, ως προς το θέμα του Νοσοκομείου, θα ήθελα να επαναλάβω την πάγια θέση μου, ότι δεν αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και ως εκ τούτου έχω συνεργαστεί με όλους τους φορείς και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του. Έτσι, δουλέψαμε για τη βελτίωση του σχεδιασμού ως προς το νέο οργανισμό του νοσοκομείου και πετύχαμε την αύξηση της δυναμικής του σε κλίνες και προσωπικό, πετύχαμε πρόσθετη χρηματοδότηση 200.000 ευρώ για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ελλείψεις, και συμβάλαμε στην ενίσχυση των υποδομών των κοινοτικών ιατρείων, ενώ απαιτήσαμε να εξαιρεθεί πλήρως το Νοσοκομείο από το πρόγραμμα κινητικότητας και να ενισχυθεί με προσωπικό που βρισκόταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Οι ελλείψεις πόρων και προσωπικού στο Νοσοκομείο μας είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό, που παλεύουμε να λυθεί παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Τέλος, ως προς το ζήτημα που αποτέλεσε την αφορμή για την πρωτοβουλία σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, αμέσως μόλις έλαβα την επιστολή σας, επικοινώνησα με την Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία υποστηρίζει ότι η έλλειψη του συγκεκριμένου υλικού οφείλεται σε προσωρινή έλλειψη της εταιρίας και όχι σε έλλειψη πόρων. Μάλιστα, για το παραπάνω αναφέρθηκε ότι στάλθηκαν και τα σχετικά έγγραφα από την εταιρία».
Αναφερόμενος στις ανακατατάξεις στο χώρο της υγείας μεταξύ άλλων είπε: «Με σταθερά βήματα, θα σχεδιάσουμε ένα νέο, σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, χωρίς τα λάθη του χθες και χωρίς τις επίπονες μειώσεις για τους συμπολίτες μας. Ο επιχειρούμενος εξορθολογισμός αποτελεί το πρώτο βήμα. Η προσπάθεια για τη μείωση του κόστους στις προμήθειες των νοσοκομείων και γενικά για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα της υγείας μέσω της πάταξης της σπατάλης, αποτελεί ζητούμενο για ένα κράτος που σέβεται τις επόμενες γενιές πολιτών και δεν έχει ως στόχο τη συνεχιζόμενη παραγωγή ελλειμμάτων.
Όπως γνωρίζετε καλά, η φαρμακευτική δημόσια δαπάνη στην Ελλάδα, από τα 2,4 δισ. ευρώ το 2004, ανήλθε στα 5,28 δισ. το 2009, όταν το ισοδύναμο πληθυσμιακά Βέλγιο έφτανε μόλις τα 2,5 δισ.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ο ουσιαστικός διάλογος αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσεων για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Το ζητούμενο είναι η σύνθεση των απόψεων και όχι ο προσχηματικός διάλογος. Δυστυχώς, ο χρόνος υλοποίησης της πρωτοβουλίας του συλλόγου αποτελεί ξεκάθαρο αποκλεισμό των δύο βουλευτών του Νομού, δεδομένου ότι γίνεται την ίδια μέρα με την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πόσο δε μάλλον όταν από μέρες είχαν γνωστοποιηθεί οι ημερομηνίες των ψηφοφοριών».