Το περασμένο Σάββατο περισσότεροι από 160 παραγωγοί και 40 ξενοδόχοι-διευθυντές-υπεύθυνοι προμηθειών ξενοδοχείων πραγματοποίησαν 2.000 και πλέον κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των ξενοδοχείων, την τρέχουσα τουριστική περίοδο, με προϊόντα της τοπικής παραγωγής, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν την κρητική διατροφή.
Τα προκαθορισμένα ραντεβού διεξήχθησαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ενώ στην αίθουσα «Καρούζου» λειτούργησε έκθεση αγροτικών και τυποποιημένων προϊόντων, τα περισσότερα από τα οποία διατέθηκαν και για δοκιμή στον αίθριο χώρο του Επιμελητηρίου.
Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια της περσινής πρωτοβουλίας και απέδωσε σημαντικά στην ανάπτυξη συνεργασίας πρωτογενή και τριτογενή τομέα. Φέτος, επιδίωξη των διοργανωτών είναι να καθιερωθεί στα ξενοδοχεία του νησιού το «Ελληνικό Πρωινό της Κρήτης», το οποίο θα περιλαμβάνει κρητικά προϊόντα, αντί για τα καθιερωμένα διεθνή. Για το «Πρωινό της Κρήτης» έγινε ειδική παρουσίαση από τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.
Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια που αξίζει να στηριχτεί, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης επισκεπτόμενος την εκδήλωση, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Κρήτης Νίκος Καλογερής ανέφερε ότι: «Θεωρούμε ότι αυτή είναι η λύση για την Κρήτη, η σύνδεση πρωτογενή και τριτογενή τομέα, καθώς τα προϊόντα μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε: «Με την πρωτοβουλία μας αυτή ουσιαστικά ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς και επιβραβεύουμε τους ξενοδόχους που στηρίζουν την τοπική παραγωγή. Φέτος και οι δύο πλευρές είναι πιο προετοιμασμένες και εμείς πιο οργανωμένοι ως Επιμελητήρια οπότε τ’ αποτελέσματα θα είναι σίγουρα σημαντικά».
«Θα πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε την ποιότητα των κρητικών προϊόντων σε συνδυασμό με την αναγνώριση και καθιέρωση της κρητικής διατροφής. Για ν’ αυξηθεί η κατανάλωσή τους θα πρέπει να βρούμε τρόπους διασύνδεσης της παραγωγής με την κατανάλωση. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Επιμελητήριου Ηρακλείου και θα επιδιώξουμε να γίνουν αντίστοιχες δράσεις και στην υπόλοιπη Κρήτη» επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης.
Ο Β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Θωμάς Φορτετσανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Κάνουμε πράγματα αυτονόητα, πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί και οι ξενοδόχοι της Κρήτης ότι το Επιμελητήριο Ηρακλείου χαράζει μια νέα πορεία και καλεί όλους να συμμετέχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες».
Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου τόνισε ότι «Για δεύτερη φορά προσπαθούμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου να δώσουμε την ευκαιρία στους ξενοδόχους να γνωρίσουν τα κρητικά προϊόντα και να αγοράσουν απευθείας από τον παραγωγό».
Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Βαγγέλης Αγάλου επισήμανε: «Το κρητικό πρωινό ξεκίνησε από το 1999 αλλά σε μικρό τμήμα του μπούφε των ξενοδοχείων. Τώρα προσπαθούμε να το επεκτείνουμε για να το γνωρίσουν περισσότεροι επισκέπτες και να γευθούν τα 100 και πλέον κρητικά προϊόντα που μπορούν συμπεριληφθούν στο κρητικό πρωινό Κρήτης».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γ. Γιακουμάκης, στο χαιρετισμό κατά τη διάρκεια του παγκρήτιου forum κρητικών προϊόντων, ανέφερε τα εξής: «Η ενδυνάμωση της οικονομίας της Κρήτης, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας θα πρέπει αναμφίβολα να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμος του νησιού και τους συλλογικούς φορείς έκφρασής του.
Η Κρήτη έχει σήμερα τη δική της δυναμική και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να πρωτοπορήσει και να διανύσει περισσότερα βήματα στην επίτευξη του στόχου της ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται μόνο στη βαριά βιομηχανία της, τον τουρισμό, αλλά και στους άλλους τομείς της οικονομίας.
Η ισόρροπη ανάπτυξη και η ενδυνάμωση της κρητικής οικονομίας μπορεί να προκύψει από την παράλληλη ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα σαν συνέπεια της κατανάλωσης εγχώριων προϊόντων στην Κρήτη τον τόπο της παραγωγής τους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πληθώρα των κρητικών προϊόντων δυστυχώς διατίθεται ακόμη και σήμερα χωρίς τυποποίηση. Όμως υπάρχει μια τεράστια ποσότητα και ποικιλία εγχώριων προϊόντων κυρίως μεταποιημένων αγροτικών, διαρκώς αυξανόμενη που προσφέρεται στην αγορά όχι μόνο σε τιμές ανταγωνιστικές αλλά και σε υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Αυτά τα επώνυμα κρητικά προϊόντα θα πρέπει να τα προωθήσουμε στην αγορά μας όχι μόνο για κατανάλωση από τους κατοίκους του νησιού αλλά και από τους χιλιάδες των επισκεπτών-τουριστών που κατακλύζουν το νησί μας.
Η Κρήτη λόγω της τουριστικής της ανάπτυξης έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να «εξάγει» τα προϊόντα της στον τόπο παραγωγής τους. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το λαϊκό γνωμικό που λέει: «απού πουλεί στην πόρτα του πουλεί στη Βενετία».
Την ποιότητα των κρητικών προϊόντων σε συνδυασμό με την αναγνώριση και την καθιέρωση της κρητικής διατροφής θα πρέπει να αξιοποιήσουμε για την παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας μας.
Για να αυξηθεί η κατανάλωση των τοπικών μας προϊόντων θα πρέπει να τα γνωρίσουμε και συγχρόνως να βρούμε τρόπους διασύνδεσης της παραγωγής με την κατανάλωση.
Με την έννοια αυτή, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του προέδρου του για τις προσπάθειες προώθησης των κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και δεσμευόμαστε ότι το Επιμελητήριο Ρεθύμνης θα καταβάλει κάθε προσπάθεια υποστήριξης για την επίτευξη αυτού του αυτονόητου αλλά και τόσο δύσκολου, μέχρι σήμερα να επιτευχθεί, στόχου».
Υποστηρικτές του δεύτερου Παγκρήτιου Forum ήταν η Περιφέρεια Κρήτης και οι ακόλουθοι φορείς:
• Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ),
• ΓΕΩΤ.Ε.Ε – Παράρτημα Κρήτης,
• Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων,
• Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα,
• Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων,
• Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης,
• Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης,
• Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου,
• Ανοιχτή Σύμπραξη Τουριστικής Ανάπτυξης Κρήτης,
• Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης,
• Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και λοιπού προσωπικού κουζίνας.