Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική διαδικασία, που επικεντρώνονται κυρίως στις ελλείψεις και στις καθυστερημένες προσλήψεις του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού, ζητήματα σχολικής στέγης αλλά και θέματα εκπαίδευσης, συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση, που είχε ο νέος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης, προχθές στο Ηράκλειο, με τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με αφορμή την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.
Ο κ. Τερζάκης άκουσε τα προβλήματα και τις ελλείψεις, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να επισκεφτεί την πόλη, προκειμένου να δει από κοντά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, αλλά και η σχολική κοινότητα γενικότερα, τα οποία ωστόσο ζήτησε να του αποσταλούν και εγγράφως σε σχετικό υπόμνημα.
Οι έγκυροι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών τόσο για την βασική εκπαίδευση όσο και για τις ειδικότητες, την ειδική αγωγή, τα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης, αποτέλεσαν το νούμερο ένα ζήτημα που έθεσαν στο σύνολό τους οι διευθυντές εκπαίδευσης του νησιού στον νέο πολιτικό τους προϊστάμενο. Οι ίδιοι επεσήμαναν στον κ. Τερζάκη τα σοβαρά προβλήματα που κάθε χρόνο παρατηρούνται στα σχολεία όλης της Κρήτης, τα οποία έχουν τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών υποστηρίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι κενές θέσεις καλύπτονται -όταν καλύπτονται- περίπου στο Πάσχα.
Παράλληλα εκτενής αναφορά έγινε και στα μισθώματα που καταβάλλονται κάθε μήνα για τους χώρους που στεγάζονται οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, ενώ ο νέος περιφερειακός διευθυντής δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν σε όλους τους νομούς τα δημόσια κτίρια που μένουν αναξιοποίητα, την ίδια ώρα που υπέρογκα ενοίκια καταβάλλονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρέθυμνο καταβάλλονται περίπου 7.000 ευρώ μηνιαίως ως μίσθωμα για τα κτίρια που στεγάζονται οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Α. Ταξάκης τόνισε: «Πληρώνουμε τεράστια ποσά σε ενοίκια κι εγώ αυτό το έθεσα υπ’ όψιν στον κ. Τερζάκη. Στο Ρέθυμνο πληρώνουμε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια γύρω στα 7.000 ευρώ τον μήνα, και ειδικότερα 3.400 ευρώ για τη Δευτεροβάθμια και 2.700 ευρώ για την Πρωτοβάθμια. Συνολικά τα χρήματα είναι το χρόνο 90.000 ευρώ την ίδια στιγμή που είναι κενά κάποια δημόσια κτίρια, όπως για παράδειγμα το στρατολογικό γραφείο, καθώς και άλλες υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να στεγάσουν τις υπηρεσίες μας. Δεν είναι άλλο το κράτος και άλλο το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Παιδείας».
Παράλληλα σε ότι αφορά τον Νομό Ρεθύμνου ο κ. Ταξάκης έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα τη λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου, του οποίου η δημοσίευση σε ΦΕΚ εκκρεμεί υποστηρίζοντας την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας δομής. Αναφέρθηκε στην επικείμενη λειτουργία των τριών σχολείων στο Νομό και την ανάγκη στελέχωσής τους με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού και φυσικά του εξοπλισμού τους, έτσι ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα. Όλα τα παραπάνω θα συμπεριληφθούν σε σχετικό υπόμνημα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου προς τον νέο περιφερειακό διευθυντή, ώστε τα ζητήματα να προωθηθούν άμεσα στο αρμόδιο υπουργείου Παιδείας.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Ανδρέας Ταξάκης ανέφερε: «Θέσαμε το θέμα με το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και επισημάναμε ότι η δομή αυτή δεν υπάρχει στο Ρέθυμνο και υστερεί πολύ σε σχέση με τους άλλους νομούς. Σε όλους τους άλλους νομούς υπάρχει και Ειδικό Γυμνάσιο, καθώς και άλλες τέτοιες δομές για τα παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες. Σαφώς και του είπαμε ότι εκκρεμεί το ΦΕΚ και ο ίδιος μας απάντησε ότι θα το δει προκειμένου άμεσα να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατό. Επίσης, επισημάναμε ότι το διδακτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες πρέπει στις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε και ανοίγουν τα σχολεία, να είναι στις θέσεις του. Παράλληλα, κατατέθηκε πρόταση για πρακτική διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στα σχολεία. Αυτό είχε εξαγγελθεί από χρόνια το θέμα, δηλαδή να διδάσκεται η τοπική ιστορία της κάθε περιοχής στα σχολεία, να βγουν τέτοια εγχειρίδια ή να προταθούν κάποια που ήδη έχουν εκδοθεί και από τα οποία να μπορούν να διδαχθούν τοπική ιστορία και αυτό θα είναι ως μάθημα, ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Σε ότι αφορά το θέμα των ελέγχων για τα δικαιολογητικά των εκπαιδευτικών, που πήραν μετάταξη τα τελευταία χρόνια, ζητήσαμε να υπάρξει αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη».
Παράλληλα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προετοιμάζεται για τη λειτουργία των νέων σχολείων μεριμνώντας για τις μετεγγραφές των μαθητών, προκειμένου να γνωρίζει πόσοι θα φοιτήσουν στα νέα σχολικά συγκροτήματα σε Σταυρωμένο και Ατσιπόπουλο και ήδη μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα αποστείλει και σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας με καταγεγραμμένες αναλυτικά τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό.