Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Ρεθύμνου συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Στη συζήτηση, εκτός από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, συμμετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η διοικητήρια της ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη, ο υποδιοικητής κ. Δημήτρης Αγαπίου, ο διοικητής του ΓΝΡ Λευτέρης Μαρκάκης, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ηλίας Σαμιώτης και ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης.
Στο σύνολο τους οι ομιλητές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στο προσωπικό του νοσοκομείου Ρεθύμνου που παρά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα δυο περιστατικά κορονοϊού, αλλά και να εξυπηρετήσει με ασφάλεια τους ασθενείς που προσέρχονται σε αυτό. Κοινή πεποίθηση όλων είναι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού γι’ αυτό και ζητήθηκε από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ να συμβάλλει και να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στην προκήρυξη που είναι σε εξέλιξη και αφορά στην κάλυψη 14 θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο μητροπολίτης εξέφρασαν τη στήριξη τους σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία και ενέργεια θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη νομοθετικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να δοθούν κίνητρα και διευκολύνσεις στους γιατρούς ώστε να επιλεγούν οι θέσεις που έχουν προκηρυχτεί για το νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Ηλίας Σαμιώτης μίλησε για τα προβλήματα του ΓΝΡ και τις ελλείψεις σε νευραλγικά τμήματα, όπως είναι η παθολογική, η πνευμονολογική, το αναισθησιολογικό, τα ΤΕΠ και η ΜΕΘ. Μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του τόνισε:
«Λόγω της καθυστέρησης της προκήρυξης των θέσεων μόνιμου προσωπικού βρισκόμαστε σε δεινή κατάσταση. Οι κενές θέσεις στην παθολογική κλινική είναι 3, στην πνευμονολογική 1, στα ΤΕΠ 4 κενές, μια στη ΜΕΘ και στο αναισθησιολογικό τμήμα υπάρχουν 3 κενές θέσεις. Η φασαρία γίνεται γιατί στις οργανικές θέσεις προβλέπονται για παθολογική 6 γιατροί και για την πνευμονολογική κλινική 3. Στην εποχή του κορονοϊού ως μοναδικό ίδρυμα στον νομό δεν μπορεί να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση. Θεωρητικά ανοίγουν τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία. Για μας αυτό είναι αδύνατο να γίνει. Έγιναν πολλές προσπάθειες να καλυφθεί το πρόβλημα με συμβασιούχους γιατρούς. Κάποιες θέσεις καλύφθηκαν αλλά οι θέσεις παθολόγων, αναισθησιολόγων που είναι οι πιο δύσκολες δεν είχαμε κανένα ενδιαφέρον. Και έτσι αναγκαστήκαμε να κάνουμε μετακινήσεις από συνάδελφους άλλων νομών για να κάνουν εφημερίες. Έχουμε 56 οργανικές θέσεις γιατρών και είναι καλυμμένες οι 18. Εκεί γίνονται αποσπάσεις από τα κέντρα υγείας για να καλυφθούν τα κενά. Αυτό που πρέπει να γίνει και δεν έγινε ήταν οι μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφτούν αυτές οι θέσεις. Ναι έχουν γίνει ενέργειες αλλά όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ναι μεν κάθε εξάμηνο ανανεώνονται συμβάσεις όμως η αριθμητική σύνθεση των γιατρών δεν αλλάζει. Θέλουμε μόνιμους γιατρούς».
Ο κ. Σαμιώτης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από το νοσοκομείο για τη διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία κλινικής που θα νοσηλεύει ασθενείς με κορονοϊό και τους θαλάμους αρνητικής πίεσης, τονίζοντας ότι στη δεύτερη φάση της πανδημίας το υπάρχον προσωπικό δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί: «Στη δεύτερη φάση θα είναι δύσκολα τα πράγματα γιατί έχουμε χαμηλή ανοσία επειδή ακριβώς δεν είχαμε πολλά κρούσματα. Είμαστε ευάλωτοι. Έχουμε θέμα με τον τουρισμό για το πως θα διαχειριστούμε τους επισκέπτες. Παρότι γίνονται διάφορες προσπάθειες αντιλαμβάνεστε ότι εμείς σαν γιατροί λέμε ότι με αυτή τη στελέχωση να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και τακτική λειτουργία και έκτακτα και κορονοϊό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αυτό που θα μας βοηθήσει είναι τα γρήγορα τεστ που θα μας βοηθήσουν να ξέρουμε σε πρώτη φάση αν ο άρρωστος έχει ή όχι τον ιό. Αυτό που ζητάμε είναι για τις 7 ανενεργές θέσεις που υπάρχουν, παθολόγου, εντατικολόγου, αναισθησιολόγου και 4 θέσεις για ΤΕΠ. Αυτές να προκηρυχθούν. Υπάρχει φόβος οι θέσεις από την προκήρυξη που τρέχει να μην καλυφθούν. Ζητούμε οι θέσεις που δεν θα καλυφθούν, οι οποίες έχουν προϋπολογιστεί να επαναπροκηρύσσονται αυτόματα όπως και οι 7 θέσεις. Επίσης, θα θέλαμε οι θέσεις που δεν καλύπτονται να τις χαρακτηρίσει το υπουργείο άγονες ώστε με αυξημένα κίνητρα και απαλλαγή αγροτικού να γίνουν πιο θελκτικές για κάποιους συναδέλφους».
Ο κ. Σαμιώτης επανέλαβε το αίτημα των γιατρών να υπάρξει έγγραφη έγκριση της ΔΥΠΕ για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου λειτουργεί η ομώνυμη κλινική καθώς, όπως είπε, αυτό αντιβαίνει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα κάλεσε τον δήμο και την περιφέρεια όπως μπορούν να συμβάλλουν ώστε να υπάρξουν διευκολύνσεις και κίνητρα για τους γιατρούς, ώστε να καταστούν οι θέσεις ελκυστικές και να υπάρξει ενδιαφέρον στην προκήρυξη.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης αφού ευχαρίστησε το προσωπικό για όλη την προσπάθεια που καταβάλλει όλο αυτό το διάστημα αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και της ΥΠΕ Κρήτης. Ειδικότερα είπε: «Η προκήρυξη για τις μόνιμες θέσεις προσωπικού επικαιροποιήθηκε και κινείται με γοργούς ρυθμούς. Το ερώτημα είναι αν μέχρι την πλήρωση των θέσεων έγιναν όλες οι ενέργειες προκειμένου να μην διασαλευτεί η λειτουργία του ΓΝΡ και αυτό έγινε και από μετακινήσεις γιατρών και από προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Μιλάμε για ένα διαχρονικό πρόβλημα, όμως θεωρώ ότι γίνονται πολλές προσπάθειες για να λυθεί. Λαμβάνουμε στήριξη κάθε μήνα με μετακινήσεις γιατρών από τους υπόλοιπους νομούς. Πάρα τις διαρροές όλο το διάστημα από τον προηγούμενο Απρίλιο μέχρι σήμερα ο μέγιστος αριθμός εφημεριών ανά μήνα ακολουθεί πτωτική πορεία που αποδεικνύει ότι υπήρξε μια στήριξη και μια κάλυψη των κενών. Το νοσοκομείο ενισχύθηκε από δωρεές υγειονομικού υλικού αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι έγιναν μεγάλες δαπάνες από το υπουργείο Υγείας. Θεωρώ ότι σε μεγάλο διάστημα θα έχει υπάρξει ανακούφιση, εργαζόμαστε πολύ σκληρά, νομίζω είναι θέμα χρόνου να δούμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα».
«Από την 1η Οκτωβρίου το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με 51 γιατρούς»
Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η ΔΥΠΕ για την ενίσχυση του νοσοκομείου υποστηρίζοντας πως από την 1η Οκτωβρίου το νοσηλευτικό ίδρυμα έχει ενισχυθεί με 51 γιατρούς: «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα χρόνιο πρόβλημα. Από 1η Οκτωβρίου έχει ενισχυθεί το νοσοκομείο με 51 γιατρούς. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την υποστηρίζουμε και την ενισχύουμε. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το νοσοκομείο, να ενισχύουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα και μετά τις ΤΟΜΥ. Φυσικά μας ενδιαφέρει να καλύψουμε την εφημέρευση γι’ αυτό και έχουμε εξασφαλίσει μετακινήσεις από όμορο νομό και με συγκινεί ιδιαίτερα ότι διευθυντές της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων υποστηρίζουν το ΓΝΡ. Έχουμε 13 αγροτικούς από 1 Οκτωβρίου, 11 γιατρούς του ΕΣΥ που είναι 8 από μετακινήσεις, ένας διορισμός και δυο μετακυλήσεις εφημεριακά και 10 επίκουρους (με σύμβαση δυο ετών) και έχουμε και 18 ειδικευόμενους που μπορεί να μην μπορούν να κρατήσουν εφημερία είναι όμως βοηθητικοί, άρα 51 γιατροί. Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύουμε το δυνατόν περισσότερο γι’ αυτό και εγκρίθηκαν οι 14 θέσεις στην προκήρυξη».
Απαντώντας για τα νοσοκομεία αναφοράς η κ. Μπορμπουδάκη διευκρίνισε πως δεν μιλάμε για νοσοκομεία αναφοράς αλλά για κλινικές και μονάδες και υποστήριξε ότι υπάρχουν 13 εγκεκριμένες θέσεις για το νοσοκομείο Ρεθύμνου εν μέσω κορονοϊού: «Έχουμε το τελευταίο διάστημα 82 εγκεκριμένες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού. Έχουμε 13 εγκεκριμένες για το Ρέθυμνο, 18 για Χανιά, 13 για Βενιζέλειο. Οι αποκλίσεις είναι πολύ μικρές. Δεν ρίχνουμε το νοσοκομείο Ρεθύμνου επειδή δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Το ενισχύουμε και δεν γίνεται διάκριση γιατί μιλάμε για κλινικές. Από την πρώτη στιγμή δεν υπήρχε έλλειψη σε μέσα ατομικής προστασίας. Είναι αδιαμφισβήτητη η προσφορά της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είχε το νοσοκομείο για να καλύψει υγειονομικούς και ασθενείς».
Τέλος η κ. Μπορμπουδάκη ξεκαθάρισε πως τα rapid tests θα εφαρμοστούν εφόσον διασφαλιστεί αξιοπιστία και εγκυρότητα τους, ενώ είπε πως στο νησί θα λειτουργήσουν τέσσερις μονάδες κινητής υγείας.
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης αφού ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου μίλησε για την αναγκαιότητα να δοθεί μόνιμη λύση στο προσωπικό υποστηρίζοντας ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η θεσμοθέτηση του νέου οργανισμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι δρομολογούνται λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
«Έχω απολυτή εμπιστοσύνη στη διοίκηση του ιδρύματος και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα στελέχωσης. Παράλληλα, σε συνεργασία με την υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο δρομολογούμε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του επικουρικού προσωπικού, όσο και για την αμεσότερη δυνατή ολοκλήρωση της προκήρυξης για το μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Αυτό που έχει σημασία και έχει θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι αν σε σχέση με την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου είναι σε πρώτη φάση η διαχείριση της πανδημίας που μπορεί μέχρι σήμερα να πήγαμε αρκετά καλά χρειάζεται όμως αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση.
Οι άμεσες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η περαιτέρω ενίσχυση σε υγειονομικό υλικό και οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, όπου κρίνονται αναγκαίες, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μόνιμων προσλήψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμβάλλουν στη θωράκιση του μηχανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου στοχεύοντας στην εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη όλων των τμημάτων του νοσοκομείου και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των εργαζομένων και των πολιτών, ενώ καθημερινά εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενδυνάμωση του νοσοκομείου μέσω της αύξησης του αριθμού εργαζομένων».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή εξέφρασε την αγωνία της για τη στελέχωση του νοσοκομείου τονίζοντας ότι παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα. Η ίδια αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της περιφέρειας στα νοσοκομεία της Κρήτης και δήλωσε την έμπρακτη στήριξη της σε όποιες ενέργειες είναι απαραίτητο να γίνουν για τη στήριξη του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού. «Πιστεύω ότι οι μόνιμες προσλήψεις θα λύσουν το πρόβλημα. Ξέρουμε ότι οι διαδικασίες γραφειοκρατικά είναι χρονοβόρες και πρέπει το νοσοκομείο να είναι στελεχωμένο. Σαν περιφέρεια έχουμε πολύ καλή συνεργασία θεσμικά και με την 7η ΥΠΕ και με τον διοικητή νοσοκομείου, προσπαθούμε να βοηθήσουμε και εμείς καλύπτοντας ανάγκες που παρουσιάστηκαν. Αναφέρομαι σε 470.000 ευρώ που δόθηκαν από την περιφέρεια και είναι σε διαδικασία αγοράς 20 αναπνευστήρων που έχουν ανάγκη και ένα ποσό 5 εκ. ευρώ το οποίο σε συνεργασία με την ΥΠΕ δα δοθεί για να καλυφθούν ανάγκες υγειονομικές, όπως αυτές ιεραρχηθούν από ΥΠΕ και ενώσεις γιατρών. Ότι μας ζητηθεί σαν περιφέρεια το προσυπογράφουμε και θα εξετάσουμε τι μπορούμε νομικά να κάνουμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε δίδοντας κάποια κίνητρα να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί στην πόλη μας».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην ανάγκη παρεμβάσεων μόνιμου χαρακτήρα για τη στήριξη του νοσοκομείου. Ο κ. Ξανθός πρότεινε να υπάρχει μια προοπτική μονιμοποίησης των επικουρικών γιατρών, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η προκήρυξη των επτά θέσεων και επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε οι θέσεις γιατρών που προκηρύσσονται να καλύπτονται με άμεση επαναπροκήρυξη και μοριοδότηση των άγονων θέσεων: «Θα έλεγα πρώτο βήμα είναι να προκηρυχτούν άμεσα επτά θέσεις και σε δεύτερο χρόνο και οι υπόλοιπες πέντε ώστε να υπάρχει προοπτική μόνιμης στελέχωσης. Επίσης κρίνουμε απαραίτητες θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές. Το έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση βλέποντας δυσκολία για προσέλκυση γιατρών. Η ιδέα είναι όταν προκηρύσσεται μια θέση και είναι άγονη να επαναπροκηρύσσεται με ενισχυμένα κίνητρα. Επίσης πρέπει να πάμε σε άλλη μια παρέμβαση που θα προβλέπει ότι οι θέσεις που εκκενώνονται λόγω συνταξιοδότησης ή αποχώρησης να επαναπροκηρύσσονται αυτόματα χωρίς να προηγείται πράξη ιατρικού συμβουλίου, δηλαδή γραφειοκρατία. Έχουμε νομοθετήσει από παλιά και υπάρχει πρόβλεψη στη δυνατότητα των ΟΤΑ και των δυο βαθμών να συνεισφέρουν εάν το επιθυμούν στη λειτουργία του ΕΣΥ, δίδοντας ειδικά κίνητρα -το κάναμε σε 4 περιφέρειες της χώρας- που είχε προστεθεί το ποσό των 400 ευρώ για κάλυψη θέσεων σε περιφερειακά ιατρεία που ήταν άγονες. Νομίζω πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη απόφαση περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου, να υπάρχουν κίνητρα κοινωνικού χαρακτήρα, διευκόλυνση στη στέγαση ή σε άλλες ανάγκες».
Τη στήριξη του σε όποια απόφαση λάβει το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο οποίος παράλληλα σημείωσε τη διάθεση του να στεγαστούν γιατροί στο κέντρο διακονίας που λειτουργεί στον λόφο του Τιμίου Σταυρού. Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης επεσήμανε την αναγκαιότητα στήριξης και υποστήριξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να μπορεί να στηρίξει με τη σειρά της το νοσοκομείο Ρεθύμνου, κάτι που όπως υπογράμμισε δεν συμβαίνει στην πόλη του Ρεθύμνου: «Προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα να καλύψει νοσοκομείο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αναγκαίες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κάλυψη των κενών θέσεων
Την ανάγκη να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης. Όπως είπε ο ίδιος είναι σε επαφή με τον διοικητή του νοσοκομείου, προκειμένου ο δήμος να συνδράμει σε ότι χρειάζεται και αυτό που όπως είπε διαπίστωσε είναι ότι το πρόβλημα κάθε άλλο παρά οικονομικό είναι. Όπως είπε υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την υλοποίηση των πολιτικών: «Εκείνο το οποίο εμποδίζει την υλοποίηση πολιτικών είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Λόγω του κορονοϊού θα μπορούσαμε να επιστρατεύσουμε θεσμικά εργαλεία. Να πάρουν νομοθετική πρωτοβουλία οι βουλευτές, να ζήσουμε επιτάχυνση διαδικασιών. Πρέπει να δούμε πως θα δώσουμε νομοθετικές λύσεις. Όλους μας νικά το τέρας της γραφειοκρατίας. Όσον αφορά την αυτοδιοίκηση μπορούμε να βοηθήσουμε με τρόπους όχι όμως θεσμοθετημένους. Μπορούμε να βοηθήσουμε με διάφορους ανθρώπους, είναι όμως θέμα νομοθετικών εργαλείων να βρούμε γιατρούς και νοσηλευτές που χρειάζεται το νοσοκομείο. Η κοινωνία και αυτό μπορώ να το εγγυηθώ ότι μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου με τις ελλείψεις προσωπικού οι οποίες, όπως είπε, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να επανέλθει το νοσοκομείο με γρήγορα βήματα σε ικανό βαθμό αποτελεσματικότητας και αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων», ανέφερε και ζήτησε από τη διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης να δεσμευτεί ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και δεν θα υπάρξουν γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πρόσληψη των γιατρών, μέσω της προκήρυξης που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Παράλληλα ανέφερε: «Θα θέλαμε να ζητήσουμε σε βάθος ενός έτους με τον υφιστάμενο οργανισμό όσο απαρχαιωμένος και αν είναι – να πληρωθούν οι κενές οργανικές θέσεις στο σύνολο τους. Νομίζω είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ευχάριστο, λειτουργικό και για τους ειδικευόμενους γιατρούς. Συμφωνούμε με αίτημα για τη θεσμοθέτηση σε κτιριακό επίπεδο που να επιτρέπει στους ΟΤΑ να παρέχουν οικονομικά κίνητρα όχι μόνο σε γιατρούς αλλά και σε άλλους κλάδους».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ένας δήμος για όλους» Θωμάς Κρεβετζάκης υποστήριξε ότι το προσωπικό στο νοσοκομείο είναι ελάχιστο και αδύνατον να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες γι’ αυτό και όπως είπε θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη τα υπομνήματα των γιατρών και να δοθούν λύσεις με μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα ανέφερε ότι μόλις βρεθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ δήμος και περιφέρεια θα συμβάλλουν στην κάλυψη αναγκών των γιατρών που θα στελεχώσουν το νοσηλευτικό ίδρυμα παρέχοντας σχετικές διευκολύνσεις.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ρέθυμνο-Ενεργοί Πολίτες Σταύρος Βουρβαχάκης, μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και τις οποίες απαρίθμησε ως εξής:
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη:
1) Να αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας.
2) Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη όλων των κενών του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής .
3) Να στελεχωθούν όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στον νομό Ρεθύμνου, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο και να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.
4) Να ληφθούν μέτρα στήριξης του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως βοήθεια στην εξεύρεση στέγης, στήριξη αιτήματος ιατρών για προκήρυξη των «άγονων» θέσεων με αυξημένα κίνητρα κ.λπ.
5) Να ανοίξουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και με πρόσληψη – εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία τους και τέλος
6) Η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα στο ΕΣΥ για δωρεάν, ποιοτική υγεία για όλους.
Επιπλέον η δημοτική μας παράταξη προτείνει:
1) Με πρωτοβουλία του δήμου Ρεθύμνου να ανοιχθεί ένας τραπεζικός λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση του νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου με τη συνδρομή των πολιτών, των φορέων και των επιχειρήσεων να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό που θα δοθεί ως δωρεά προς το νοσοκομείο, για την κάλυψη των αυξημένων αυτή την περίοδο αναγκών του,
2) Την δημιουργία μίας επιτροπής στον δήμο με την συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων που θα ασχολείται με τα προβλήματα του νοσοκομείου και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του δήμου και του νοσοκομείου και
3) Όπως έγινε σε πολλούς δήμους της χώρας μας , να καταθέσουν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι τους μισθούς δύο μηνών σε τραπεζικό λογαριασμό του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου για την κάλυψη δαπανών που αφορούν την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης συμφώνησε με τον κ. Νίνο για την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων που προβλέπει ο υφιστάμενος οργανισμός του νοσοκομείου. Παράλληλα τόνισε την επιτακτική ανάγκη με επείγουσες διαδικασίες να προχωρήσει η προκήρυξη των θέσεων γιατρών του νοσοκομείου, να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι γιατροί, να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να εξασφαλίσουν τα μέσα προστασίας των υγειονομικών.
Πρότεινε να εξουσιοδοτήσουν τον δήμαρχο να μεταφέρει στον υπουργό Υγείας τα αιτήματα του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου.