Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης με την αγωνία των ελαιοπαραγωγών για την επιτυχία του προγράμματος να είναι διάχυτη, καθώς αν και η χρονιά δεν φαίνεται ιδιαίτερα καλή εν τούτοις ευελπιστούν φέτος η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου να είναι αναβαθμισμένη.
Οι ψεκασμοί φέτος στο Ρέθυμνο θα είναι περισσότεροι από πέρυσι, καθώς αυξήθηκε κατά 2 εκ. ευρώ το σχετικό κονδύλι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα το πρόγραμμα της δακοκτονίας θα επιβλέπεται από ειδικά μηχανήματα καταγραφής.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση εργασίας αναφορικά στον προγραμματισμό και υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας είχε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης με τη συμμετοχή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Ρ. και των υπεύθυνων εργολάβων στους Δήμους του Νομού.
Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η πορεία του προγράμματος δακοκτονίας στο Νομό, αλλά και τα προβλήματα που σημειώθηκαν κατά την περσινή περίοδο, ώστε να γίνει φέτος η καλύτερη δυνατή προετοιμασία με στόχο την υλοποίηση ενός προγράμματος δακοκτονίας, που θα διασφαλίσει την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής.
Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η δυσκολία εφαρμογής καθολικής δακοκτονίας σε περιπτώσεις βιολογικής καλλιέργειας αλλά και σε εγκαταλειμμένα χωράφια, όπου τα συνεργεία ψεκασμού δεν έχουν πρόσβαση ή σε άλλες ιδιοκτησίες στις οποίες υπάρχουν ζώα και ως εκ τούτου δεν επιτρέπονται ψεκασμοί.
Η κα Λιονή απηύθυνε έκκληση για μια ακόμα φόρα στους ελαιοπαραγωγούς να διευκολύνουν το έργο των ψεκασμών. Όπως ανέφερε θα υπάρχει ενημέρωση και στον τύπο αλλά και στα καφενεία των χωριών για το χρόνο των ψεκασμών και κάλεσε τους πολίτες να εξυπηρετούν τα συνεργεία, ώστε η δακοκτονία να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης φέτος έχει προμηθευτεί 600 συσκευές δορυφορικού εντοπισμού θέσης για τα μηχανοκίνητα ψεκαστικά μέσα (τρακτέρ) των εργολάβων (GPS trackers), τα οποία θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης σε ειδική εφαρμογή. Σε 50 από τα παραπάνω ψεκαστικά συγκροτήματα θα συνδεθεί πιλοτικά και ροόμετρο ώστε μαζί με τα δεδομένα θέσης θα λαμβάνονται και δεδομένα που θα αφορούν στην ροή του ψεκαστικού διαλύματος και στην καταγραφή της συνολικής κατανάλωσής του κατά τη διάρκεια του δολωματικού ψεκασμού.
Η απεικόνιση της πορείας θα γίνεται πάνω σε υπόβαθρο δορυφορικής εικόνας με ενσωματωμένα τα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων της Κρήτης. Παράλληλα το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών και Αμπέλου θα αναλάβει την δημιουργία ψηφιακών χαρτών με τις ψεκασμένες και αψέκαστες περιοχές ανά δημοτικό διαμέρισμα ή εργολάβο ψεκασμού στις περιοχές της Κρήτης.
Οι χάρτες αυτοί θα είναι άμεσα διαθέσιμοι στους επόπτες και τους τομεάρχες δακοκτονίας των ΔΑΟΚ της Κρήτης για τον τελικό έλεγχο της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στις ενταγμένες στο έργο περιοχές.
Επιπλέον, η Περιφέρεια και σε συνεργασία με το ΙΕΛΥΑ / ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το ΙΜΒΒ/ΙΤΕ και το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, θα επεξεργαστεί απτές και αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για τον Κρητικό ελαιοπαραγωγό, μέσω του ερευνητικού έργου: «Εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη και καινοτόμες δράσεις για τη φυτοπροστασία της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης 2020-2021». Παράλληλα θα ελέγχεται διαρκώς η δραστικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Συγκεκριμένα θα απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα όπως:
- Πώς και πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται τα στελέχη των νέων φυτοπαθογόνων μυκήτων, και
- Εάν και πότε απαιτούνται συμπληρωματικά ψεκασμοί για τη βελτιστοποίηση της δακοκτονίας.