Ζητούμενο αποτελεί και φέτος η αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Σε λιγότερο από δεκαπέντε μέρες η παλιά πόλη θα παραμείνει «κλειστή» για τα οχήματα από τις 11 το πρωί έως τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. Οι πρώτες διαβουλεύσεις της δημοτικής αρχής με κατοίκους και επιχειρηματίες έχουν ήδη γίνει, προκειμένου με τη συνεργασία τους να επιτευχθεί η σωστή λειτουργία του ιστορικού κέντρου, ώστε σε αυτό να μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα οι επισκέπτες.
Η αλλαγή νοοτροπίας και η συμμόρφωση των οδηγών, αλλά και των ίδιων των επιχειρηματιών, αποτελεί το στοίχημα για την εφαρμογή του μέτρου, η ισχύς του οποίου χαρακτηρίζεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της παλιάς πόλης, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες. Τουρίστες που κάθε καλοκαίρι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τους οδηγούς, που όχι μόνο παρανόμως διέρχονται το ιστορικό κέντρο, αλλά σε πολλές των περιπτώσεων κορνάρουν και αναπτύσσουν ταχύτητες θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πεζών, που δεν μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους. Συχνά μάλιστα η μη εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου αποτυπώνεται πρώτη στις λίστες παραπόνων των επισκεπτών.
Ήδη ο δήμος Ρεθύμνου επεξεργάζεται μια νέα κανονιστική, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα αφορά στην παλιά πόλη και τη λειτουργία του δακτυλίου με στόχο ακόμα και εκείνοι που θα διαθέτουν κάρτες για την πρόσβαση τους να εκτελούν συγκεκριμένες διαδρομές, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστον η κυκλοφορία ΙΧ και δικύκλων.
Το κλειστό κύκλωμα καταγραφής θα λειτουργήσει για δεύτερη χρονιά φέτος ενώ φαίνεται πως θα ενισχυθεί με επιπλέον κάμερες, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Πολεοδομικών θεμάτων Άγγελος Μαλάς. Τις επέμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση και με την αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου, ώστε να ζητηθεί η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ για την περιφρούρηση του, ωστόσο το μεγάλο κομμάτι της ευθύνης αφορά τους ίδιους του πολίτες, οι οποίοι καλούνται να συμμορφωθούν με το μέτρο, να αντιληφθούν τη σημασία εφαρμογής του και να αλλάξουν νοοτροπία.
«Έχουμε κάνει διαβούλευση με φορείς. Στόχος είναι η αστυνόμευση του μέτρου και η ορθή λειτουργία του. Εμείς σαν δήμος θα ελέγξουμε ξανά τις κάρτες που έχουν παραχωρηθεί. Σχετικά με τις εκφορτώσεις, δεν αποτελούν πρόβλημα αν γίνονται μέχρι τη 1 αλλά αν τηρείται ο δακτύλιος στο σύνολο του και αν κάποιοι τηρούν τους νόμους και τους κανόνες. Προφανώς και οι εκφορτώσεις πρέπει να μπουν σε έναν ρυθμό, αλλά αν το μέτρο ισχύει θα επικρατήσει μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που έχουμε σήμερα. Συνεπώς στόχος μας είναι να περιορίσουμε την παράνομη είσοδο κατά τις ώρες ελέγχου, χρησιμοποιώντας τις κάμερες και τα ηλεκτρονικά μέσα. Υπάρχουν ήδη κάμερες αλλά θα εγκατασταθούν και άλλες φέτος, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία έχοντας τη δυνατότητα να ελέγξουν και να περιορίσουν αυτούς που παραβιάζουν τα όρια του δακτυλίου. Χρειάζεται καλύτερη εποπτεία του μέτρου, είτε αυτό σχετίζεται με τους δημότες, είτε με τον δήμο που ασκεί εποπτικό ρόλο, είτε με την αστυνομία, όλοι θα πρέπει να προστατέψουμε την εφαρμογή του δακτυλίου. Τα κολονάκια που έχουν τοποθετηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών παραμένουν, αν και κατά καιρούς έχουν κάποια από αυτά παραβιαστεί ή καταστραφεί και αντικαθιστώνται από τον δήμο. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την αστυνομία για να συζητηθούν διάφορα θέματα. Ευελπιστούμε ότι ήδη έχει βελτιωθεί η κατάσταση και ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Υπάρχει συζήτηση για επικράτηση του μέτρου κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, κάτι που δεν αφορά τη φετινή σεζόν. Υπάρχουν κάποια σενάρια τα οποία εξετάζονται στο σύνολό τους. Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε παρακάτω, ζητώντας τη συγκατάθεση όλων των φορέων» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Άγγελος Μαλάς.
Ερωτώμενος σχετικά με τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης για τους κατοίκους της παλιάς πόλης, ζήτημα που έχει επανειλημμένως επισημανθεί, τόνισε πως η εξεύρεση χώρου στάθμευσης για τους κατοίκους της παλιάς πόλης είναι ανέφικτη, ξεκαθάρισε ωστόσο πως η δημοτική αρχή μπορεί να μεριμνήσει για τη διάθεση θέσεων σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη. «Όσον αφορά το αίτημα κατοίκων για την παραχώρηση μόνιμων θέσεων parking έχει συζητηθεί αλλά έχουμε καταλήξει όλοι οι φορείς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον, όμως έχουμε υποσχεθεί σε κάποιες ομάδες οι οποίες χρήζουν φροντίδας, ότι θα υπάρξει μέριμνα. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να δοθούν σε όλες. Έχουν υπάρξει κατά καιρούς πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού καταλήγοντας στην αδυναμία παραχώρησης των θέσεων σε όλους, αποφασίζοντας την παραπάνω πρόταση που αφορά συγκεκριμένες ομάδες. Τη φετινή χρονιά στόχος του δήμου είναι η καλύτερη εφαρμογή του δακτυλίου, κάτι που αφορά όλους μας».
.
Ανανέωση καρτών δακτυλίου Παλιάς Πόλης
Από 1η Απριλίου 2018 τίθεται σε ισχύ το μέτρο του δακτυλίου στην παλιά πόλη Ρεθύμνου. Ο δήμος Ρεθύμνου καλεί τους δικαιούχους συμπολίτες κάρτας ελεύθερης διέλευσης στον δακτύλιο, να προσέρχονται στην τεχνική υπηρεσία (κτίριο Δελφίνι – καθημερινά πλην Σ/Κ)) προκειμένου να ανανεώσουν την κάρτα τους. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των νέων καρτών είναι:
– Οι μόνιμοι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης (να φαίνεται ως κύρια κατοικία στο Ε1)
– Οι συνοδοί για φροντίδα ηλικιωμένων μόνιμων κατοίκων Παλιάς Πόλης.
– Τα υπηρεσιακά οχήματα αντιμετώπισης κινδύνων
– Οχήματα για φορτοεκφόρτωση καταστημάτων 11.00-13.00.
Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν στην τεχνική υπηρεσία οι ενδιαφερόμενοι είναι:
1) Αντίγραφο του Ε1 ή ηλεκτρονικό μισθωτήριο κατοικίας που να αποδεικνύει ότι διαμένουν στην Παλιά Πόλη.
2) Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΗ, της κατοικίας τους.
3) Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός τους.
4) Αίτηση (συμπληρώνεται στην υπηρεσία).
Διευκρινίζεται ότι οι κάρτες παρέχουν ελεύθερη διέλευση, αλλά όχι στάθμευση εντός της Παλιάς Πόλης, η οποία απαγορεύεται καθ’ όλες τις ώρες βάσει ισχύουσας κανονιστικής απόφασης του δήμου.
Τα οχήματα φορτοεκφόρτωσης επίσης πρέπει να ανανεώσουν τις ειδικές κάρτες τροφοδοσίας εντός Παλιάς Πόλης από την τεχνική υπηρεσία.