Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στον οικοπεδικό χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων. Πλέον στη συνεργασία θα συμμετέχει και η Περιφέρεια, κατόπιν της θετικής ανταπόκρισης από πλευράς της αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή να συμβάλλει στη χρηματοδότηση των απαιτούμενων για το έργο μελετών.
Το Σάββατο, βρέθηκαν στο Ρέθυμνο ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κώστας Τσουβάλας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το θέμα του Αστυνομικού Μεγάρου ήταν ένα από τα ζητήματα που περιελάμβανε η ατζέντα τους και το οποίο συζήτησαν στη διάρκεια συνάντησής τους με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη.
Αυτή τη φορά δεν παρέπεμψαν τον δήμο στην εξεύρεση χορηγών για την υλοποίηση του έργου, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Αφού ο κ. Μαρινάκης τους έκανε σαφές ότι για ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί η πολιτεία να το «αναθέτει» σε χορηγούς, αλλά θα πρέπει η ίδια να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του. Ο δήμαρχος φαίνεται να έλαβε θετική απάντηση, ωστόσο αυτό θα πρέπει να φανεί και στην πράξη έτσι ώστε να προχωρήσει και η παραχώρηση του οικοπεδικού χώρου από τον δήμο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Με τους κυρίους Τσουβάλα και Αναγνωστάκη έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για το έργο. Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίσαμε ότι ο δήμος, που να σημειωθεί ότι ήδη ζήτησε τη βοήθεια της Περιφέρειας και η κυρία Λιονή ανταποκρίθηκε, θα αναλάβει την ευθύνη των μελετών και της πολεοδομικής άδειας για το Αστυνομικό Μέγαρο. Και το υπουργείο θα αναλάβει την χρηματοδότηση του έργου. Διότι έγινε σαφές και κατανοητό απ’ όλους, ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με χορηγίες, ούτε με φιλανθρωπίες. Πρέπει να γίνει από το κράτος.
Άλλωστε, η δημόσια ασφάλεια ανήκει στον σκληρό πυρήνα της κρατικής ευθύνης και λειτουργίας. Κατά συνέπεια, το υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβουν να εγγράψουν στον προϋπολογισμό των Δημοσίων Επενδύσεων τη δαπάνη του έργου», επεσήμανε ο Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στα Ρ.Ν.
Ο δήμαρχος, πρόσθεσε επίσης ότι, σύμφωνα με όσα του είπαν οι κύριοι Τσουβάλας και Αναγνωστάκης, εντός των επόμενων ημερών θα απαντήσουν στον δήμο ποια πρόταση επέλεξαν από τις δυο εναλλακτικές που τους έχει παραδώσει ο Μάνος Τσάκωνας, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία κατάρτισης των μελετών του έργου:
«Εμείς ως Δήμος αποδείξαμε την πρόθεσή μας με μια εξαιρετική δουλειά που έκανε ο αρχιτέκτων-μηχανικός μας ο κ. Τσάκωνας. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για μια μελέτη πρωτότυπη που αναβαθμίζει και το αστικό περιβάλλον και τη λειτουργικότητα της Αστυνομίας στο σχεδιασμένο κτίριο, χωρίς να παρεμποδίζεται στο παραμικρό η λειτουργία της Σχολής. Η μελέτη του κ. Τσάκωνα προτείνει δυο επιλογές και θα περιμένουμε σε λίγες μέρες να μας πει το υπουργείο ποια απ’ τις δυο προκρίνει, ώστε με ταχείς ρυθμούς να προχωρήσουμε στην κατάρτιση των μελετών και να φτάσουμε στο στάδιο της αδειοδότησης», ανέφερε.
Ο δήμαρχος, διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα κάνουν όσες μελέτες έχουν τη δυνατότητα και οι υπόλοιπες θα γίνουν κατόπιν ανάθεσης με την οικονομική βοήθεια της Περιφέρειας.
Το ζητούμενο από ‘κει και μετά, είναι να δείξει έμπρακτα και το υπουργείο τη βούλησή του για το έργο, δηλαδή να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του ώστε να γίνει και η παραχώρηση του οικοπεδικού χώρου, αφού περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ για το θέμα, ανέφερε: «Όντως υπάρχει ένα πολύ θετικό στοιχείο. Είναι η συνεργασία και η συνέργεια μεταξύ όλων. Του Υπουργείου μας, της ΕΛ.ΑΣ., του Δήμου Ρεθύμνου και της Ένωσης των Αστυνομικών του Νομού. Και όλοι έχουμε ως πρωταρχικό στρατηγικό στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και πολύ σύντομα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη των εργασιών. Έχουν αντιμετωπιστεί κάποια ζητήματα σε επίπεδο προεργασίας. Η τεχνική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας. Ευελπιστώ ότι αυτή η κοινή επιδίωξη θα έχει σύντομα θετικά ανακοινώσιμα αποτελέσματα. Πολύτιμη είναι η συμβολή τόσο του τοπικού Αστυνομικού Διευθυντή του κ. Ρουτζάκη όσο και του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή του κ. Δασκαλάκη, οι οποίοι παρακολουθούν το όλο ζήτημα και συντονίζουν τη συνεργασία».
«Η αναδιοργάνωση θα αυξήσει ποιοτικά και ποσοτικά τις υπηρεσίες ασφάλειας»
Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη θα αυξήσει και ποιοτικά και ποσοτικά τις υπηρεσίες ασφάλειας στο νησί, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κώστα Τσουβάλα, ο οποίος μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, Ανδρέα Δασκαλάκη, επισκέφθηκαν το Σάββατο την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου καi συζήτησε τόσο με τον Αστυνομικό Διευθυντή όσο και με τους αξιωματικούς. Ο κ. Τσουβάλας δήλωσε μάλιστα ότι η τοπική Διεύθυνση και το προσωπικό της εάν εξαιρεθεί το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, λειτουργούν υποδειγματικά και αποτελεσματικά, προσθέτοντας ότι με την αναδιάρθρωση θα λειτουργήσει ακόμα καλύτερα.
«Είναι ένα σχέδιο το οποίο πιστεύουμε ότι θα αυξήσει και ποιοτικά και ποσοτικά τις υπηρεσίες ασφάλειας στην Κρήτη. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα πάνε όλα καλά και η Κρήτη θα αποτελέσει πρόκριμα της περιφερειακής αναδιοργάνωσης σε όλη την Ελλάδα», τόνισε.
Ερωτώμενος για την κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., απάντησε:
«Για το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, δεν έχει γίνει σωστή ενημέρωση. Οι υπηρεσίες διοικητικά υπάγονται στις υποδιευθύνσεις ασφαλείας όπου αυτές εδρεύουν και εντάσσονται με διακριτό τίτλο ως τμήματα δίωξης ναρκωτικών. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό θα απασχολείται αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό. Θα υπάρχει διακριτός τίτλος εσωτερικής οργανωτικής δομής. Δεν θα μετακινείται κανένας αστυνομικός της Δίωξης παρά μόνο με διαταγή του Αστυνομικού Διευθυντή. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτό που επιχειρούμε θα είναι το καλύτερο για τις υπηρεσίες ασφάλειας των περιοχών. Θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού σε υπηρεσίες ασφάλειας, καλύτερη και ποιοτικότερη διαχείριση και ανάλυση των πληροφοριών ασφάλειας με απώτερο σκοπό τις καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη».
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο αναδιοργάνωσης και την αστυνόμευση της υπαίθρου, ο κ. Τσουβάλας, ανέφερε: «Η πρόταση για αναδιοργάνωση είναι προϊόν μελετημένης δουλειάς και όλες οι παράμετροι έχουν συνεκτιμηθεί. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για το σχέδιο και τον βαθμό υλοποίησης στην Κρήτη. Είναι καιρός η ΕΛ.ΑΣ. να φύγει από ένα ξεπερασμένο μοντέλο μικρών υπηρεσιών σε στελέχωση και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, οι οποίες ήταν τροχοπέδη, και να προχωρήσει στην ανακατανομή της οργανικής δύναμης αλλά και στην καλύτερη και ποιοτικότερη αξιοποίηση δυναμικού της. Πλέον με νέα αντίληψη πάμε σε βιώσιμα δυνατά, μεγάλα σχήματα, αστυνομικές δομές με καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή. Έτσι, και η ύπαιθρος θα έχει καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., είπε:
«Αυτή η αναδιοργάνωση παλεύεται 20 χρόνια και ήταν πάντα σε επίπεδο σχεδιασμού και έμενε στα συρτάρια γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με παθογένειες και στρεβλώσεις, που είχε το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. Τώρα πλέον, υπήρξε η πολιτική βούληση να πάμε κόντρα σε λογικές τοπικιστικής προσέγγισης. Η πρόταση που υλοποιείται δεν είναι μια εγκεφαλική δημιουργία, ούτε της πολίτικης ούτε της φυσικής ηγεσίας, αλλά μια προσπάθεια των αστυνομικών και περιφερειακών διευθυντών και προσμετρήθηκαν όλα όσα έπρεπε. Όπως, δείκτες μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας και παραβατικότητας, μορφολογικά, πληθυσμιακά κριτήρια, αποστάσεις κ.τ.λ. Η πρόταση της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης για κάθε νομό, ήταν ένας τόμος. Τέτοια τεκμηρίωση επιχειρησιακή υπάρχει. Άρα οι φόβοι και οι ανασφάλειες που καλλιεργούνται, είναι χωρίς αντίκρισμα. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, έκανε την καλύτερη δυνατή προσέγγιση, για σύγχρονη αστυνόμευση που απαιτεί η συγκυρία».