Οι συνεργασίες και συστράτευση όλων των φορέων για την αντιμετώπιση του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος, που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αλλά και φοιτητές στην πόλη του Ρεθύμνου, αποτελεί μονόδρομο και προϋπόθεση για την εξεύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης.
Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών με αφορμή το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με συναδέλφους τους που αδυνατούν να βρουν ένα διαμέρισμα για τη διαμονή τους, αφού όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί τα περισσότερα μισθώνονται σε τουρίστες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας και όσα διατίθενται για ενοικίαση είναι πολύ ακριβά και οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν. Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της εκκλησίας και ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, της περιφέρειας όπου παραβρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Παρασύρης, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης με τον υπεύθυνο για θέματα παιδείας δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γεωργαλής, εκ μέρους του πανεπιστημίου Κρήτης ο αναπληρωτής πρύτανης Κώστας Σπανουδάκης, το ΔΣ του Συλλόγου αλλά και εκπαιδευτικοί που αναφέρθηκαν στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Όλοι οι φορείς της πόλης εξέφρασαν τη διάθεση τους να συνδράμουν και να βοηθήσουν καθένας όπως μπορεί ώστε να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση. Ήδη όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος μετά από επικοινωνία που υπήρξε με την Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων δηλώθηκε η διάθεση να παραχωρηθούν προς ενοικίαση περίπου 70 καταλύματα, τα οποία ωστόσο στην πλειοψηφία του δεν βρίσκονται εντός πόλεως. Περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με την τιμή δεν δόθηκαν κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ωστόσο αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι πρέπει να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζει πρόβλημα ώστε να γίνει καταγραφή και να βρεθούν λύσεις άμεσα.
Αυτό είναι και το ζητούμενο με δεδομένο ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί φιλοξενούνται σε σπίτια φίλων και συγγενών εδώ και μέρες, ενώ όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή συζήτηση το πρόβλημα δεν αφορά την αυτοδιοίκηση αλλά είναι πολύ βαθύτερο.
Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σύλλογου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Στέλιος Ορφανουδάκης, ανέφερε: «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά ολόκληρη την κοινωνία του Ρεθύμνου. Το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και γι’ αυτό κάναμε αυτή τη συνάντηση, σαν μια κοινωνική συμμαχία, ώστε από κοινού να μπορέσουμε όλοι μαζί να βρούμε προσωρινές λύσεις. Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι αρμόδιο το Ρέθυμνο για να το λύσει, ούτε η αντιπεριφέρεια, ούτε ο δήμος, ούτε η εκκλησία, ούτε κανείς. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία. Εμείς καλέσαμε τους φορείς και ευελπιστούμε να βρούμε λύση. Υπάρχουν μηνύματα αισιόδοξα από την Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων και ευελπιστούμε να βρεθεί μια λύση και κάθε φορέας να ασκήσει πίεση στα υπουργεία και στην κεντρική πολιτεία, η οποία είναι αρμόδια για μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα».
Ο αναπληρωτής πρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας Κώστας Σπανουδάκης επίσης μίλησε για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι εκατοντάδες φοιτητές λόγω απουσίας ικανού αριθμού φοιτητικών εστιών και αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις του κράτους, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το έχω πει και άλλη φορά ότι όταν ένα πανεπιστήμιο έχει πάνω από 19.000 ενεργούς φοιτητές και διαθέτει 230 δωμάτια υπάρχει πρόβλημα με τη στέγαση ιδιαιτέρως των πιο ασθενών-μελών της κοινότητας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η κατασκευή νέων κατοικιών, η επιδότηση του ενοικίου ή το ΣΔΙΤ, δηλαδή η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία όμως για να τελεσφορήσει και να είναι συμφέρουσα για τον ιδιώτη και ελκυστική για τον φοιτητή άρα η τιμή να είναι χαμηλή, θα πρέπει να επιδοτηθεί από το κράτος. Και επειδή έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για να φέρουμε ΣΔΙΤ στο Ρέθυμνο για μεγάλο αριθμό κατοικιών που θα λύσει το πρόβλημα, όμως δεν τελεσφόρησαν. Η αποτυχία αυτή οφείλεται στην έλλειψη επιδότησης. Αν δεν επιδοτήσεις το ΣΔΙΤ τότε αυτό είναι ασύμφορο».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου εξέφρασε τη διάθεση του να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί στο να εξυπηρετηθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες του δήμου. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Ανταποκρινόμαστε σε κάθε κάλεσμα διαλόγου για οποιοδήποτε θέμα είτε είναι αρμοδιότητας μας, είτε όχι και αισθανόμαστε ότι σαν εκπρόσωποι μιας κοινωνίας, η οποία ενδιαφέρεται και για το πανεπιστήμιο και για το σχολείο μας πρέπει να είμαστε παρόντες σε αυτό τον διάλογο. Από την άλλη μεριά αν θέλουμε να είμαστε χρηστικοί, οι δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν είναι να διερευνήσουμε μέσα κυρίως από τον Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων αν υπάρχει διαθεσιμότητα στέγης. Ήδη στο δημαρχείο έχουν έρθει προτάσεις τις οποίες θα θέσουμε υπόψη του Συλλόγου και των ενδιαφερομένων. Είναι κατανεμημένες γεωγραφικά, δεν είναι πολλές μέσα στην πόλη -γιατί ήδη οι διαθέσιμες κλίνες έχουν καταλειφθεί από φοιτητές και καθηγητές. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος, πόσοι είναι οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα για να δούμε πως μπορούμε με τα διαθέσιμα δωμάτια να εξυπηρετήσουμε και αν δεν επαρκούν να βρούμε άλλη λύση».
Απαντώντας σχετικά με τα ζητήματα που είχε θέσει η ΕΛΜΕΡ περί απαλλαγής από το αντίτιμο της ελεγχόμενης στάθμευσης ο Γ. Μαρινάκης τόνισε ότι αυτό είναι αδύνατον να συμβεί, εξηγώντας ότι αφενός οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετούν για λίγη ώρα τους οδηγούς και όχι για να καταλαμβάνονται επί πολλές ώρες και αφετέρου όπως είπε υπάρχουν οικονομικές λύσεις στάθμευσης. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν υπάρχει φθηνότερη ελεγχόμενη στάθμευση. Το πάρκιγνκ το κεντρικό είναι 45 ευρώ ο μήνας, όσες φορές και να το χρησιμοποιήσεις. Η ελεγχόμενη στάθμευση ανήκει στους πολίτες και έχει τη λογική ότι δεν πρέπει να είναι κατειλημμένες οι θέσεις 8-10 ώρες γιατί διαφορετικά ακυρώνεται η λειτουργία της πόλης. Οι θέσεις είναι 320. Αν μοιράσεις σε 1000 απλώς το ακυρώνεις. Θέλουμε να βοηθάμε χωρίς να κοροϊδεύουμε κανέναν».
Ο Γιάννης Παρασύρης εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη λόγω της περιορισμένης οικοδομικής δραστηριότητας και της αυξημένης προσέλευσης φοιτητών και εργαζομένων. Υποστήριξε ότι η περιφέρεια είναι στο πλευρό των ανθρώπων αυτών κατανοεί το πρόβλημα και θα κάνει ότι μπορεί ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος είπε ότι μόνο με συνεργασίες μπορούν να λυθούν τα προβλήματα και ειδικότερα τόνισε:
«Ότι κάνουμε σε αυτό τον τόπο πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί και νομίζω ότι οι δικές μου προσπάθειες επτά χρόνια που βρίσκομαι εδώ κατατείνουν σε αυτό το γεγονός. Οι αποσπασματικές ενέργειες δεν ωφέλησαν κανένα γι’ αυτό και πάγια άποψη μου είναι ότι πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά για να διεκδικούμε πάντα αυτό που δικαιούται ο τόπος. Έχουμε μπροστά μας ένα υπαρκτό πρόβλημα, πρέπει όλοι μαζί να βρούμε λύση. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό που πρέπει και εκεί που πρέπει για να κερδηθούν τα αυτονόητα».
Ο μητροπολίτης στο περιθώριο των δηλώσεων του αναφέρθηκε στο κτίριο του Τιμίου Σταυρού το οποίο κατασκευάζεται και το οποίο, όπως είπε, θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας κάποιων ανθρώπων: «Θα υπάρχουν 30-40 κρεβάτια στο κτίριο του Τιμίου Σταυρού όταν ολοκληρωθεί, που θα μπορεί για ένα βραχύ διάστημα κάποιος που δεν έχει στέγη να παραμείνει. Φυσικά το κτίριο αυτό θα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών, όπως θα είναι και στη διάθεση απόρων φοιτητών, συγγενών των ασθενών του νοσοκομείου όπως έχουμε πει. Φυσικά από τους χώρους αυτούς δεν αποκλείουμε κανένα και μακάρι να είχαμε και άλλους χώρους, μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Ήδη όμως η τοπική μας εκκλησία έχει αναλάβει τη στέγαση αστέγων και φοιτητών. Νοικιάζουμε 16 σπίτια από τους τόκους που παίρνουμε από χρήματα κληρονομιάς Τσικόγια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε αλλά μακάρι να βρεθούν λύσεις βιώσιμες που θα προσβλέπουν στο μέλλον και όχι ευκαιριακές που θα καλύψουν για λίγο καιρό το πρόβλημα».