Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα και του τουρισμού στις 15 του Μάη έχει ξεκινήσει. Οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να ανεβάσουν ρολά στα καταστήματά τους μετά από το εννεάμηνο λουκέτο και η αγωνία κορυφώνεται για το μέλλον της φετινής τουριστικής περιόδου. Τα αρνητικά μηνύματα από τον τουριστικό κλάδο και οι χαμηλές κρατήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για οικονομική ανάκαμψη, ενώ η αγωνία όλων κορυφώνεται εξαιτίας της κακής επιδημιολογικής εικόνας που καταγράφεται σε όλο τον νομό. Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων covid 19 και οι χαμηλοί ρυθμοί που καταγράφονται στους εμβολιασμούς προκαλούν τεράστια ανησυχία και προβληματισμό για το φετινό καλοκαίρι, καθώς κανένας επισκέπτης δεν θα επιλέξει έναν «κόκκινο» προορισμό για τις διακοπές του.
Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στην συνέχεια της οικονομικής ζωής του τόπου αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο, που μετά από το παρατεταμένο lockdown αγωνιά πλέον για την επιβίωσή του.
Η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, η εξέλιξη των εμβολιασμών, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η ενεργοποίηση όλων των φορέων και των πολιτών είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης την ερχόμενη Δευτέρα η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή συγκάλεσε χθες σύσκεψη με στόχο να συζητηθούν οι ενέργειες και οι δράσεις ελεγκτικών οργάνων και επιχειρηματιών για να διασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή στην κανονικότατα.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Μαρία Καββάλου, ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης Θωμάς Κρεβετζάκης, η πρόεδρος του Λ.Τ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ανδρέας Κλαψινός, ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Καταστημάτων Παραλίας Βαγγέλης Μπικάκης και το μέλος του συλλόγου Γρηγόρης Πολυμίλης. Στη σύσκεψη επίσης παραβρέθηκε ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου Γιάννης Αλυβιζάκης, εκπρόσωπος του λιμεναρχείου Ρεθύμνου, ο υπεύθυνος του Υγειονομικού Νίκος Βουμβουράκης, ο επόπτης υγείας, Μανόλης Περδικάκης, ενώ παρών ήταν και ο Μάνος Νικολουδάκης προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την οικονομία του τόπου μας» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, καλώντας όλους τους φορείς να συνεργαστούν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Τη διαβεβαίωση ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις διατάξεις του νόμου έδωσε ο αστυνομικός διευθυντής, παρά τις δυσκολίες, που όπως είπε αντιμετωπίζουν συχνά οι αστυνομικοί σε διάφορες περιοχές του νόμου εξαιτίας της νοοτροπίας που επικρατεί σε κάποιες περιπτώσεις.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής, Ανδρέας Κλαψινός, αναφέρθηκε στο βαρύτατο οικονομικό πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος τη χρόνια της πανδημίας, αλλά και την προσπάθεια που έγινε το περσινό καλοκαίρι για την ορθή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτόκολλων στις επιχειρήσεις εστίασης. Όπως εξήγησε τα δεδομένα είναι τέτοια που αρκετά εστιατόρια δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά θα καθυστερήσουν την επαναλειτουργία τους, θεωρώντας πως η κίνηση δεδομένης της υγειονομικής κρίσης θα είναι μικρή άρα και η επανεκκίνηση θα αποβεί ασύμφορη. Ο κ. Κλαψινός αναφέρθηκε στις δυσοίωνες προβλέψεις για την φετινή τουριστική περίοδο μετά και την ενημέρωση που είχε από το Σύλλογο Ξενοδόχων, ενώ ξεκαθαρίσει πως ο εμβολιασμός είναι μόνη λύση. Ο πρόεδρος του σωματείου ζήτησε και την συνεργασία των εποπτών υγείας, ώστε από κοινού να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Παραλίας, Βαγγέλης Μπικάκης, υποστήριξε ότι τα καφέ και τα μπαρ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι έχει να κάνει με την διαχείριση του πελατολόγιου τους, με δεδομένο ότι πρόκειται για ανθρώπους νεαρής ηλικίας, που σε κάποιο ποσοστό θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο στον ιό με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζουν με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ίδιων των επιχειρηματιών αλλά και στην πρωτοβουλία που έχουν λάβει για καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων μέσα από τα social media, καθώς και για την εκπαίδευση και τις συστάσεις που έχουν κάνει στο προσωπικό τους, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια των ελεγκτικών μηχανισμών στη διαχείριση της κατάστασης.
Στις δυσκολίες της διαχείρισης των πελατών στάθηκε και ο Γρήγορης Πολυμίλης επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλουν για την τήρηση των μέτρων, ώστε να συμβάλλουν και αυτοί από την πλευρά τους με κάθε τρόπο στην προστασία της δημόσιας υγείας. Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε με δεδομένο ότι παρατηρείται συνωστισμός στον εσωτερικό διάδρομο της παραλίας αυτός να κλείνει τις ώρες αιχμής, ώστε οι πολίτες να μην συγχρωτίζονται σε αυτόν, αλλά να χρησιμοποιούν τον παραλιακό δρόμο. Η πρόταση θα εξεταστεί από το Λιμενικό Ταμείο όπως διαβεβαίωσε η πρόεδρος του Λ.Τ.
Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Μ. Καββάλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απαγόρευση των όρθιων πελατών στα καταστήματα, ενώ ο κ. Βουμβουράκης, επόπτης υγείας, τόνισε ότι το βάρος του αριθμού των πελατών το έχει το κατάστημα.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, σε σχετικές δηλώσεις επεσήμανε: «κάναμε μια πρώτη κουβέντα για τους όρους και τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας της εστίασης και μόλις ανακοινωθούν τα ΦΕΚ με τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα θα ακολουθήσει μια τεχνική συνάντηση για να υπάρξουν οι σχετικές διευκρινίσεις. Η υγειονομική κρίση που υπάρχει στον νομό μας είναι πολύ μεγάλη αυτή την περίοδο που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταστήματα και η οικονομική κρίση συνεχίζει επίσης να είναι μεγάλη. Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και μείς τους είπαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε, ώστε μέσα από συνεργασία να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να μην γίνει ο νομός μας μια μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα από ότι είμαστε, πρώτον γιατί αυτό το ζήτημα έχει να κάνει με την υγεία μας, δεύτερον για τους επισκέπτες και τρίτον γιατί θα είναι μια οικονομική καταστροφή. Δεν γίνεται να περιμένουμε να ανοίξει η τουριστική περίοδος σε δεκαπέντε μέρες, να είμαστε στο βαθύ κόκκινο, και να περιμένουμε τουρίστες. Κανείς δεν θα πάρει την οικογένειά του να πάει σε ένα προορισμό που δεν είναι ασφαλής. Προς το συμφέρον όλων, υγειονομικό, οικονομικό, κοινωνικό, ατομικό θα πρέπει να προσέξουμε να ξεκινήσουμε με καλύτερους όρους και να δώσουμε ένα μήνυμα ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα με σοβαρότητα και πάμε για αποκλιμάκωση».
Ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης, Θωμάς Κρεβετζάκης, από την πλευρά του σε σχετικές δηλώσεις του, ανέφερε: «μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και τη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια νομίζω είναι πλέον διάχυτος ο δικαιολογημένος προβληματισμός και αγωνία για το άνοιγμα των καταστημάτων αναψυχής και εστίασης στις 3 Μαΐου. Είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι η περυσινή επιδημιολογική εικόνα του δήμου μας δεν έχει καμιά σχέση με ότι εμφανίζεται αυτή τη στιγμή και σίγουρα φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης που είχαν παρουσιαστεί την φετινή χρονιά δεν θα πρέπει να εμφανιστούν. Είναι θετικό ότι εξαρχής ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς συμμερίζονται τους προβληματισμούς του δήμου και έχουν μεταθέσει το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους για αργότερα. Προσωπικός μου προβληματισμός είναι ότι εδώ και χρονιά θα έπρεπε να υπάρξει μια διάκριση στην λειτουργία της εστίασης και της αναψυχής. Ο δε κλάδος τη εστίασης θα μπορούσε για μεγάλο διάστημα να ήταν ανοιχτός και να λειτουργεί ως βαλβίδα κοινωνικής αποσυμπίεσης, καθώς είναι πιο εύκολα εποπτευόμενος και ελεγχόμενος κλάδος. Από κει πέρα είναι βασικό από την πρώτη μέρα του ανοίγματος, πάντοτε στο επίπεδο της πρόληψης και όχι της καταστολής, να είναι εμφανής ο εποπτικός έλεγχος τόσο της αστυνομίας, του υγειονομικού, της ΑΑΔΕ και του λιμενικού, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας και ότι προτεραιότητά μας ακόμα και στη βραδινή μας έξοδο είναι η προσωπική ασφάλεια και η τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων. Θέλω να καταστήσω σαφές το διακύβευμα δεν έχει να κάνει μόνο με τη λειτουργία των καταστημάτων το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να επηρεάσει πως θα εξελιχτεί το σύνολο της τουριστικής σεζόν και χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, ίσως να επηρεάσει και την γενικότερη λειτουργία των καταστημάτων τον χειμώνα. Προσωπικά θα ήθελα να δω τον ΕΟΔΥ στις περιοχές που είχαμε πέρυσι σημεία υπερσυγκέντρωσης κυρίως στην παραλιακή ζώνη και στην οδό Βερνάδου να προχωρά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους -rapid tests- προκειμένου να έχουμε μια δειγματοληπτική καταγραφή των θαμώνων έτσι ώστε να έχουμε γνώση της εξέλιξης της πανδημίας και να εμπεδώνεται ακόμα περισσότερο η αίσθηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».