Αν και το τελευταίο δεκαήμερο από πλευράς υπουργείου Εργασίας έχουν γίνει κάποια βήματα προς την ομαλοποίηση της λειτουργίας των Κ.Ε.Π.Α., όπως η κατάρτιση λίστας 43 μη αναστρέψιμων παθήσεων και η ηλεκτρονική διακίνηση των γνωματεύσεων αναπηρίας, τα μέτρα δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν ακόμη.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με στοιχεία του Σωματίου ΑμεΑ Ρεθύμνου, οι υγειονομικές επιτροπές του Κ.Ε.Π.Α. εξακολουθούν να παρουσιάζουν εκτεταμένα προβλήματα λειτουργίας. Υπάρχει έλλειψη γιατρών σε τρείς ειδικότητες: Ψυχιάτρων, Νευρολόγων, Καρδιολόγων, με συνέπεια να υπάρχει τεράστια καθυστέρηση και στη λίστα αναμονής βρίσκονται άτομα ακόμα και για περίπου 1,5 χρόνο. Από το σωματείο διευκρινίζεται ότι το πρόβλημα αφορά ολόκληρη τη χώρα, αλλά στο Ρέθυμνο ειδικά παρουσιάζεται με ιδιαίτερη ένταση. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η παρουσία περίπου 500 ατόμων στη λίστα προς εξέταση από τις αρμόδιες επιτροπές. Παράλληλα στο προσεχές διάστημα θα κληθούν να περάσουν από τις υγειονομικές επιτροπές και τα 1.330 μέλη του σωματείου, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία σταδιακά καταργούνται οι παλαιότερες αποφάσεις επιτροπών αναπηρίας και ως αποκλειστικό αποδεικτικό θεσμοθετείται η γνωμάτευση του Κ.Ε.Π.Α.
Για το θέμα του Κ.Ε.Π.Α. Ρεθύμνου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ του νομού στα «Ρ.Ν.» μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται από τις ατελείωτες λίστες αναμονής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, είναι η αναστολή καταβολή της σύνταξης και των αναπηρικών επιδομάτων. Βάσει νόμου προβλέπεται να μην καταβάλλονται οι συντάξεις και τα επιδόματα στα ΑμεΑ των οποίων δεν έχει ανανεωθεί η γνωμάτευση αναπηρίας. «Το γεγονός αυτό οδηγεί τα μέλη μας σε κατάσταση ένδειας. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία, αλλά και στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας τους. Υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη στιγμή που έχουν πάνω από ένα χρόνο να πληρωθούν και έχουν έρθει σε απόγνωση».
Ο κ. Τσαχάκης αναφέρει επίσης ότι για μία κατηγορία συνταξιούχων του ΙΚΑ είχε εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία είχε παραταθεί από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο η χορήγηση σύνταξης στην περίπτωση που δεν υπήρχε ανανέωση γνωμάτευσης αναπηρίας, λόγω υπαιτιότητας του Κ.Ε.Π.Α. «Αίτημα της ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία προς τη διοίκηση του υπουργείου είναι να εκδοθεί εκ νέου Υπουργική Απόφαση, η οποία θα παρατείνει τη χορήγηση σύνταξης έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα ΚΕΠΑ. Από τις έως τώρα ενδείξεις πιστεύουμε ότι θα ικανοποιηθεί αυτό το αίτημά μας».
Στην κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας του Κ.Ε.Π.Α. αλλά και της διευκόλυνσης της καθημερινότητας των ΑμεΑ, στρέφονται οι διεκδικήσεις του συλλόγου. Ο πρόεδρος του σωματείου υποστηρίζει ότι βασική διεκδίκηση των ΑμεΑ αποτελεί η χορήγηση μιας γνωμάτευσης αναπηρίας για όλες τις χρήσεις. «Ζητάμε μια γνωμάτευση για όλες τις παροχές όχι για κάθε χρήση να αναγκάζεσαι να περνάς από επιτροπή. Παράλληλα ζητάμε και ένα νέο κανονισμό εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας που θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος βάσει των διεθνών προτύπων».
Ο κ. Τσαχάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ΑμεΑ, λόγω του ηλικιακού ορίου που υπάρχει στη χορήγηση του ΕΚΑΣ και της μη ύπαρξης εξαιρέσεων στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων: «το 95% των συνταξιούχων ΑμεΑ που λαμβάνουν το επίδομα είναι κάτω των 65 ετών. Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει από τον κ. Στουρνάρα να υπάρχει μια εξαίρεση, όπως εξαίρεση έχουμε ζητήσει και από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αφού δεν αναγνωρίζει καμία εξαίρεση σε αντίθεση με το χαράτσι που εξαιρόντουσαν κάποιες περιπτώσεις ανάλογα το βαθμό αναπηρίας».
Μέτρα για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των Κ.Ε.Π.Α.
Τη μείωση έως και 20% του φόρτου εργασίας των Κ.Ε.Π.Α. αλλά και της ταλαιπωρίας των ΑμεΑ φιλοδοξεί το υπουργείο Εργασίας με τον καθορισμό της λίστας των 43 παθήσεων με επ’ αόριστον διάρκεια αναπηρίας.. Έως τώρα υπήρχε η πρακτική, σύμφωνα με την οποία δίνονται ιατρικές γνωματεύσεις αναπηρίας για ορισμένη χρονική διάρκεια ακόμα και σε ανθρώπους με μη αναστρέψιμες μορφές αναπηρίας, όπως π.χ. ένα ακρωτηριασμό. Με την προ ημερών υπουργική απόφαση αναγνωρίζονται 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις και τα άτομα τα οποία πάσχουν από κάποια από αυτές θα παίρνουν ιατρική γνωμάτευση αναπηρίας με διάρκεια επ’ αόριστον. «Τελειώνει η ταλαιπωρία που υφίστανται για χρόνια περίπου 200 άτομα που πάσχουν από μη αναστρέψιμες παθήσεις στο Νομό Ρεθύμνου. Έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση αλλά δεν έχουμε ακόμα στα χέρια μας την εγκύκλιο εφαρμογής, οπότε δεν ξέρουμε αν πρέπει τα άτομα αυτά να ξαναπεράσουν από την επιτροπή ή θα λήξει διοικητικά το ζήτημα. Μέσα στο επόμενο διάστημα πιστεύω ότι θα ξέρουμε», τόνισε ο κ. Τσαχάκης επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόφαση αυτή είναι ένα μέτρο το οποίο συμβάλει στην ομαλοποίηση του συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας.
Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΙΚΑ εγκαινίασε την Τρίτη ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης όλων των Φορέων, ώστε να είναι δυνατή η ηλεκτρονική διάθεση ιατρικών γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών. Στόχος της ηλεκτρονικής διακίνησης γνωματεύσεων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις των ΑμεΑ προς τα Κ.Ε.Π.Α. αλλά ταυτόχρονα να γίνει ευκολότερος ο έλεγχος για τη διασταύρωση της γνησιότητας των ιατρικών γνωματεύσεων. Ως θετικό χαρακτηρίζει το μέτρο ο κ. Τσαχάκης: «Πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει και τον πολίτη με αναπηρία, που θα αυτοματοποιήσει την διαδικασία και θα ελαχιστοποιήσει τα λάθη. Πρέπει όμως να το δούμε το σύστημα στην πράξη και κατόπιν να κρίνουμε την αποτελεσματικότητά του».