Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από 1-1-2013 μέχρι και τον τρέχοντα μήνα έχουν εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της πολεοδομίας συνολικά 83 νέες οικοδομικές άδειες, από τις οποίες μόνο οι 43 αφορούν νέες κατοικίες, ενώ οι υπόλοιπες 30 αφορούν αναθεωρήσεις, νομιμοποιήσεις, επισκευές και προσθήκες. Από τον περασμένο Γενάρη κατατέθηκαν συνολικά 158 φάκελοι οικοδομικών αδειών στην Πολεοδομία Ρεθύμνου, από τους οποίους εγκρίθηκαν περίπου οι μισοί.
Σύμφωνα τώρα με υπολογισμούς και εκτιμήσεις υπαλλήλων της πολεοδομικής υπηρεσίας, οι οικοδομικές άδειες μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να μην ξεπεράσουν τις 100. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι είχαν εκδοθεί 188 οικοδομικές άδειες, το 2011 είχαν εγκριθεί 276, το 2010 η πολεοδομία είχε «ανάψει το πράσινο φως» σε 340 άδειες και το 2009 σε 409.
Όπως γίνεται αντιληπτό η οικοδομή έχει εισέλθει σε μία μακρά περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα αν η κρίση στον κλάδο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικοδομή η οποία πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε την ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, έχει υποστεί ολοκληρωτική καθίζηση συμπαρασύροντας δεκάδες επαγγέλματα των οποίων η βιωσιμότητα απειλείται. Επαγγέλματα όπως του οικοδόμου, του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού και επιχειρήσεις με οικοδομικά υλικά, έχουν μαραζώσει και βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική παρακμή.
Υπάλληλος της πολεοδομίας Ρεθύμνου, μιλώντας στην εφημερίδα μας υποστηρίζει πως η οικοδομική δραστηριότητα έχει πάρει την κατιούσα. Όπως δηλώνει τα φορολογικά βάρη, οι μειώσεις μισθών και γενικότερα το κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στην αφορά, δεν βοηθούν στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
«Η κατάσταση είναι δραματική και όσο περνάει ο καιρός και δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η κατάσταση του κλάδου θα γίνεται ακόμα χειρότερη. Από το 2009 μέχρι και σήμερα καταγράφεται μία σταδιακή μείωση του αριθμού των οικοδομικών αδειών που εγκρίνονται κάθε χρόνο. Βασική αιτία η οικονομική κρίση. Οι πολίτες έχουν αλλάξει τις προτεραιότητές τους και μακρινό όνειρο γι’ αυτούς αποτελεί η αγορά ή ακόμα και η ανακατασκευή ενός νέου σπιτιού», επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» ο υπάλληλος και προσθέτει: «Η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο της οικοδομής δεν είναι οι ιδανικότερες. Η μείωση των μισθών τα τελευταία χρόνια και η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν νέες κατοικίες είναι κάποια στοιχεία που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο της οικοδομής», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η ψυχολογία των πολιτών εξαιτίας της κρίσης έχει επηρεαστεί αρνητικά. Αυτό το συμπεραίνουμε καθημερινά από τη συναναστροφή μας με πολίτες. Δεν έχουν υπομονή και το κλίμα είναι έκρυθμο», υποστήριξε.
Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και στις υπόλοιπες Περιφέρειες
Σύμφωνα τώρα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ελληνική Στατιστική Αρχή σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά το μήνα Μάιο εκδόθηκαν συνολικά 1.203 οικοδομικές άδειες καταγράφοντας πτώση της τάξης του 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2012. Συγκεκριμένα οι 1.190 άδειες αφορούν ιδιωτική δραστηριότητα και μόλις οι 13 δημόσια. Όσον αφορά τώρα την περίοδο Ιούνιος 2012-Μάιος 2013 οι κατά τόπους πολεοδομίες ενέκριναν συνολικά 17.902 οικοδομικές άδειες, αριθμός ο οποίος είναι εμφανώς μειωμένος σε σύγκριση με την περίοδο Ιούνιος 2011-Μάιος 2012.
Το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2013, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 41,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του έτους 2012.