Ένα αβέβαιο και ασταθές οικονομικό περιβάλλον με υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους και στις γυναίκες περιγράφεται στην ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση το 2016 επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κατά ηλικιακή κατηγορία εμφανίζεται στους νέους 15-24 ετών (49,1%), ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας σημαντικά υψηλότερο έναντι των ανδρών (27,6% έναντι 19,4%). Παράλληλα, η μακροχρόνια ανεργία ανέρχεται σε 72,2% του συνόλου των ανέργων ενώ όπως τονίζεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεών έχει προκαλέσει τη σταθερή άνοδο της μερικής απασχόλησης, τη δραματική αύξηση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεών εργασίας (ΣΣΕ).
Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2016 διαμορφώθηκε στο 23,4% έναντι 24,9% τον Ιούνιο του 2015. Το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.674.957 άτομα, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.124.541 και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.249.057 άτομα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 61.612 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015 (αύξηση 1,7%), οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 73.477 άτομα (μείωση 6,1%), ενώ οι οικονομικά μη ενεργοί μειώθηκαν κατά 27.342 (μείωση 0,8%).
Εξετάζοντας τα ποσοστά ανεργίας για την ίδια περίοδο σε περιφερειακό επίπεδο παρατηρείται ότι τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στην Ήπειρο-Δυτική Μακεδονία (26,8%) και ακολουθούν η Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα (25,8%), η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (23,8%), η Μακεδονία-Θράκη (23,1%), η Αττική (22,3%), η Κρήτη (22,3%) και το Αιγαίο (18,8%).
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ διπλασιάστηκε το ποσοστό της απόλυτης φτώχειας.
Και η πιο δυσοίωνη εκτίμηση είναι πως θα απαιτηθεί μια 20ετία για να υποχωρήσει η ανεργία στα επίπεδα του 2008.
Στα ευρήματα αυτά καταλήγει η ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση της ΓΣΕΕ, υποστηρίζοντας πως η πολιτική της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της, έχοντας επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, στην απασχόληση, στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην κοινωνική συνοχή.
Στην έκθεση αναλύονται οι επιπτώσεις της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στις μακροοικονομικές επιδόσεις της χώρας, τη συνεχιζόμενη δυναμική απόκλισης του βιοτικού επιπέδου της Ελλάδας από τον μέσο όρο της ΕΕ και αξιολογεί την πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2016 ως μέρος του ευρύτερου χρονικού πλαισίου της κρίσης χρέους και της οικονομικής κρίσης.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας τονίζει πως «οι όποιες προσδοκίες για γρήγορη έξοδο της οικονομίας από την κρίση και για επιστροφή της στις αγορές το 2017 είναι υψηλού ρίσκου».