Συνεχίζεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα την παραδοσιακή αγγειοπλαστική.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, με το οποίο δίδεται η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν δεκάδες αντικείμενα χρηστικής κεραμικής, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές ανθρώπων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Από τα πιθάρια αποθήκευσης τροφών και ελαιολάδου έως τις στάμνες για το νερό, αλλά και τα μικρά αντικείμενα μιας κουζίνας, όλη η γκάμα της κεραμικής τέχνης που αναπτύχθηκε για να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των προγόνων μας, αποτελεί το αντικείμενο μάθησης για τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι αποκτούν μια σημαντική γνώση για το παρελθόν και αντιλαμβάνονται την εξέλιξη που αυτά βιώνουν σήμερα.
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την πρώτη ύλη, την επεξεργασία της και τη δημιουργία σε τροχό των πήλινων αντικειμένων. Μαθαίνουν τις ονομασίες των αγγείων και τη χρήση τους. Μάλιστα μπαίνουν στη διαδικασία να χειριστούν το πηλό, να πλάσουν σκεύη και να γνωρίσουν μια τέχνη που ως τις μέρες μας ακολουθείται με μεράκι και αγάπη από εκατοντάδες καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθεί μάλιστα μια ενδιαφέρουσα διαδικασία που βάζει τα παιδιά να μάθουν και ταυτόχρονα να μεταδώσουν τη γνώση τους στους συμμαθητές τους.
Συγκεκριμένα κάθε παιδί λαμβάνει μία καρτέλα, η οποία από τη μία πλευρά απεικονίζει το πήλινο σκεύος και από την άλλη περιγράφει τη χρήση του και την κατασκευή του.
Ακολούθως όλα τα παιδιά μαζί μπαίνουν στην αίθουσα του μουσείου που φιλοξενεί τα αντικείμενα της αγγειοπλαστικής. Το κάθε ένα ψάχνει και βρίσκει εκείνο που απεικονίζεται στην δική του καρτέλα, το επεξεργάζεται, αντιλαμβάνεται τις πληροφορίες που του έχουν δοθεί και στη συνέχεια αναλαμβάνει την ευθύνη να το παρουσιάσει στους συμμαθητές του. Έτσι το ένα παιδί μεταφέρει πληροφορίες στο άλλο με αποτέλεσμα η γνώση να αποκτάται μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιάσει και προσφέρει αφιλοκερδώς στο μουσείο η εκπαιδευτικός Αλκμήνη Μαλαγάρη Στρατιδάκη και παρουσιάζει η υπεύθυνη του μουσείου Αναστασία Πλατυρράχου.
Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και η παρακολούθηση του προγράμματος γίνεται κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα του μουσείου 2831023398 και 6945752114.