Η αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Εν τω μεταξύ χθες στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που έχει διατάξει ο αντιεισαγγελέας Ρεθύμνου, κατέθεσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της Δευτέρας, ομόφωνα αποφάσισε και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:
«Για την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και για όλους του Κρητικούς το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας με διεθνή αναγνώριση ιδιαίτερα σημαντική για το νησί μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για τη συνέχιση της άριστης φήμης του ελπίζουμε ότι τα μέλη του θα πράξουν το καθήκον τους.
H Περιφέρεια Κρήτης δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης υποκαθιστώντας τους θεσμούς του. Ωστόσο το θέμα της αναγόρευσης του καθηγητή Ρίχτερ δεν αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης.
Ο Γερμανός καθηγητής με το βιβλίο του «η Μάχη της Κρήτης» και με τίτλο στο γερμανικό πρωτότυπο «η Κατάληψη της Κρήτης» προχωρά στην αναθεώρηση της ιστορίας του τόπου προκαλώντας το συναίσθημα του λαού μας, επιχειρώντας να εξισώσει θύτες και θύματα μιλώντας μεταξύ άλλων για αλληλένδετα εγκλήματα αναφερόμενο στην παλλαϊκή αντίσταση του Κρητικού λαού.
Καλούμε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο πάντα περιβάλουμε με εμπιστοσύνη, τιμή και αναγνώριση για την προσφορά του να επανεξετάσει μέσα από τα θεσμικά του όργανα την αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορά του».
Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ανωγείων, εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:
«Με νηφαλιότητα, σεβασμό στην ακαδημαϊκή ελευθερία και την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου αλλά πάνω από όλα με ανυποχώρητη προσήλωση στην υπεράσπιση της ιστορίας της πατρίδας μας, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τα όσα συνέβησαν από τον κορυφαίο επιστημονικό φορέα της Κρήτης.
Διαφωνούμε με την απόφαση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστημίου Κρήτης να προχωρήσει στην βράβευση του Γερμανού ιστορικού κ. Ρίχτερ, απόφαση η οποία θεωρούμε ότι ελήφθη χωρίς διεξοδική εξέταση όλων των δεδομένων.
Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για ότι αυτή η πράξης εξυπηρετεί.
Η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα αποτελεί ύψιστη τιμή και απονέμεται σε ανθρώπους, που πέραν της συμβολής στην επιστήμη και του ακαδημαϊκού και δημοκρατικού τους ήθους, τιμούν και στηρίζουν τη χώρα που τους το απονέμει.
Αυτό στην περίπτωση του κ. Ρίχτερ αμφισβητείται σήμερα και από εμάς.
Λυπούμαστε, διότι η φωνή της κοινωνίας δεν εισακούστηκε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και κατ’ επέκταση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως και η εύλογη ανησυχία, ότι ο στόχος αυτών των μεθοδεύσεων είναι η εξίσωση θύματος και θύτη και η αποδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Ο αγώνας μας για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών έχει αγκαλιαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και συσπειρώνει όλο και περισσότερους Γερμανούς δημοκράτες και αντιφασίστες.
Με ενότητα και ομοψυχία, χωρίς αισθήματα εκδίκησης προς τον γερμανικό λαό, μακριά από εθνικιστικές κραυγές αλλά με πίστη και αποφασιστικότητα για δικαιοσύνη, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να μείνει αναλλοίωτη η Ιστορική Αλήθεια».
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Ρεθύμνου, Σταύρος Βουρβαχάκης και Γιώργος Σταράκης, σε ανακοίνωσή τους σχετικά με τη συλλογή υπογραφών κατά της αναγόρευσης Ρίχτερ, αναφέρουν:
«Πάνω από 900 υπογραφές πολιτών, είχαν υπογράψει μέχρι χθες το αίτημα των δημοτικών συμβούλων Σταύρου Βουρβαχάκη και Γιώργου Σταράκη κατά της αναγόρευσης του Γερμανού Ιστορικού Χάινς Ρίχτερ. Σε διάφορα σημεία της πόλης του Ρεθύμνου εκπρόσωποι φορέων που αντιτάχθηκαν από την αρχή στην αναγόρευση του κυρίου Ρίχτερ, συγκεντρώνουν υπογραφές πολιτών υποστηρίζοντας το αίτημα των δύο δημοτικών συμβούλων για καταδίκη της αναγόρευσης και για την άμεση ανάκλησή της στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου.
Λυπούμαστε διότι η φωνή της κοινωνίας, των αντιστασιακών, των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, των δημοκρατικών στρατιωτικών, διαπρεπών καθηγητών και επιστημόνων δεν εισακούστηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως και η εύλογη ανησυχία ότι στόχος αυτών των μεθοδεύσεων είναι η εξίσωση θύματος και θύτη και η αποδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».