Το θέμα της παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που έχει τοποθετηθεί σε κτίριο στον Κουμπέ, επί της οδού Σταμαθιουδάκη, πλησίον του σχολικού συγκροτήματος, όπου στεγάζονται το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το 8ο Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, στάθηκε η αφορμή για τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα: «Η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο». Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Μιλτιάδης Τσίγκρης και ο αντιδήμαρχος παιδείας Γεώργιος Γεωργαλής.
Υπενθυμίζεται ότι η κεραία κινητής τηλεφωνίας έχει τοποθετηθεί, χωρίς άδεια από το τμήμα Πολεοδομίας, εντός «φουγάρου» για να μην γίνεται ορατή από τους περίοικους σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από το σχολικό συγκρότημα. Για τον λόγο αυτό κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει στον Εισαγγελέα και για το θέμα φαίνεται ότι διενεργείται προανάκριση.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών και το Σύλλογο Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς ήταν έντονη η ανησυχία των γονέων σχετικά με το πόσο κινδυνεύει η υγεία των παιδιών από την ακτινοβολία, η οποία εκπέμπεται από τη γειτονική κεραία. «Η σημερινή εκδήλωση είναι αποτέλεσμα του έντονου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι γονείς όλο αυτό τον καιρό. Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση είναι δύναμη για τον καθένα, ιδιαίτερα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό της κεραίας. Πρέπει όλοι σαν πολίτες αλλά και σαν γονείς να είμαστε πιο υποψιασμένοι και προσεκτικοί για τέτοια ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 7ου Δημοτικού Σχολείου Σοφία Παπαδάκη. Από πλευράς των εκπαιδευτικών του σχολείου ο διευθυντής Αντώνης Κτιστάκης δήλωσε «Έχουμε μια σημαντική πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε πολύ κοντινή απόσταση από το σχολείο. Η εκδήλωση σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση όλων μας πάνω σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα».
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Παιδείας ενημέρωσε τους παριστάμενους για τη νόμιμη διαδικασία χορήγησης άδειας εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, καθώς και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Παράλληλα ο κ. Γεωργαλής ανέφερε ότι το τμήμα Παιδείας του Δήμου στηρίζει τον αγώνα των γονέων και των κατοίκων της περιοχής και τους διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα δράσει υποστηρικτικά στις προσπάθειές τους. «Από τη μεριά του Δήμου εμπλεκόμαστε μόνο στην περίπτωση της πολεοδομίας, δεν υπάρχει νόμιμη άδεια από την πολεοδομία άρα σε αυτό το κομμάτι η κεραία είναι παράνομη. Αλλά δεν νομίζω να υπάρχουν και οι υπόλοιπες αδειοδοτήσεις από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Ο εισαγγελέας έχει ενημερωθεί, ψάχνει το θέμα και θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες, ώστε να φύγει η κεραία από το συγκεκριμένο χώρο» τόνισε ο κ. Γεωργαλής. Σχετικά με την κατεδάφιση της κεραίας, μιας και δεν έχει την απαιτούμενη άδεια από την πολεοδομία, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι η Πολεοδομία Ρεθύμνου δεν έχει τμήμα κατεδαφίσεων και η συντομότερη λύση στο πρόβλημα είναι να διατάξει η Εισαγγελία την κατεδάφισή της.
Στις επιπτώσεις της ύπαρξης των κυμάτων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην καθημερινότητά μας αναφέρθηκε ο κ. Τσίγκρης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε όλο το φάσμα των επιπτώσεών του. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχουμε στο νου μας την αρχή της προφύλαξης και να γίνεται ορθολογική χρήση των συσκευών, οι οποίες εκπέμπουν ακτινοβολία όπως το κινητό τηλέφωνο, το wi-fi, ο φούρνος μικροκυμάτων κλπ. «Θα πρέπει ο μέσος πολίτης να είναι ενημερωμένος για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους, ώστε να μπορεί να παίρνει αποφάσεις για το τι είναι καλό και τι όχι. Απλές συμβουλές για την προστασία από την ακτινοβολία είναι να μην έχουμε το κινητό στο προσκεφάλι μας, όταν κοιμόμαστε, να μιλάμε μέσω hands free ή να μιλάμε στο σταθερό, να κλείνουμε το ασύρματο ίντερνετ όταν δεν το χρειαζόμαστε κλπ.». Σχετικά με τη γειτονική κεραία και τα όρια της ακτινοβολίας ο κ. Τσίγκερης ανέφερε: «Από τη στιγμή που η κεραία δεν έχει τις νόμιμες άδειες δεν έχουμε να εξετάσουμε τίποτε άλλο. Σε μία παράνομη κατάσταση δεν έχει νόημα να συζητάμε για όρια ακτινοβολίας και μετρήσεις. Είναι παράνομη και πρέπει να απομακρυνθεί».
Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία οι γονείς επανέλαβαν την ανησυχία τους σχετικά με την ύπαρξη της κεραίας και εξέφρασαν την επιθυμία τους να απομακρυνθεί άμεσα από την περιοχή. Ταυτόχρονα συζήτησαν και για το ενδεχόμενο μελλοντικών δράσεων εφ’ όσων δεν σταματήσει η λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας.