Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ σήμερα συνάντηση για το θέμα θα έχει με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει ξεχωριστά τις δυο αντιπροσωπείες των αιρετών Α’ και Β’ Βαθμού. Στις 12:00 το μεσημέρι θα συναντηθεί με την ΕΝΠ.Ε (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) και, ακολούθως, στις 3:00 το μεσημέρι με το προεδρείο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).
Ήδη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, επικεφαλής αντιπροσωπείας των δημάρχων, είχε ενημερώσει στη Βουλή, όλα τα κόμματα αλλά και τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο για τη διαφωνία της ΚΕΔΕ όσον αφορά στη διαδικασία με την οποία προχώρησε η κυβέρνηση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και στο περιεχόμενό της.
Όμως, τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ έχουν αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» συνεννόησης και ενδεχομένως αποδοχής τελικά της μεταφοράς μέρους των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.
Κι αυτό για να ενημερωθούν, όπως σημειώνουν, για την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Έτσι, η επαφή με τον κ. Τσίπρα θεωρείται κρίσιμη.
Χθες κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες του Δήμου από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, με εξαίρεση τις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς τόσο ο δήμαρχος όσο και οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ ΟΤΑ συμμετείχαν στην συμβολική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιεχόμενο της πράξης.
Το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ενώ με δηλώσεις του χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης επανέλαβε την αντίθεσή του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η κινητοποίηση ήταν συμβολική και πολύ μετριοπαθής, η οποία έγινε και αφορά στον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις εις βάρος μας, εις βάρος των πολιτών τους οποίους υπηρετούμε χωρίς καμία προεργασία και απ’ ό,τι αποδείχτηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή, με πολλή προχειρότητα.
Αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πέραν των οποιωνδήποτε προβλημάτων συνταγματικότητας και νομιμότητας που έχει, επί της ουσίας δεν είχε καμία επεξεργασία. Και αυτό φαίνεται και από τις εξαιρέσεις που ολοένα μεγεθύνονται και στο τέλος θα αναιρεθεί η ίδια η πράξη δια των εξαιρέσεων. Εκείνο που εμείς θέλουμε σαν αυτοδιοίκηση να πούμε ξεκάθαρα είναι ότι πάντοτε, διαχρονικά κι όχι μόνο τώρα, πληρώνουμε όλες τις αστοχίες του κεντρικού κράτους. Στον φετινό προϋπολογισμό του ’15 συνεισφέρει η αυτοδιοίκηση πλεόνασμα 853.000.000, ενώ η υπόλοιπη κεντρική διοίκηση αυξάνει το έλλειμμα κατά 1.325.000.000 περίπου.
Αυτοί είναι αριθμοί αποτυπωμένοι στον προϋπολογισμό του 2015, άρα δεν μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει. Πάλι λοιπόν εμείς καλούμεθα να υποστούμε μία «συρρίκνωση» και μία «αφυδάτωση» η οποία, πρέπει να σημειώσουμε, ότι από την 1η του χρόνου είναι πλέον καθημερινή πρακτική γιατί ούτε τους νομοθετημένους πόρους παίρνουμε κι έχει ανασταλεί στην ουσία το τεχνικό πρόγραμμα που εξυπηρετείται από τη ΣΑΤΑ και από τα παρακρατηθέντα.
Εξυπηρετούμε τους πολίτες μας εκ των ενώντων και εκτελούμε με πολλή αγωνία για το μέλλον τους τα ευρωπαϊκά έργα. Αυτά δηλαδή που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κι αυτά δοκιμάζονται. Γενικότερα, το κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας το οποίο διαχέεται με τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες τελικά αποδεικνύονται και ατελέσφορες, κάνουν περισσότερο κακό από αυτήν κάθε αυτήν την πράξη.
Η οικονομία είναι και ψυχολογία και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Εμείς σαν αυτοδιοίκηση μπορούμε να βάλουμε πλάτη, αλλά με συγκεκριμένους όρους και συντεταγμένα και αφού συνεννοηθούν μαζί μας. Θα μπορούσε αυτή η συζήτηση να γίνει και στο επίπεδο του υπουργού Οικονομικών ή ακόμα και του αναπληρωτή αλλά αν με τεχνικές βοήθειες, για να γίνει πραγματικά μια ακτινογραφία, ποια είναι τα χρήματα των δήμων που πραγματικά μπορούμε να τα αναστείλουμε για ένα τρίμηνο. Είναι αδιανόητο να ακούμε από στόμα υπουργού ότι μέμφομαι τους Δήμους που έσπευσαν να πληρώσουν υποχρεώσεις στους πολίτες για να μειώσουν τα χρήματα. Είναι δυνατόν οι Δήμοι να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους; Είναι δυνατόν να αφήσουμε τους πολίτες εκτεθειμένους; Αγνοούμε ότι ό,τι κινείται αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία είναι μέσα από τα προγράμματα και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων; Έχουμε αντιληφθεί ότι η ιδιωτική οικονομία έχει κατεβάσει ρολά; Έχουμε επίγνωση ότι αυτή η αφυδάτωση πλήττει τελικά την ουσία του προβλήματος που δεν είναι να πληρωθούν ένα μήνα οι συντάξεις αλλά θα μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να τις πληρώνουμε και στο μέλλον;
Αυτά είναι νομίζω τα κεντρικά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την κάθε υπεύθυνη διακυβέρνηση και θα πρέπει πολύ γρήγορα να καταλάβουμε ότι η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα και ο χρόνος της υπομονής τελειώνει. Δεν μπορούμε να ξύνουμε συνέχεια τον πάτο του βαρελιού. Πρέπει κάποια στιγμή να ανορθωθούμε. Χρειάζονται θυσίες; Να τις αναλάβουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη, αλλά να υπάρχει ένα προγραμματισμός, αυτό ζητάμε. Όχι να ερχόμαστε να θεραπεύουμε τις αδυναμίες άλλων».
Δήμος Ανωγείων: Λάθος η ΠΝΠ αλλά πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης
Εν τω μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο Ανωγείων ήταν το πρώτο από τους πέντε Δήμους του Νομού, το οποίο συνεδρίασε για το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο ψήφισμά του τονίζεται ότι η έκδοση της σχετικής πράξης δεν ήταν σωστή, ωστόσο επισημαίνει ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα ο Δήμος πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, στο ψήφισμα αναφέρεται: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανωγείων κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνεδρίασης την Παρασκευή 24-04-2015, για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από ενδελεχή συζήτηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:
1. Για την ίδια την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν μας βρίσκουν σύμφωνους από θέση αρχής τέτοιου είδους χειρισμοί και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και το λαό πριν το αποφασίσει.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αυτοτελής Οικονομικά, δημοσιονομικά και διοικητικά στοχεύοντας στη διαφάνεια, τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία.
2. Ως προς την ουσία του θέματος που ιδιαίτερα σήμερα δεν είναι μόνο τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό, οφείλουμε να πάρουμε θέση.
Δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας κάνει μια τεράστια προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, με στόχο να βγούμε από την οικονομική κρίση- που μας έφεραν οι προηγούμενες πολιτικές- με όρθια την κοινωνία και χωρίς άλλα υφεσιακά μέτρα.
Η χώρα οδηγείται σε οικονομική ασφυξία από ντόπια και ξένα κέντρα. Ο στόχος φανερός. Να πιστέψει ο λαός μας και οι λαοί της Ευρώπης ότι η πολιτική της λιτότητας που επιβάλει ο νεοφιλελευθερισμός είναι μονόδρομος.
Σαφώς και σήμερα τα πράγματα είναι κρίσιμα.
Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις, τα μέσα και τους πόρους που διαθέτει για ένα θετικό αποτέλεσμα, μέσα στην Ευρώπη, αλλά χωρίς νέα πρόσθετα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού πέρα από τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες.
Όσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με αποφασιστικότητα και σύνεση προς όφελος του ελληνικού λαού αποτελεί χρέος μας να στηρίξουμε τις προσπάθειές της».
Σε κλίμα ακραίας πόλωσης η συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα
Σε τροχιά ακραίων συγκρούσεων και γενικευμένης ρήξης πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω της οποίας προβλέπεται η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που η ΝΔ προειδοποίησε με αποχώρηση αν ο υπουργός Εξωτερικών δεν ανακαλούσε μια φράση που χαρακτηρίστηκε υβριστική για την αντιπολίτευση, και το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παρ’ ολίγον να «έρθουν στα χέρια».
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αίσθηση προκάλεσαν δύο παρεμβάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του πλειοψηφούντος κόμματος: Αρχικώς ήταν όταν ο κ. Ν. Φίλης ανέφερε πως η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε στην έκδοση της επίμαχης ΠΝΠ προκειμένου να σταθεί δυνατή η καταβολή μισθών και συντάξεων στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Και στη συνέχεια, όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία: Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Αν χρειαστεί να αναβαθμιστεί το πολιτικό μας σχέδιο στο λαό, αυτό θα γίνει, είπε ο κ. Φίλης.
«Ομολογείτε ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα. Μόλις μετά από τρεις μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φθάσαμε στο σημείο να συζητάμε τα αυτονόητα. Λυπάμαι που η Ελλάδα έχει φθάσει σε αυτή την τραγική κατάσταση», έσπευσε να τονίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης.
Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. «Ξεμείναμε και από λεφτά, ξεμένουμε και από συμμάχους» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. Άκρως επικριτικός προς την πλειοψηφία, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μεταξύ άλλων τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση αντιγράφει τις προηγούμενες σε πολιτική και μεθόδους, και πως «αναδεικνύει τρομοκρατικά διλήμματα».
Για απόλυτη αποτυχία των κυβερνητικών χειρισμών έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, και αφού χαρακτήρισε την ΠΝΠ «ανόητη πράξη υποταγής», υποστήριξε ότι «αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό είχαμε λίγο πριν από την Μικρασιατική καταστροφή» και αναφέρθηκε -όπως και αρκετοί άλλοι- στα περί προσφυγής στο λαό σενάρια της τελευταίας περιόδου.