Η φετινή αρνητική σεζόν για τις ξενοδοχειακές μονάδες λόγω των δύσκολων υγειονομικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας στάθηκαν εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, στόχο που εδώ και χρόνια έχει θέσει.
Πιο συγκεκριμένα, από τον περασμένο Μάρτιο μέσω του προγράμματος «Εργασία για όλους» ο Σύλλογος σε σύμπραξη με το ΙΕΚ Grant, έδωσαν τη δυνατότητα σε παιδιά Αμέα να εφοδιαστούν με την κατάλληλη κατάρτιση και εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιοτική και ομαλή προσαρμογή τους σε εργασιακά περιβάλλοντα. Η εκπαίδευση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ως επόμενη επιδίωξη τέθηκε η επικοινωνία με τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα αναλάμβαναν την πρακτική άσκηση των αποφοίτων και την πιθανή τους πρόσληψη.
Πολλές ήταν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αρχικά, δήλωσαν με θέρμη το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, ωστόσο οι νέες παράμετροι που έθεσε η πανδημία, ώθησε τους επιχειρηματίες να απέχουν. Κάποιες από αυτές, δεν άνοιξαν καθόλου, ενώ άλλες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω προσλήψεις.
Η διαδικασία ένταξης των παιδιών αυτών σε μία επιχείρηση, δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά απαιτεί μεγάλη προσήλωση, διαρκή εποπτεία και επιμόρφωση όλων όσων εμπλέκονται, όπως μας εξηγεί ο κος Παύλος Μελισσηνός, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, οπότε και δεν επαναπαύονται σε πρόσκαιρου χαρακτήρα απασχόληση.
«Τα κομμάτια της εκπαίδευσης και της πρακτικής τους άσκησης έχουν πάει πίσω. Από τον Μάρτιο είχαμε κάνει κάποιες επαφές και ήταν θετικοί στο να μπορέσουν με το άνοιγμα της σεζόν και τελειώνοντας εμείς την εκπαίδευση, να έπαιρναν τα παιδιά στη δουλειά για ένα δύο μήνες, σαν πρακτική. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν άνοιξαν, κάποιες καθόλου και κάποιες άνοιξαν για πολύ λίγο, στα τέλη Ιουλίου. Δεν μπορούσε να γίνει λόγω των όλων συνθηκών πράγμα απόλυτα κατανοητό, αφού έπρεπε να έχουν λιγότερο προσωπικό, οπότε η πρόσληψη νέων ανθρώπων ήταν αδύνατη.
Και για εμάς δεν θα ήταν απόλυτα καλό. Δεν θέλουμε να είναι κάτι πολύ περιστασιακό και γρήγορο και δεν είναι και στα δικά μας στάνταρ να γίνει έτσι. Κάποια στιγμή κάτι βρέθηκε αλλά ήταν πρόσκαιρο, οπότε θα μπορούσαμε να κάνουμε την επιμόρφωση που θα θέλαμε να κάνουμε στην επιχείρηση και στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Η όλη διαδικασία είναι απαιτητική, δεν αφήνουμε απλά έναν άνθρωπο σε μια επιχείρηση για να κάνει την πρακτική του. Υπάρχουν αρκετές κινήσεις και βήματα εκ των προτέρων. Εκπαίδευση από εμάς στην επιχείρηση, τους εργαζόμενούς της και τους ιδιοκτήτες, μετά έχουμε μια προετοιμασία του ατόμου στην επιχείρηση, στο καινούριο περιβάλλον, να μάθει τα καθήκοντά του και να γνωριστεί με τους συναδέλφους του και μία συχνή καθημερινή επικοινωνία από εμάς, από έναν υπεύθυνο που αναλαμβάνει να υποστηρίζει το παιδί στην επιχείρηση παρουσία δική μου σαν υπεύθυνος έργου, θα πρέπει καθημερινά να ελέγχουμε και να εποπτεύουμε διά ζώσης αυτές τις επιχειρήσεις, να σημειώνουμε τυχόν παρατηρήσεις που θα θέλαμε να παρέμβουμε, για να απλουστεύσουμε λίγο την εργασιακή ένταξη του ατόμου. Δυστυχώς δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά τα βήματα. Δηλαδή ούτε η παρουσία τρίτων σε ένα χώρο εργασίας επιτρέπεται, λόγω των μέτρων, το να μαζέψεις επίσης πολλούς ανθρώπους και να κάνεις κάποια επιμόρφωση, δεν μπορούσε να επιτευχθεί εύκολα, αλλά μεμονωμένα».
Ο Σύλλογος διατηρεί την αισιοδοξία του δημιουργώντας νέες δομές
Μπορεί λοιπόν το ενδιαφέρον των ιδιωτών να έχει «παγώσει» μέχρι η κατάσταση στην αγορά εργασίας να ομαλοποιηθεί, ωστόσο ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, με συνεχείς δράσεις και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, εντείνει τις προσπάθειές του προς την εύρεση επιχειρήσεων, καθώς «ο δρόμος στο Ρέθυμνο και την Κρήτη είναι ήδη ανοικτός» όπως αναφέρει η κα Ειρήνη Κλάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου:
«Υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος, υπήρξε ανταπόκριση των επιχειρήσεων αλλά λόγω του κορωνοϊού και οι γονείς είχαν αγωνίες και επίσης δεν άνοιξαν το καλοκαίρι ή δεν προσέλαβαν νέα άτομα. Εμείς επικοινωνούμε εκ νέου με επιχειρήσεις θετικές του Ρεθύμνου, για να μπορέσουν τα παιδιά να απασχοληθούν και να κάνουν ένα κομμάτι πρακτικής. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η ανταπόκριση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα και θα στραφούμε και σε άλλες μορφές επιχείρησης. Δυστυχώς είναι δύσκολο να εντάξεις άτομα ΑμεΑ, σε επιχειρήσεις που δουλεύουν ακόμα εν μέσω αυτής της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, δηλαδή οι καφετέριες, τα ντελίβερι, το σέρβις, η κουζίνα. Πλέον θα στραφούμε σε όλους τους τομείς.
Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, θα μπορούσα να πω ότι στην Κρήτη ενυπάρχουν κάποιοι πυρήνες και ένας από αυτούς είμαστε και εμείς, και αυτό το λέω με χαρά και περηφάνια. Πλέον έχει γίνει γνωστή η δράση μας, είτε από συλλογικές προσπάθειες, είτε από κοινωνικές επιχειρήσεις, παρόλα αυτά υπάρχει πάντα έδαφος να προχωρήσουν πράγματα. Η Κρήτη έχει και ένα πλεονέκτημα, ότι υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης εργασίας σε περιόδους που δεν είναι περίοδοι κρίσης όπως η τωρινή. Υπάρχει ανοικτό πεδίο που να μπορεί να αξιοποιηθεί. Ανοίγουν οι δρόμοι ένταξης και συμπερίληψης στα άτομα με αναπηρία και είμαστε σίγουροι ότι η προσπάθειά μας θα ευοδώσει, γιατί υπάρχει μεγάλη εξωστρέφεια στον τρόπο που έχει διαχειριστεί και η τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια στην κοινωνική ένταξη των παιδιών ΑμεΑ. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το να έχουμε μια τάση εξωστρέφειας προς την κοινωνία. Η κοινωνία είναι έτοιμη και εμείς από τη μεριά μας, έχουμε το θάρρος να μπορούμε να το κυνηγήσουμε και να το τρέξουμε».
Εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ μέσα από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
Ενισχυτικά και υποστηρικτικά στην προσπάθεια εργασιακής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, θα λειτουργήσει και η νεοσύστατη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός κοινωνικής και συλλογικής ωφέλειας που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Εργασία για Όλους».
Στόχοι της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι η επιμόρφωση της διοίκησης και του επιστημονικού προσωπικού του Συλλόγου, σε θέματα εργασιακής ένταξης, με την σημαντική τροφοδότηση σκανδιναβικών πρακτικών για καλή και σωστή εργασιακή ένταξη, η άμεση και ποιοτική ένταξη των παιδιών με αναπηρία, είτε στην ίδια την ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε σε άλλες επιχειρήσεις και η μετατροπή όλου του εκπαιδευτικού υλικού και όλων των παρατηρήσεων, σε μορφή «easy to read», εγχειρίδιο σημαντικό για το Σύλλογο, καθώς θα απλουστεύει τις διαδικασίες εκπαίδευσης .
Ο πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, κος Παύλος Μελισσηνός, μας εξηγεί τους λόγους ίδρυσης και τονίζει πως η συγκεκριμένη επιχείρηση, αποτελεί το θετικό απότοκο στο πρόγραμμα «Εργασία για Όλους», το οποίο δυστυχώς δεν ευόδωσε στον βαθμό που περίμεναν.
«Εμείς σε αυτήν την δυσκολία καταφέραμε να χαράξουμε μία νέα οδό. Μέσω αυτού του προγράμματος, είχε ενταχθεί το ενδιαφέρον δημιουργίας, μίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Μαζευτήκαμε 7 μέλη, μέλη του Δ.Σ. και μέλη του Συλλόγου με επιθυμία να βρούμε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ή να ιδρύσουμε μία.
Θα μπορούμε γρήγορα, να εντάσσουμε ενήλικα ΑΜΕΑ, στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας τα τμήματα που χρειαζόμαστε, να κάνουν την πρακτική τους άσκηση και να τα προετοιμάζουμε στην ουσία για τις εργασιακές συνθήκες, τα πλαίσια και μετά πηγαίνουν μαζί μας σε ένα χώρο που θα επιθυμούσαμε να εργαστούν. Θα έχουμε ωστόσο μόνο ορισμένες δραστηριότητες και η αρχική μας είναι η ομάδα εκπαίδευσης στην οποία θα έρθουν τα παιδιά και θα συνεχίσουμε το κομμάτι της εκπαίδευσης της grant στο θεωρητικό κομμάτι.
Είτε θα μπουν στην αγορά εργασίας, είτε θα παραμείνουν ως εργαζόμενοι σε τομείς της ΚΟΙΝΣΕΠ, στον τομέα του κέτερινγκ, της ανακύκλωσης, της ανταλλαγής προϊόντων σε συνεργασία με άλλους ΚΟΙΝΣΕΠ ανά την Ελλάδα, οπότε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μικρό πρατήριο ή παρασκευαστήριο και να φτιάχνουμε κάποια ντόπια προϊόντα παραδοσιακά και να ανταλλάσουμε με αυτές».
Οι προσδοκίες για τις ωφέλιμες δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι πολλές και μεγάλες, όπως εξομολογείται η κα Ειρήνη Κλάδου, εκφράζοντας την ελπίδα για στήριξη από τους τοπικούς φορείς.
«Μπορεί το πρόγραμμα «Εργασία για Όλους» να τελειώνει τον Απρίλιο του 2021 παρόλα αυτά κάθε φορά που κάτι τελειώνει, ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο και για εμάς, το κεφάλαιο εργασιακή ένταξη ΑμεΑ, δεν κλείνει μόνο με ένα πρόγραμμα. Αλλάζουμε πολιτικές, ανεβαίνουμε σκαλοπάτια και προχωράμε περαιτέρω για καινούρια πράγματα όντας πιο ώριμοι και έχοντας επιχορηγηθεί για να μπορέσουμε να καταφέρουμε.
Πάντα η τοπική κοινωνία και κοινότητα και οπωσδήποτε η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να παίξουν ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό, να μπορέσει να εντάξει τα άτομα σε κάποιες θέσεις που υπάρχουν σε δημοτικές υπηρεσίες και σε τεχνικά κομμάτια του δήμου, ή να υποστηριχτεί μια επιχειρηματική δράση, στελεχωμένη είτε από τη νεοσύστατη ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε από το Σύλλογος μας, σε περιβάλλον προστατευόμενης κοινωνικής ένταξης. Ο Δήμος και η Περιφέρεια είναι ευαισθητοποιημένοι και θέλουν να βοηθήσουν τον Σύλλογο συγκεκριμένα και όλο το κομμάτι των ΑμεΑ στο Ρέθυμνο, απλά πρέπει να γίνει στοχευμένα και σοβαρά.
Είναι σπουδαίο να βλέπεις πόσο έτοιμα είναι αυτά τα παιδιά να ανταποκριθούν σε αυξημένες κοινωνικές και εργασιακές ανάγκες. Έχουν καθαρό μυαλό και για παρά πολλά χρόνια οι δυνατότητές τους έμεναν αναξιοποίητες. Τώρα δίδεται μία ευκαιρία να αξιοποιηθούν σε ένα εργασιακό κομμάτι και να αλλάξουν ποιότητα ζωής».