Με κύριο στόχο την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο «Σπίτι του Πολιτισμού», τα εγκαίνια της έκθεσης «Συνομιλώντας με τον Μινωικό πολιτισμό». Την έκθεση, στην οποία συμμετέχουν με έργα τους 22 καλλιτέχνες, διοργανώνει ο ομώνυμος πολιτιστικός σύλλογος και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Σε δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Συλλόγου, Τερέζα Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι σκοπός της έκθεσης είναι να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού σε σχέση με τον σπουδαίο πολιτισμό των Μινωιτών, καθώς μετά τον πρώτο της σταθμό, το Ρέθυμνο, η έκθεση θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Κρήτη. Βασική επιδίωξη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι «να ενώσει όλους τους Κρητικούς μέσω του πνεύματος του αρχαίου Μινωικού πολιτισμού, ο οποίος από τους ίδιους τους Κρητικούς είναι παραμελημένος». Αυτός ο στόχος γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί μέσω πολλαπλών πολιτιστικών δράσεων όπως ξεναγήσεις, σεμινάρια και εκθέσεις. Θέλοντας να περάσει ένα κοινωνικό μήνυμα μέσω της έκθεσης η κυρία Βαλαβάνη τόνισε ότι: «έχουμε να πάρουμε ουσιαστικά μαθήματα από τους Μινωίτες. Μαθήματα σεβασμού προς τη φύση, το πνεύμα, την κοινωνία και τον συνάνθρωπο και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Μινωικός πολιτισμός αποτελεί λίκνο Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Χωρίς καμία διάθεση αρχαιολατρίας και με αγάπη σε οτιδήποτε προάγει τον πολιτισμό από όποια μεριά της γης και αν προέρχεται, όπως ξεκαθάρισε, προέτρεψε τους Ρεθεμνιώτες να επισκεφτούν την έκθεση μαζί με τα παιδιά τους για να «διδαχθούν από την ιστορία και να νιώσουν περήφανοι ως Έλληνες του σήμερα, χωρίς να αισθάνονται ουραγοί της Ευρώπης».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων της έκθεσης, ένας από τους βασικούς ομιλητές ήταν ο επίκουρος καθηγητής των ΤΕΙ Ηρακλείου δρ. Γιώργος Ξανθός, που ανέπτυξε το θέμα των μηνυμάτων των Μινωιτών στη σύγχρονη ζωή. Σε δηλώσεις του ο κύριος Ξανθός τόνισε ότι: «το κύριο μήνυμα του Μινωικού πολιτισμού, στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε, είναι η ευθυνομία. Πάνω σε αυτό βασίζονται και χτίζονται πολιτισμοί» και πρόσθεσε: «Τον Μινωικό πολιτισμό τον χαρακτηρίζει η εφαρμογή και η τήρηση των νόμων και εξαιτίας αυτού το γεγονότος άνθισε», ενώ κλείνοντας και κάνοντας αναγωγή στην σύγχρονη πραγματικότητα, είπε ότι: «Οι λέξεις κλειδιά είναι οι λέξεις δικαιοσύνη και σεβασμός. Αν αυτό γίνει αντιληπτό θα δοθεί έναυσμα για ανάπτυξη και η κοινωνία θα βελτιωθεί χωρίς να απαιτείται πολύ κόπος».
Τα εγκαίνια της έκθεσης, τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κυρία Μαρία Λιονή, και η αντιδήμαρχος Τουρισμού κυρία Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, καθώς και πλήθος κόσμου. Στον σύντομο χαιρετισμό της η κυρία Λιονή υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων πολιτιστικών δράσεων, καθώς όπως ανέφερε «αν λάμβαναν χώρα και άλλες τέτοιες πολιτισμικές δράσεις, ίσως να μην υπήρχαν παιδία να έχαναν τη ζωή τους, όπως συνέβη με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη», ενώ κλείνοντας διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Περιφέρειας σε κάθε δράση που προάγει και ενισχύει τον πολιτισμό.
Από την πλευρά της η κυρία Μπιρλιράκη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, υπερτόνισε την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας και ευχαρίστησε τον Σύλλογο «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό», διαβεβαιώνοντας για την αρωγή και την στήριξη του Δήμου στη μετάδοση κάθε αντίστοιχής πρωτοβουλίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου και θα λειτουργεί καθημερινά κατά τις ώρες 10.00 -14.00 για επισκέψεις σχολείων και τις ώρες 18.00-22.00 για το κοινό.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί να λάβουν χώρα σχετικές με το αντικείμενο της έκθεσης ομιλίες και καλλιτεχνικά γεγονότα.