Ο συντονισμός και η συνεργασία των υπηρεσιών σε επίπεδο πρόληψης αποτελεί το βασικό ζητούμενο, ούτως ώστε να υπάρξει σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος ή ενδεχόμενου κινδύνου που τυχόν δημιουργήσει μια έντονη κακοκαιρία στον νομό, είτε αυτή αφορά σε πλημμύρες, είτε σε χιονοπτώσεις. Η ετοιμότητα των υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, των δήμων, της πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ, των εθελοντών Σαμαρειτών και όλων των άλλων εμπλεκομένων φορέων, τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας.
Οι υπηρεσίες του νομού δήλωσαν έτοιμες και πλήρως εφοδιασμένες με μηχανήματα και εξοπλισμό για να παρέμβουν σε όποια περίπτωση χρειαστεί ενώ, όπως διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους, η ευθύνη και η συνεργασία των ίδιων των πολιτών χαρακτηρίζεται ζωτική σημασίας, αφού και αυτοί από την πλευρά τους καλούνται να λάβουν τόσο μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, όσο και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες που θα δίνονται σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.
Στη συνεδρίαση προέδρευε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και συμμετείχαν στελέχη πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, των δήμων του νομού, καθώς και εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, εμπλεκομένων υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων πιστοποιημένων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Στη διάρκεια της συνάντησης καθορίστηκαν ακόμα οι περιοχές, που έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν προβλήματα από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, καθώς και τρόποι αντίδρασης των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιών τους.
Καθώς η καλύτερη μέθοδος αποφυγής κινδύνων από τα παραπάνω φαινόμενα είναι η πρόληψη, καλούνται οι πολίτες όπως ενημερώνονται για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων από τα δελτία της ΕΜΥ, καθώς και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών, όσον αφορά στην αποφυγή και αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση αυτών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν στις οδούς, που διέρχονται μέσα από ρέματα, στα οποία υπάρχει έντονη ροή νερού, καθώς μπορεί να παρασυρθούν όχημα και οδηγός.
Από πλευράς περιφερειακής ενότητας, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, υπάρχουν τριάντα μηχανήματα έτοιμα να επέμβουν σε περιπτώσεις βραχοπτώσεων ή εκχιονισμού δρόμων, ωστόσο η ίδια δεν παρέλειψε να επισημάνει τα προβλήματα που προκύπτουν στον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης για τα οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, βάσει νόμου η περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα να επέμβει, αφού το εθνικό οδικό δίκτυο ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, το οποίο ωστόσο είναι απών όταν χρειαστεί να παρέμβει. Πολλές φορές, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, πέραν των αρμοδιοτήτων επεμβαίνει για να αντιμετωπιστούν δύσκολες συνθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια ή τους υπάλληλους της.
Παράλληλα, η κ. Λιονή στις δηλώσεις της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της ασυνειδησίας κάποιων πολιτών που επιρρίπτουν μπάζα, σκουπίδια ή ακόμα και ψόφια ζώα σε ρέματα και ποτάμια με ότι κίνδυνους αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση πλημμύρας. Χαρακτηριστικά η κ. Λιονή τόνισε: «Πραγματοποιήσαμε αυτή τη συνεδρίαση με όλους τους συναρμόδιους φορείς για να προετοιμαστούμε εν όψει χειμώνα, ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, ενδεχομένων μεγάλων βροχοπτώσεων-χιονοπτώσεων και άλλα τέτοια φαινόμενα, που ίσως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Μακάρι να έχουμε φέτος βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τέτοιες που να βοηθήσουν τον υδροφόρο ορίζοντα και εμείς ως υπηρεσίες έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατόν, τουλάχιστον η καθημερινότητα των πολιτών να μην διαταραχτεί. Στο Ρέθυμνο, σε ότι αφορά τα ποτάμια και τα ρέματα, δεν έχουμε θέματα που να δημιουργούν προβλήματα πλημμυρών. Εκεί που παρουσιάζεται πρόβλημα, όταν έχουμε έντονη βροχόπτωση, είναι στις λεγόμενες ιρλανδικές διαβάσεις των ποταμών- είναι οι μη φυλασσόμενες διαβάσεις- όπου εμείς θα τοποθετήσουμε ξανά πινακίδες, όπου δεν υπάρχουν και εφιστούμε την προσοχή των συμπολιτών μας όταν βλέπουν ότι φουσκώνει το ρέμα να μην περνάνε τη διάβαση. Γιατί έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν δυσάρεστα γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή σε συνάνθρωπο μας το 2010. Εμείς σαν περιφερειακή ενότητα έχουμε κάνει συμβάσεις για την προμήθεια τριάντα μηχανημάτων σε όλο τον νομό και είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα βροχοπτώσεων ή πλημμύρας ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για να παρέμβουμε. Όμως θα πρέπει και οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πετάνε οτιδήποτε από μπάζα μέχρι άχρηστα αντικείμενα μέσα στα ρέματα. Έχουμε εντάξει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα με τη διεύθυνση τεχνικών έργων για να καθαρίσουμε μικρά και μεγάλα ποτάμια και ρέματα. Όμως δεν είναι δυνατόν εμείς να πηγαίνουμε μπροστά να καθαρίσουμε και μετά από είκοσι μέρες το ίδιο καθαρισμένο ρέμα να ‘ναι γεμάτο από σκουπίδια ή ψόφια ζώα. Παρακαλώ πολύ ο καθένας ως ενεργός πολίτης να είναι συνεπής απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένεια του και σε όλους τους συνάνθρωπους του, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας χωροφύλακας πίσω από τον καθένα, ούτε βέβαια υπάρχουν άπειροι πόροι».
Ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου Νίκος Βότσογλου τόνισε: «Επικαιροποιούμε τους κανόνες συντονισμού. Δηλαδή κάθε φορά που προκύπτει ένα φαινόμενο, η πληροφορία να διαχέεται άμεσα χωρίς να παίζουμε το σπασμένο τηλέφωνο σε αυτόν που θα ενεργήσει γα την άμεση αντιμετώπιση του φαινόμενου. Για παράδειγμα σε μια πλημμύρα ο κοντινότερος χειριστής μηχανήματος να είναι σε θέση να παρέμβει το ταχύτερο δυνατό. Αυτό είναι το κύριο θέμα. Από κει και πέρα ένα μεγάλο κομμάτι είναι και η ατομική ευθύνη των πολιτών με την έννοα να μην μπαζώνουν τα ρέματα, να μην κλείνουν φρεάτια και να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται, να μην διασχίζουν τα ρέματα, να μην επισκέπτονται περιοχές όπου υπάρχουν έντονες χιονοπτώσεις κ.τ.λ. Οι δήμοι δηλώνουν έτοιμοι, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα η ενημέρωση ευαίσθητων ομάδων νεφροπαθών, ασθενών, η ενημέρωση των κτηνοτρόφων να μεριμνούν για τα κοπάδια τους σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινόμενων. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν. Μας ενδιαφέρει να μεταδίδεται άμεσα η πληροφορία. Γενικώς να μην έχουμε τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και να φυλάμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά που λέει και ο λαός».
Από την πλευρά του ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου Θεοδώσης Χασάπης τόνισε: «Η υπηρεσία μας θα επέμβει για να βοηθήσει τους πολίτες είτε σε διάσωση από πλημμύρες ή κατολισθήσεις, αλλά και να μεταφέρει νεφροπαθείς σε περίπτωση πλημμύρας ή χιονοπτώσεων. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλή συνεργασία με τους άλλους φορείς. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα. Θα πρέπει δηλαδή να γνωρίζουν οι πολίτες ποιος είναι υπεύθυνος για τι. Επίσης οι πολίτες δεν θα πρέπει να μπαζώνουν τις υδρορροές και τα φρεάτια. Πολλές φορές κλαδεύουν και πετούν τα κλαδιά με αποτέλεσμα τα φερτά υλικά να έχουν επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα, ωστόσο δεν είμαστε στις περιοχές υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά τις πλημμύρες».
Παράλληλα στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα έργα καθαρισμού βλάστησης, που πρόκειται να εκτελέσουν οι δήμοι και λοιποί φορείς πριν την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου. Ο απολογισμός χαρακτηρίστηκε θετικός χάρη στην καλή συνεργασία και ετοιμότητα των υπηρεσιών και των πολιτών.