Στη στήριξη της τοπικής οικονομίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στοχεύει το διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο (ξενοδοχείο «Ατλαντίς») με θέμα την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και τις Καινοτόμες Ιδέες με τίτλο «Συν-Επιχειρούμε κοινωνικά». Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Παγκρήτιο Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού), παραγωγικών τάξεων, φορέων και υπηρεσιών. Στο συνέδριο παρουσιάζεται το αναπτυξιακό μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση Προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ) και των Τοπικών δράσεων για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ). Στο διήμερο συνέδριο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα-οικονομία θα περιγραφούν τα πεδία ανάπτυξης βιώσιμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί μεγάλο μέρος του προβλήματος της ανεργίας.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι, «Μέσα από τη συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης, Αναπτυξιακών Συμπράξεων, Επιμελητηρίων, επιχειρούμε με καινοτόμες δράσεις την ανάπτυξη του τόπου. Τα προγράμματα είναι σημαντικά, και αυτό που μας ενδιαφέρει και ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους άνεργους. Αυτός είναι ο κύριος στόχος της «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», και από την πλευρά μας μαζί με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες συνεργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Οικονομίας-Επιχειρηματικότητας, είπε: «Με την «Κοινωνική Οικονομία» την «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» ανοίγουμε ένα νέο δρόμο. Νέοι άνθρωποι, μέσα από τις συνεργατικές ομάδες, στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις να δημιουργήσουν, να φέρουν αποτέλεσμα και για την απασχόληση και για την τοπική οικονομία. Κοινωνική οικονομία σε συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να αποδώσει καρπούς, ιδιαίτερα την δύσκολη περίοδο που είμαστε. Το συνέδριο είναι πάρα πολύ σημαντικό, οι περιφερειακές δομές που θα στηρίξουν και θα προωθήσουν την Κοινωνική Οικονομία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα έχει αρχικό προϋπολογισμό 60 εκ. ευρώ και ξεκινάμε με τη δημιουργία των Περιφερειακών δομών, και στην συνέχεια των συνεργατικών ομάδων».
Στόχοι του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και τις Καινοτόμες Ιδέες είναι:
• Η ανάδειξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως πεδίο ανάπτυξης βιώσιμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.
• Η ενημέρωση των συμμετεχόντων για την ευρωπαϊκή διάσταση στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
• Η παρουσίαση καινοτόμων ιδεών σε διάφορους τομείς (περιβάλλον, πολιτισμός, τουρισμός, πρωτογενής τομέας, μεταφορές κλπ.), με στόχο να αποτελέσουν έμπνευση για τη δημιουργία νέων κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
• Η παρουσίαση και ανάδειξη καλών πρακτικών στον τομέα της συνεργασίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών επιχειρήσεων, καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης καινοτόμων κοινωνικών επιχειρήσεων με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
• Η επίλυση βασικών θεμάτων (νομικών, φορολογικών, επιχειρηματικών κλπ.) που αφορούν και προβληματίζουν τους κοινωνικούς επιχειρηματίες μέσα από την ανάπτυξη διαλόγου με εξειδικευμένους συμβούλους στην ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
• Ο διάλογος μεταξύ φορέων αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής οικονομίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
• Η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις πολιτικές και το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Κρήτης αναφορικά με την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο.
• Η παρουσίαση της υλοποίησης των σχεδίων ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ στην Περιφέρεια Κρήτης και του ρόλου του Δικτύου Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης στην προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Στο Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης συμμετέχουν και οι 20 Α.Σ. ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ που ιδρύθηκαν και δραστηριοποιούνται στην Κρήτη.