Αναρωτιέται κανείς ποιος ήταν τελικά «οφσάιντ»… Η κυβερνητική πλειοψηφία; Η αξιωματική αντιπολίτευση; Και οι δύο; Ο λόγος για τη διάταξη -και την τροπολογία- σχετικά με τη δυνατότητα ή όχι των πολιτικών να μετέχουν σε offshore…
Η πολιτική θύελλα που ξέσπασε είχε βάση από όποια οπτική και αν εξετάσουμε την επίμαχη διάταξη, είτε στην αρχική της μορφή, είτε στην τροποποιημένη, όπως τελικά πέρασε στην τελευταία ψηφοφορία στη βουλή.
Η κυβέρνηση την απέσυρε μετά τη γενική κατακραυγή. Ακόμα και η «ΑΥΓΗ» σφύριξε «οφσάιντ» και βρέθηκε απέναντι από την κυβέρνηση! Μέσα σε σε αυτό το κλίμα η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε στροφή 180 μοιρών και στην ουσία αυτοακυρώθηκε! Έφερε νέα ρύθμιση. Όσοι γνωρίζουν τα θέματα αυτά υποστηρίζουν ότι έχει αρκετά σημεία που κρίνονται αντισυνταγματικά και βρίσκονται σε αντίθεση με κανονισμούς της ΕΕ. Αν όλα τούτα τα «μπρος- πίσω» δεν είναι ασυνέπεια τότε τι άλλο μπορεί να είναι; Αυτό όμως είναι το κυβερνητικό «οφσάιντ»…
Ας έρθουμε τώρα στην απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρήσει από τη βουλή κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία της τροπολογίας που θα αναιρούσε την αρχική διάταξη. Η αξιωματική αντιπολίτευση μόλις κατάλαβε τι είχε αρχικά ψηφιστεί στη βουλή «σήκωσε» πολιτικά το θέμα και όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν τα στελέχη της ζητούσαν από την κυβέρνηση να φέρει τροπολογία που θα την καταργεί. Υπάρχουν όμως και κάποια ερωτήματα: Είχε αντιληφθεί η ΝΔ την ύπαρξη της αρχικής διάταξης στο πολυνομοσχέδιο; Αν δεν την είχε αντιληφθεί κακώς! Φαίνεται ότι κατά καιρούς αρκετοί βουλευτές ψηφίζουν χωρίς να έχουν επαρκώς μελετήσει τα σχέδια νόμου. Σίγουρα μία τέτοια εκδοχή δεν είναι τιμητική. Αν όμως είχε αντιληφθεί την ύπαρξη της τότε γιατί δεν «σήκωσε» πολιτικά το θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου; Ούτε ένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανέφερε μία λέξη σε εκείνη τη συνεδρίαση! Δεν είναι λοιπόν θέμα πόσο καχύποπτος είναι ο καθένας από εμάς αλλά «Πώς ερμηνεύεται- λογικά και πολιτικά- η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αυτό όμως αποτελεί το πρώτο «οφσάιντ» για τη Νέα Δημοκρατία». Υπάρχει δυστυχώς και συνέχεια…
Όταν λοιπόν ήρθε στην ολομέλεια της βουλής η τροπολογία τότε η αξιωματική αντιπολίτευση «πατώντας» πολιτικά στα σημεία αντισυνταγματικότητας (που όπως προαναφέραμε υπάρχουν σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα ζητήματα αυτά) αντί να αναδείξει την πολιτική ασυνέπεια της κυβέρνησης και φυσικά να αγωνιστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις με σκοπό τη βελτίωση της νέας διάταξης προτίμησε να αποχωρήσει! Είναι ακατανόητη αυτή η πολιτική στάση ενός αστικού κόμματος! Δεν είναι λίγες οι φορές που η ΝΔ απευθύνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ τη βαριά κατηγορία ότι «απαξιώνει» τους θεσμούς, ενώ η στάση της αυτή σίγουρα δεν περιπολεί ιδιαίτερη «τιμή» στο θεσμικό μας πλαίσιο και την κοινοβουλευτική διαδικασία… Ποια είναι λοιπόν η δική της συνέπεια;
Είναι βέβαιο ότι έτσι απαξιώνονται οι θεσμοί και το κύρος του πολιτικού κόσμου (πολιτικού μας συστήματος) καταρρακώνεται. Η ΝΔ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν αρκεί ένας καταγγελτικός λόγος. Οφείλει να αναπτύξει το σχέδιο της και να διατυπώνει ιδέες και προτάσεις στο κοινοβούλιο αντί τα στελέχη της να «ξημεροβραδιάζονται» στα τηλεοπτικά παράθυρα… Οφείλει να μάχεται στη βουλή και να επισημαίνει τις αντιφάσεις, τα λάθη, τις παραλείψεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας παρουσιάζοντας σε κάθε περίπτωση τον δικό της «δρόμο» για την έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση -που όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει από τη στήλη αυτή- είναι μια κρίση θεσμών, αρχών, αξιών, κρίση οικονομική-κοινωνική, κρίση του πολιτικού μας συστήματος, κρίση εκπαιδευτική και στο βάθος της κρίση πολιτισμική. Δυστυχώς η αποχώρηση της από τη βουλή φανερώνει ότι αδυνατεί να αξιολογήσει τα δεδομένα αυτά και περιορίζεται -ίσως- στο οικονομικό σκέλος του προβλήματος που όμως σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκεται η χώρα. Κι εδώ ακριβώς για δεύτερη φορά η ΝΔ βρίσκεται σε θέση «οφσάιντ»!
Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικεί την πολιτική αλλαγή και ζητάει εκλογές με στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας… Είναι τελικά έτοιμη η Νέα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για το επόμενο βήμα δηλαδή για μια κυβερνητική αλλαγή που θα την οδηγήσει ξανά στην εξουσία;
Αν συνεχίσει να βρίσκεται σε θέση «οφσάιντ» και μάλιστα σε τόσο κρίσιμα ζητήματα τότε ανεπιφύλακτα η απάντηση είναι αρνητική…