Συσσίτια και κοινωνικό παντοπωλείο δύο κοινωνικές δομές του δήμου Ρεθύμνου που βρίσκονται στο πλευρό των άπορων συνανθρώπων μας παρέχοντας τους, τα μεν συσσίτια σε καθημερινή βάση σίτιση ,το δε κοινωνικό παντοπωλείο σε τακτά διαστήματα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Σταθερός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που σπεύδουν καθημερινά στα τρία συσσίτια ισάριθμων Ενοριών της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, για να λάβουν ζεστό φαγητό.
Οι αποκλίσεις, ανά περιόδους, δεν είναι μεγάλες, καθώς παρά την υγειονομική κρίση, που εξελίχθηκε αυτομάτως σε οικονομική (ως απρόσμενη συνέχεια της εφιαλτικής δεκαετίας της λιτότητας και των μνημονίων), οι δικαιούχοι είναι πάνω – κάτω οι ίδιοι -ποσοτικά- τα τελευταία χρόνια.
Αντιθέτως, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, οι οποίοι κι έχουν -κάτι παραπάνω- από διπλασιαστεί την τελευταία τετραετία!
Όπως και να ’χει, το πιο ισχυρό και ουσιαστικό αντίδοτο της ανέχειας και της αποξένωσης (ευρύτερα), είναι η κοινωνική εγρήγορση και συνοχή.
Μητρόπολη και Δήμος έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, με την αμέριστη συμπαράσταση ιδιωτών, ανοίγοντας μία ζεστή αγκαλιά αλληλεγγύης και προσφοράς.
Περίπου 400 είναι -εν συνόλω- οι μερίδες φαγητού που μοιράζονται καθημερινά, από τρία διαφορετικά σημεία: την «Χριστιανική Γωνιά» της Ενορίας των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, την «Μικρή Παναγία», στον Ενετικό Ναό της Κυρίας των Αγγέλων και από την Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου, σε σύμπραξη με τον Δήμο Ρεθύμνης.
Ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «Θεομήτωρ» πατήρ Γεώργιος Γαλεράκης, παρέχοντάς μας τα παραπάνω στοιχεία, μας βάζει στο πνεύμα των δράσεων της τοπικής Εκκλησίας, που έχει υπό την σκέπη της εκατοντάδες άπορους συνανθρώπους μας: “«Η Εκκλησία, ποτέ δεν κλείνει την πόρτα. Δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους. Πάντα δίνει ευλογίες. Είναι ένας άνθρωπος εξαθλιωμένος που σου χτυπά την πόρτα. Ζητά ένα πιάτο φαγητό. Αλίμονο κι αν δεν του το παρέχουμε. Αν δεν του το παρέχει η Εκκλησία, ποιος θα του το παρέχει;» ανέφερε.
«Το συσσίτιο υλοποιείται σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή και τον Δεσπότη μας, τον κ. Ευγένιο. Οι εγκαταστάσεις είναι στο χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου, απέναντι από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη». Εμείς έχουμε την ευθύνη και υγειονομικά και μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος έχουμε προσλάβει το προσωπικό. Δίνουμε ένα σημαντικό κομμάτι από τις πρώτες ύλες κι από εκεί και πέρα, υπάρχει κοινωνική λειτουργός εκεί και ελέγχει τους ωφελούμενους» αποσαφηνίζει η αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Δια Βίου Μάθησης, Άννα Ελευθεριάδου -Γκίκα, εγκωμιάζοντας την «φοβερά πολύτιμη συνδρομή της Εκκλησίας μας» η οποία και καλύπτει «το μεγάλο κομμάτι του συσσιτίου», γιατί «κατά βάση δίνει τις πρώτες ύλες από τον κόσμο που προσφέρει».
Η προσαρμογή, η ευελιξία και η (σκληρή) αλήθεια
Οι συγκυρίες λόγω Covid δημιουργούν διάφορες -αναμενόμενες αντικειμενικές- δυσκολίες, που ευτυχώς τυγχάνουν της άμεσης αντιμετώπισης/προσαρμογής όλων των συμβαλλόμενων μερών.
Στο ξεκίνημα, λόγου χάρη, της πανδημίας, μέχρι να βρεθεί η «φόρμουλα» για το πώς πρέπει να λειτουργήσει ομαλά και με υγειονομική ασφάλεια ένα συσσίτιο, παρουσιάστηκαν μερικές μικρές αγκυλώσεις (ως προς την διανομή του φαγητού), οι οποίες ωστόσο ξεπεράστηκαν γρήγορα.
Με τη δέουσα διακριτικότητα που τον διακρίνει, ο πατήρ Γεώργιος Γαλεράκης σκιαγραφεί το προφίλ των δικαιούχων: Πρόκειται για άτομα μοναχικά, κατά βάση. Καθώς η ανέχεια παραβιάζει -αδιακρίτως- κλειστές πόρτες, (και) σε τέτοιες περιπτώσεις οι εθνικότητες μικρή σημασία έχουν. Εντούτοις, η τοπική Εκκλησία αγκαλιάζει – δίχως σκέψη, ως πρέπει κι οφείλει ομνύοντας στο χριστιανικό δόγμα- όλους τους ανθρώπους, που’ χουν ανάγκη από θαλπωρή: και ντόπιους και αλλοδαπούς.
«Έχουμε λίγο απ’ όλα. Υπάρχουν και αλλοδαποί, υπάρχουν και ντόπιοι, που νομίζω ότι είναι περισσότεροι, υπάρχουν και μικρές (τριμελείς) οικογένειες (είναι πιο λίγες). Γενικότερα, δεν αποκλείεται κανείς. Δεν υπήρξε καμία έκρηξη των αριθμών τα τελευταία χρόνια, γιατί αρκετοί από τους αλλοδαπούς έφυγαν» παρατηρεί ο πατήρ Γεώργιος.
Για τα άτομα τρίτης ηλικίας που δεν μπορούν να είναι αυτοεξυπηρετούμενα, «είναι 3-4 τέτοια περιστατικά», υπάρχει μέριμνα και συνεργασία για κατ’ οίκον παραδόσεις, «σε συνεργασία με το (πρόγραμμα) «Βοήθεια στο Σπίτι».
Η ανθρωπιστική αποστολή περιλαμβάνει και οικονομική συνδρομή στην αγορά φαρμάκων, ιατρικές εξετάσεις και πληρωμή λογαριασμών «και διάφορα άλλα, όπως η μετακίνηση», για αναξιοπαθούντες.
«Κάθε περίπτωση εξετάζεται «πνευματικά», διότι κατά την Εκκλησία δεν μπαίνουμε στο πνεύμα των αριθμών μόνο – ελέγχουμε τους αριθμούς, αλλά δεν χάνεται η έννοια του προσώπου» διευκρινίζει ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «Θεομήτωρ».
«Ενεργούμε ανάλογα με τις ανάγκες των συνανθρώπων μας» συνεχίζει ο ίδιος, κάτι που συνεπάγεται ότι και κάποιος μη δικαιούχος να χτυπήσει την πόρτα της Εκκλησίας, οπωσδήποτε θα βρει ανταπόκριση. Εξυπακούεται ότι αυτό ισχύει και για όσες-ους είναι καινούργιοι στην πόλη.
«Και σε άπορους θα προσπαθήσουμε να βρούμε δουλειά, γενικότερα πράττουμε οτιδήποτε κρίνουμε ότι μπορεί να ανακουφίσει τους συνανθρώπους μας» ανακεφαλαιώνει ο πατήρ Γεώργιος.
Το μείζον για εκείνον, από εδώ και μπρος, είναι «να στοχεύσουμε και σε άλλα προβλήματα, όπως αυτά της ψυχικής Υγείας».
Κατακόρυφη αύξηση των ωφελούμενων του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρεθύμνου την τελευταία τετραετία
Οι αριθμοί, τους οποίους παρουσιάζει στα «Ρ.Ν.» η αρμόδια αντιδήμαρχος Άννα Ελευθεριάδου -Γκίκα αποτυπώνουν την αδυσώπητη αλήθεια: Οι εύθραυστες κοινωνικοοικονομικά εποχές που βιώνουμε δημιουργούν ρηγματώσεις σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια.
Οι συμπολίτες μας που βλέπουν ή αισθάνονται να χάνουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους, αναζητώντας ένα σωτήριο στήριγμα, αυξάνονται δυστυχώς δραματικά.
Το 2017 οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου ήταν 93. Το 2018 έγιναν 140. Το 2019 173, δύο λιγότεροι από το 2020 (175).
Με όσα μεσολάβησαν από τότε (το 2017) μέχρι σήμερα, φτάσαμε εν έτει 2021 στους 215!
«Είναι μεγάλη η διαφορά» σχολιάζει η κα Ελευθεριάδου. «Από αυτούς (τους 215) εξυπηρετούνται ακόμα 374 έμμεσα ωφελούμενοι, δηλαδή οι οικογένειές τους. Έχουμε επομένως αύξηση στους ωφελούμενους, γι’ αυτό και αυξήσαμε τη χρηματοδότηση. Βάλαμε έκτακτες επιχορηγήσεις στους προϋπολογισμούς, και πέρυσι και εφέτος, και θα το κάνουμε και για του χρόνου».
Η Κοινωνική Υπηρεσία χρειάστηκε να κάνει μία… υπέρβαση, να κινηθεί πιο ευέλικτα, ξεπερνώντας τυπικά – γραφειοκρατικά εμπόδια.
Πιο συγκεκριμένα, εν μέσω της πανδημικής κρίσης πάρα πολλοί άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, βρέθηκαν σε προσωπικό κι επαγγελματικό αδιέξοδο, κι όμως η οικονομική τους απίσχνανση δεν αντικατοπτριζόταν στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος εξηγεί: «Κάναμε λοιπόν εμείς ως Κοινωνική Υπηρεσία μία υπέρβαση και είπαμε ότι μετά από κοινωνική έκθεση της Κοινωνικής Λειτουργού που έχουμε στο Παντοπωλείο, θα μπορούμε και να εντάσσουμε συμπολίτες μας που με κάποιον άλλον τρόπο αποκαλύπτεται και επιβεβαιώνεται ότι έμειναν άνεργοι.
Αν δούλευαν, για παράδειγμα, δύο γονείς στα ξενοδοχεία, με μία βεβαίωση ότι το ξενοδοχείο τους δεν άνοιξε, τους βάζαμε στο Παντοπωλείο. Έτσι, βοηθήσαμε πολλές οικογένειες. Το ίδιο έγινε και στο συσσίτιο. Το συσσίτιό μας έχει μία σταθερή ροή, δεν έχει μεγάλη αύξηση».
Η δημοτική αρχή Ρεθύμνης φροντίζει, επίσης, και στέλνει καθημερινά φαγητό -11 μερίδες- σε παιδιά του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου.
«Εκεί υπάρχει Κοινωνική Λειτουργός. Εντοπίστηκε αυτή η ανάγκη, τα παιδιά να φεύγουν με φαγητό το μεσημέρι από το σχολείο. Και σε συνεργασία με τη δική μας Κοινωνική Λειτουργό του συσσιτίου και κάνοντας κοινωνική αυτοψία καταλήξαμε σε 11 παιδιά που ενισχύουμε κάθε μεσημέρι και τους δίνουμε φαγητό. Είναι και κάποιοι ηλικιωμένοι μέσα στην πόλη που προσπαθούμε κι εκεί να στέλνουμε φαγητό, γιατί είναι πραγματικά ολομόναχοι» προσθέτει η κα Ελευθεριάδου.
Χριστουγεννιάτικη δράση αγάπης
Η πανδημία ακύρωσε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, στερώντας την περαιτέρω συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Όμως, τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και η επικεφαλής τους, δεν το βάζουν κάτω.
«Επειδή οι Ρεθεμνιώτες είναι πάντα πρόθυμοι και αγκαλιάζουν το παντοπωλείο και το συσσίτιο και δείχνουν φοβερή ευαισθησία, αποφασίσαμε στις αρχές του Δεκέμβρη κάποιες μέρες να κάνουμε μία δράση στο δρόμο» προανήγγειλε μέσω των «Ρ.Ν.» η κα Ελευθεριάδου, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το τι εξετάζεται/σχεδιάζεται:
«Τα στελέχη της Υπηρεσίας θα βγουν στο δρόμο με έναν πάγκο κι ένα μεγάλο δέντρο. Έχουμε παραγγείλει στολίδια και μας φτιάχνει το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο που έχει εργαστήρι και κατασκευάζει από ξύλο, πολύ ωραία χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Θα μπορεί κανείς να φέρει μία τσάντα με τρόφιμα ή είδη ατομικής υγιεινής μακράς διαρκείας και να του δώσουμε σε αντάλλαγμα, ένα στολίδι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο».
Τα στολίδια αγοράστηκαν από τον Δήμο Ρεθύμνης για την ενίσχυση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου, αλλά και την επιδοκιμασία των μαθητικών κατασκευών.
Η κα Ελευθεριάδου ευελπιστεί ότι «ο κόσμος θα ανταποκριθεί. Προσπαθούμε αυτή η δράση να μην είναι πρωί. Θα ‘ταν σπουδαίο να φέρουν οι γονείς τα παιδιά, να δώσουν αυτή την τσάντα. Να βάλουν τα παιδιά στο πνεύμα της αλληλεγγύης, να τους γίνει βίωμα και να τους μείνει αυτή η καλή συνήθεια».