Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε) και τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς σχετικά με την ορθή εφαρμογή των ψεκασμών καλύψεως στην καλλιέργεια της ελιάς. Διευκρινίζεται ότι οι ψεκασμοί καλύψεως φυλλώματος, είναι μια καθιερωμένη καλλιεργητική τεχνική για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από εχθρούς και ασθένειες, η οποία όμως διέπεται από βασικούς κανόνες, καθώς τόσο η υπερβολική, όσο και η λανθασμένη εφαρμογή της μπορεί να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους φυσικούς εχθρούς, να ενισχύει φαινόμενα ανθεκτικότητας στα φυτοπροστατευτικά και να επιβαρύνει το παραγόμενο προϊόν με υπολείμματα.
Για την καταπολέμηση του δάκου, που αποτελεί και το σημαντικότερο εχθρό της ελιάς, εφαρμόζεται κρατικά το Πρόγραμμα της Συλλογικής Καταπολέμησης με Δολωματικούς Ψεκασμούς. Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις και όπου δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση δολωματικών ψεκασμών ή όταν διαπιστωθεί έντονη προσβολή (ζωντανή προσβολή άνω του 5%) συνίσταται η κατασταλτική παρέμβαση με ψεκασμούς καλύψεως φυλλώματος. Στις περιπτώσεις αυτές ψεκάζεται ολόκληρη η κόμη των δέντρων με εγκεκριμένο εντομοκτόνο στοχεύοντας στη θανάτωση των ενήλικων και των προνυμφών εντός του καρπού. Πρέπει όμως να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και τα προκαθορισμένα ελάχιστα όρια από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή των ελαιοδένδρων και επίσης οι ψεκασμοί κάλυψης δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή βρώσιμου ελαιόκαρπου. Τονίζεται ότι προληπτικές επεμβάσεις, με συνθετικά εντομοκτόνα, απουσία προσβολής δεν συμβάλουν στον έλεγχο του εχθρού, αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας και την επιβάρυνση του προϊόντος με δραστικές ουσίες. Για το λόγο αυτό η ορθή και συστηματική εκτίμηση της δακοπροσβολής είναι κρίσιμης σημασίας.
Στην Ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης έχουν αναρτηθεί αναλυτικές οδηγίες – κανόνες για τους ψεκασμούς καλύψεως για τον έλεγχο του δάκου της ελιάς και των σχετιζόμενων μυκητολογικών προσβολών, τις οποίες έχει συντάξει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή σε θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης: https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/actions/ protogenis-tomeas/enimerotika-fylladia/
Σε ό,τι αφορά τους ψεκασμούς κάλυψης για τον έλεγχο άλλων εχθρών (Πυρηνοτρίτης, Ρυγχίτης, Βαμβακάδα κ.α) συστήνονται οι επεμβάσεις να πραγματοποιούνται με βάση τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Περιφερικού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings/188-irakleio.
Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/