«Σφιχτός» και προσαρμοσμένος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι ο προϋπολογισμός του μητροπολιτικού δήμου για το 2017, ο οποίος ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενώ αυτός έλαβε τη θετική ψήφο των 22 μελών της δημοτικής παράταξης «Νέα Αντίληψη» του Γ. Μαρινάκη και 12 αρνητικές από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 54.094.102 ευρώ με καθαρά έσοδα και δαπάνες ύψους 41.285.536 ευρώ (αφαιρώντας τις αποδόσεις υπέρ Δημοσίου, το ταμειακό έλλειμμα και την πρόβλεψη μη είσπραξης).
Από αυτά στις λειτουργικές ανάγκες αφορούν 23.707.817 ευρώ, στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος 15.361.532 ευρώ, στις οφειλόμενες υποχρεώσεις του δήμου για το 2016 1.529.200 ευρώ και στο αποθεματικό 736.988 ευρώ.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Στέλιο Σπανουδάκη, ο προϋπολογισμός έχει δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι μπορεί να τροποποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτός διαμορφώθηκε με βάση την υπάρχουσα κατάσταση στους ΟΤΑ με τις κουτσουρεμένες κρατικές επιχορηγήσεις, είναι όμως σύμφωνα με τον ίδιο ρεαλιστικός και αναπτυξιακός: «Ο προϋπολογισμός είναι μια κορυφαία διαδικασία για τον δήμο καθώς χαράζει την πορεία του για το νέο έτος. Έχει τρεις βασικούς πυλώνες: είναι αναπτυξιακός, ρεαλιστικός και κοινωνικά δίκαιος. Είναι αναπτυξιακός γιατί έχουμε μια αύξηση 50% σε ότι αφορά το προϋπολογισθέν ποσό, μειώνουμε τις λειτουργικές δαπάνες στους κωδικούς -κάνουμε έναν εξορθολογισμό των κωδικών και τα χρήματα αυτά που εξοικονομούμε από τα λειτουργικά μας έξοδα τα μεταφέρουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα επιπλέον των άλλων χρηματοδοτήσεων και κυρίως έχουμε μια αύξηση σε προγράμματα ΕΣΠΑ και άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα τα οποία βοηθούν σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία. Σαφώς και δεν είναι προϋπολογισμοί του 2012-2013 που είχαμε πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια και κάναμε προϋπολογισμό 40-50 εκ. ευρώ αλλά όμως σε μια δύσκολη συγκυρία, όταν ένας δήμος έχει 15 εκ. ευρώ για το τεχνικό του πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό. Έτσι όπως έχουμε υπολογίσει τα έσοδα μας θα πιάσουμε τον στόχο σε ποσοστό 95% και πάνω. Άρα λοιπόν ότι έχουμε προϋπολογίσει ότι θα δαπανήσουμε σε δαπάνες λειτουργικές ή τεχνικό πρόγραμμα τα χρήματα τα έχουμε. Άρα είναι ισοσκελισμένος. Μιλάμε για προϋπολογισμό υλοποιήσιμο στο 100% και φυσικά θέλουμε να είναι κοινωνικά δίκαιος σε ότι αφορά την κατανομή των βαρών στους δημότες. Δηλαδή ούτε και φέτος προχωρήσαμε σε αύξηση των δημοτικών τελών και παρά το γεγονός ότι δεν προχωρήσαμε σε αύξηση προχωράμε σε επενδύσεις στο κομμάτι της καθαριότητας που λειτουργεί ανταποδοτικά -αγοράσαμε δυο απορριμματοφόρα -και κάνουμε παράλληλα ένα βήμα παραπάνω και αναφέρομαι στους εντατικούς ελέγχους αδήλωτων τ.μ. που θα μας δώσουν τη δυνατότητα την επόμενη χρονιά να προχωρήσουμε σε μείωση των τελών. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος -διότι όταν κυνηγάς επιχειρήσεις και τους επιβάλλεις πρόστιμα για χαμένα τ.μ. χρονών πίσω υπάρχει γκρίνια. Όμως δεν μας νοιάζει γιατί εμείς θέλουμε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Και φυσικά θέλουμε τα χρήματα των δημοτών και αναφέρομαι στους ίδιους πόρους, όπως είναι ο ΤΑΠ, ο ΚΟΚ, το τέλος παρεπιδημούνταν, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων το κατευθύνουμε στο τεχνικό πρόγραμμα ώστε τα χρήματα των δημοτών μας να επιστρέφουν στην κοινωνία. Οι προτεραιότητες αυτού του προϋπολογισμού έχουν να κάνουν με το τεχνικό πρόγραμμα και αφορούν στις υποδομές: υποδομές στα σχολεία (2.5 εκ. ευρώ στο 2ο ΔΣ Ατσιποπούλου), στον αθλητισμό κάνουμε παρεμβάσεις στα γήπεδα της Σοχώρας, των Μισιρίων, στην Επισκοπή και αλλού, στην οδοποιία στην πόλη και τους οικισμούς, παιδικές χαρές που είναι πολύ σημαντικές για εμάς, στα δίκτυα λυμάτων και φυσικά στον εξοπλισμό».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στη σύντομη τοποθέτηση του ευχαρίστησε την οικονομική υπηρεσία για την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει και τόνισε πως ο προϋπολογισμός έτσι όπως καταρτίστηκε είναι ότι καλύτερο για τον δήμο με δεδομένη την οικονομική συγκυρία και τους μειωμένους κρατικούς πόρους.
Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο προϋπολογισμός είναι το καλύτερο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε. Από συνέδριο ΚΕΔΕ όλοι φύγαμε απογοητευμένοι. Μας είπε ο υπουργός ότι θα ‘ναι η τελευταία περικοπή χρηματοδοτήσεων στους ΟΤΑ. Εμείς όμως δεν είμαστε εδώ για να εκθέσουμε καμιά κυβέρνηση και κανένα σύστημα, αλλά για να υπηρετήσουμε τους δημότες μας. Θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός απάντησε σε ένα έλλειμμα υπαρκτό, το οποίο το δημιουργεί η ανάγκη να απορροφήσουμε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να τα ολοκληρώσουμε. Δώσαμε μεγάλο βάρος στην καθημερινότητα τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς. Έχουμε φυλάξει 870.000 ευρώ για μελέτες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναταχθεί, να μεταλλαχθεί και να προσαρμοστεί στην εκάστοτε πραγματικότητα. Θα εμπλουτιστεί, θα συμπεριληφθούν και άλλα έργα και άλλα προγράμματα».
Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση
Θ. Νίνος: «Προϋπολογισμός απάθειας και μιζέριας»
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος αναφέρθηκε στις περικοπές των κρατικών πόρων που έχει υποστεί η τοπική αυτοδιοίκηση, επιρρίπτοντας ευθύνες στους αιρετούς ότι δεν αντέδρασαν ενώ ζήτησε αλλαγή των πρακτικών που δημιούργησαν κακή χρήση πόρων και ένα σχέδιο με προοπτική δεκαετίας.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων ο κ. Νίνος στην τοποθέτηση του είπε: «Χρειαζόμαστε άμεσα: ουσιαστική συνεννόηση, αλλαγή των πρακτικών που δημιούργησαν κακή χρήση των ιδίων πόρων (αστοχίες μελετών-έλλειψη προγραμματισμού-πελατειακές σχέσεις), ξεκάθαρο όραμα και ένα υλοποιήσιμο σχέδιο με προοπτική δεκαετίας που να περιλαμβάνει το αστικό κέντρο αλλά και τους οικισμούς. Παράλληλα θα ήθελα να τονίσω ότι στη δημοτική μας παράταξη είμαστε πεπεισμένοι πως υπάρχουν και δεν έχουν αξιοποιηθεί τα περιθώρια εκείνα, με τα οποία ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των συνδημοτών μας αντιμετωπίζοντας τα ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα καθημερινότητας.
Και επειδή μ’ αρέσει να μιλώ συγκεκριμένα στα σοβαρά ζητήματα που αναδείξαμε τη δημοτική περίοδο 2014-2016, άλλα δεν προχώρησαν ούτε καν στο στάδιο της διερεύνησης ενώ αυτά που ξεκίνησαν προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Ειδικότερα ζητάμε: εξοικονόμηση ίδιων πόρων με υλοποίηση του (ΤΣΔ) τοπικού σχεδίου διαχείρισης των (ΑΣΑ) αστικών στερεών αποβλήτων.(αρχικά με ανάπτυξη πράσινων σημείων και σταδιακά με εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και κατασκευή του Σ.Μ.Α.), στοχευμένες παρεμβάσεις και ποιοτικότερα έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο στην πόλη, όσο και στους οικισμούς, δημοτικά προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, νοικοκύρεμα και διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της ΔΕΥΑΡ, διορθώσεις και αποκαταστάσεις στα έργα των αναπλάσεων στην πόλη και στους οικισμούς, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας (π.χ. κληροδοτήματα δημοτικά πάρκινγκ, φρούριο Φορτέτσα), μείωση των δημοτικών τελών και των δημοτικών φόρων, δεδομένου ότι αυξάνεται η επιφάνεια των κτιρίων εκθετικά με την ενημέρωση της βάσης της οικονομικής υπηρεσίας μας με τα ορθά στοιχεία. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για το που πρέπει να πάει ο Δήμος μας και καταθέτουμε εκ νέου τις προτάσεις μας που στόχο έχουν τη διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών για το Ρέθυμνο και την ανάδειξη της κρυμμένης υπεραξίας που βρίσκεται στους οικισμούς μας. Αυτό που εμείς προτείνουμε και θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος για την εξασφάλιση της λειτουργίας του Δήμου μας προς όφελος των πολιτών είναι ο προϋπολογισμός να σηματοδοτεί επιλογές νέες, καινοτόμες και ρηξικέλευθες με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας του Δήμου και την επίτευξη υπεραξιών για την κοινωνία μέσω της ανάπτυξης (υποδομές- πρωτογενής τομέας-τουρισμός). Την πρόταση που εισάγετε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, της απαθούς και απλής διαχείρισης της μιζέριας, η παράταξη μας την καταψηφίζει».
Μ. Ανδρουλάκης: «Δεν αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα και τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή» Μιχάλης Ανδρουλάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις περικοπές που έχουν δεχθεί οι ΟΤΑ τα τελευταία έξι χρόνια, ωστόσο υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός του δήμου δεν είναι αναπτυξιακός και δεν δίδει λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα αλλά και στα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών τόσο στην πόλη όσο και στην ενδοχώρα.
Ειδικότερα ανέφερε: «Η ψήφιση του προϋπολογισμού και η έγκριση του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης του Δήμου Ρεθύμνης οικονομικού έτους 2017, βρίσκει τους ΟΤΑ σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Οι ΟΤΑ σήμερα λόγω των νεοφιλελευθέρων πολιτικών ελαχιστοποίησης του κράτους, καλούνται να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες και αγαθά με λιγότερους πόρους.
Παράλληλα, η κρίση απέδειξε ότι η στήριξη της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ σε συνθήκες περιοριστικών πολιτικών, κυρίως σε κρατικές επιχορηγήσεις, δημιουργεί πολιτικές και δημοσιοοικονομικές ασυμμετρίες, με άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή οικονομική λειτουργία τους.
Από το 2009 μέχρι σήμερα, η μείωση των ΚΑΠ ξεπέρασε το 60% ενώ η ΣΑΤΑ από 1.100.000.000€ το 2009 περιορίστηκε στα 180.000.000€ περίπου, το 2016. Και όλα αυτά στη δημοτική περίοδο πρώτης εφαρμογής του «Καλλικράτη», όταν δηλαδή έπρεπε να στηριχθούν νέες υπηρεσίες και μεταφερόμενες αρμοδιότητες και ιδιαίτερα οι δήμοι που υπήρξαν, ταυτόχρονα και το κοινωνικό ανάχωμα της κρίσης με τις αλληλέγγυες δομές που δημιούργησαν και στήριξαν.
Επιπλέον η αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχει «φορτωθεί» μέσω των σχεδιασμών από τις κυβερνήσεις της χρεωκοπίας του ΠΑΣΟΚ & της ΝΔ με:
Μεγάλο μέρος της δυσαρέσκειας των δημοτών
Την κατασυκοφάντηση του θεσμού, ότι δήθεν οι ελληνικοί ΟΤΑ είναι πλέον χρεωμένοι, διεφθαρμένοι και κακοδιοικούμενοι.
Οδήγησαν και τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης σε οικονομική και θεσμική «αφυδάτωση».
Για να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω απαιτείται: Η θεσμική αναζωογόνηση και ο εκδημοκρατισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης η οικονομική και λειτουργική στήριξη της. Αυτό θα αποτελέσει την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου των δήμων, τόσο σε θεσμικό όσο & οικονομικό επίπεδο.
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν όπως και κάθε τι σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο την ενεργή συμμετοχή & διεκδίκηση των πολιτών.
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρεθύμνου για το έτος 2017, όπως και οι προηγούμενοι, είναι λιτός και αντιλαϊκός.
Δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, καμία διαδικασία συμμετοχικού προϋπολογισμού. Χωρίς πολιτική επιλογή συμμετοχής και ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και πάλης για αλλαγή πορείας, το μέλλον του Δήμου προβλέπεται ιδιαίτερα δυσοίωνο. Γι’ αυτό τον λόγο και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής αυξάνονται καθημερινά.
Με τον προϋπολογισμό του 2017 δεν γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου. Είναι ανάγκη να καταγραφούν αναλυτικά όλα τα δημοτικά ακίνητα.
Αλήθεια, κύριε Δήμαρχε, γνωρίζουμε όλα τα ακίνητα που ανήκουν στον Δήμο μας και τα κληροδοτήματα που ελέγχονται από τον Δήμο;
Υπάρχει περιουσιολόγιο στον δήμο μας;
Σαν ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ πιστεύουμε στη λεπτομερή καταγραφή των ακινήτων του Δήμου και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση & διαχείριση τους.
Τώρα όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα και φέτος είναι φτωχό, μόλις 15,3 εκ.€ και δεν καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών. Δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα καθημερινότητας των δημοτών μας και στερείται αναπτυξιακής προοπτικής.
Αλήθεια, κύριε Δήμαρχε, σε τι ποσοστό εκτιμάτε ότι θα υλοποιηθεί;
Τέλος είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν και τα εξής:
Ουσιαστική άσκηση κοινωνικής πολιτικής
Βελτιώσεις ανάπλασης όχι μόνο στην πόλη του Ρεθύμνου αλλά και στους οικισμούς.
Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας π.χ. Φρούριο Φορτέτσας.
Για όλους αυτούς τους λόγους το ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2017 και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του Δήμου Ρεθύμνης.
Μ. Μανουσογιάννης: «Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός»
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάνννης χαρακτήρισε αντιλαϊκό τον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος θα το επωμιστούν ο ίδιοι οι πολίτες.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο προϋπολογισμός είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στα «ματωμένα» πλεονάσματα, στη σφοδρή επίθεση που δέχεται ο λαός από τις κυβερνήσεις, το κεφάλαιο, την ΕΕ, το αστικό πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στην τοπική κρατική διοίκηση με στόχο να απελευθερώνονται πόροι από τις λαϊκές ανάγκες για τη χρηματοδότηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017, μειωμένος κατά 207 εκ. ευρώ για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν υπολογίσουμε και τα ψίχουλα της τάξεως των 15 εκ. ευρώ της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, αυτό που έρχεται ως καινούριο «μάρμαρο» είναι 220 εκ. ευρώ μείωση σε σχέση με πέρυσι, που βεβαίως όλο αυτό θα πέσει στις τσέπες και το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών. Υπολογίζεται ότι αν αφαιρεθούν η μισθοδοσία και τα προνοιακά, μένουν 400 εκ. ευρώ περίπου για να καλυφθούν οι ανάγκες των 325 δήμων της χώρας. Εμείς σε όλες τις εκθέσεις υλοποίησης του προϋπολογισμού σημειώναμε τη φοραφαίμαξη και κάποιοι έφταναν να ισχυρίζονται ως απάντηση μας ότι οι δημότες με ευχαρίστηση καταβάλλουν το υστέρημα τους στον δήμο. Αν από τα νούμερα του προϋπολογισμού του δικού μας, αφαιρέσουμε προνομιακά, επισφάλειες, κυρίως αυτά τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα έρθουν, θα δούμε ότι αυτό που θα εισπράξει ο δήμος είναι 25 εκ. ευρώ. Μέσα σε αυτά και τα 4 εκ. ευρώ που προβλέπονται για εισπράξεις υπέρ τρίτων. Με βάση τους υπολογισμούς μας, οι δημότες θα καταβάλλουν 15,7 εκ. Το δημόσιο φαίνεται ότι θα δώσει 9,5-10 εκ. ευρώ. Άρα 62% θα επιβαρυνθούν οι δημότες και το κράτος το 38%».