Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα, όσον αφορά το προσφυγικό. 25.000 μετανάστες βρίσκονται ήδη στη χώρα εγκλωβισμένοι σε Αθήνα, Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας ενώ καθημερινά αυξάνεται και ο αριθμός των μεταναστών που αποβιβάζεται στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά.
Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες εγκλωβισμένος πρόσφυγες είναι πως η Κομισιόν ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε σε σχετική δήλωση της η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.
Όπως πρόσθεσε, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η Ελλάδα έστειλε στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπολογίζοντας να αντιμετωπίσει ροή επιπλέον 100.000 προσφύγων άμεσα και για έξι μήνες.
Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, οι 50.000 εξ αυτών των προσφύγων θα μεταφερθούν σε νέα κέντρα φιλοξενίας και οι υπόλοιποι 50.000 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.
Η Ελλάδα κοστολογεί αυτή την επιβάρυνση με το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία διεκδικεί από την ΕΕ προκειμένου να ανταπεξέλθει στην προσφυγική κρίση για το επόμενο 6μηνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε ότι τα σύνορα κλείνουν ερμητικά. Ειδικότερα, η σλοβενική αστυνομία, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα. Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι «υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν», ανέφερε η αστυνομία σε δήλωσή της.
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο προειδοποιεί ότι η λήψη μέτρων σε επίπεδο εθνικών συνόρων για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, δεν μειώνει τον αριθμό των αφίξεων, αλλά ωθεί τους διακινητές στην αναζήτηση νέων διαδρομών.
Ηχηρή παρέμβαση υπήρξε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου Στεφάν Ντουζάρικ, ο οποίος μετέφερε έκκληση του Μπαν κι Μουν για να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει αμείωτος και το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, τονίζει, η Τουρκία ήδη φιλοξένει 2,6 εκ προσφυγές και αιτούντες άσυλο.
Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά με τη συνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, λαμβανομένης υπόψιν της αμφιλεγόμενης στάσης της Τουρκίας, έναντι της απόφασης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είπε ότι προχθές το βράδυ υπήρξε «οριστικό κλείσιμο» της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στη βάση της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, και «καθορίστηκε απολύτως το επιχειρησιακό σχέδιο».
Την ίδια ώρα την άρνηση της Αθήνας στο αίτημά της για να επισκεφτεί τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, συνάντησε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, μία μέρα μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα απάντησε στην αυστριακή υπουργό ότι για να γίνει δεκτό το αίτημά της, θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις της διάσκεψης της Βιέννης.
Αναλυτικά….
Έκλεισαν τα σύνορα ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Σερβία, Αυστρία και Κροατία
ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ανακοίνωσε χθες η σλοβενική αστυνομία.
Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι «υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν», ανέφερε η αστυνομία σε δήλωσή της.
Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη ακολούθως και η Κροατία, η οποία καθόρισε με τη σειρά της σε 580 την ημέρα τον αριθμό των μεταναστών που θα μπορούν να διέρχονται από το έδαφός της με κατεύθυνση τη βόρεια Ευρώπη.
«Η Σλοβενία μας ενημέρωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι μπορούν να δέχονται 580 μετανάστες την ημέρα και εμείς με τη σειρά μας ενημερώσαμε σχετικά τους συναδέλφους μας στη Σερβία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της κροατικής αστυνομίας Γελένα Μπίκιτς, προσθέτοντας πως τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν «αμέσως».
Μπαν Κι Μουν: «Οι συνοριακοί περιορισμοί είναι αντίθετοι στο διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες»
Αντίθετους στο διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες χαρακτήρισε τους συνοριακούς περιορισμούς που θέτουν στην κίνησή τους βαλκανικές και κεντροευρωπαϊκές χώρες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Οι νέοι συνοριακοί κανόνες της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας «δεν βρίσκονται σε αρμονία» με τη σύμβαση του 1951, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γ.γ., δεν μπορεί να ατομική αξιολόγηση της κατάστασης κάθε αιτούντος ασύλου.
Σλοβενία, Κροατία και Σερβία ανακοίνωσαν όριο εισόδου 580 προσφύγων την ημέρα στο έδαφός τους από την Παρασκευή.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης προετοιμάζει η Κομισιόν για το προσφυγικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα χειρότερα, δηλαδή μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα στη συνάντησή τους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμετ Νταβούτογλου στις 7 Μαρτίου.
«Προετοιμάζουμε ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, αναφερόμενη στη χώρα μας.
Η εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία που έλαβε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 25.000 άτομα που ζητούν άσυλο, ενώ ο αριθμός τους φαίνεται ότι αυξάνεται κατά δυο με τρεις χιλιάδες ημερησίως, όπως είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πληροφόρησε την Κομισιόν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι διαθέσιμες 20.000 θέσεις προσωρινής στέγασης στο βόρεια Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας δήλωσε στις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση έχει υποβάλει στην Κομισιόν και την ολλανδική προεδρία ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενεδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.
Και προχθές η Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης απάντησης των Ευρωπαίων στο προσφυγικό, αλλά κάθε μέρα που περνάει και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί όλο και πιο λίγοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και κυβερνήσεις πιστεύουν πλέον ότι θα αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων.
Χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε ότι έχουμε 10 μέρες προκειμένου να βρούμε λύση που θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των προσφύγων, εάν δεν το καταφέρουμε θα πρέπει να βρούμε πρόσθετα ευρωπαϊκά μέτρα. Απέφυγε να τα προσδιορίσει, ωστόσο διπλωμάτες στις Βρυξέλλες τόνιζαν ότι εννοούσε σαφέστατα τη γενίκευση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν.
Κυβερνητικό «Όχι» σε επίσκεψη της Aυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα
Νωρίτερα ένα ακόμα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στο διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας καθώς η Αθήνα απάντησε αρνητικά στο αίτημά της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ για να επισκεφτεί τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα απάντησε στην αυστριακή υπουργό ότι για να γίνει δεκτό το αίτημά της, θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις της διάσκεψης της Βιέννης.
Η διάσκεψη της Βιέννης, στην οποία συμμετείχαν όλες οι χώρες της Βαλκανικής πλην της Ελλάδος, θεωρείται από την Αθήνα εχθρική κίνηση, κάτι που άλλωστε αντιμετωπίστηκε αρχικά με διάβημα και διαμαρτυρίες από τον ίδιο τον κ. Αλ. Τσίπρα σε σειρά Ευρωπαίων ομολόγων του. Ακολούθησε η ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη και στη συνέχεια η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να επισκεφτεί την χώρα μας την ερχόμενη Τρίτη, για να συζητήσει από κοντά το θέμα, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Αθήνας και Βιέννης. Η κυβέρνηση απάντησε αμέσως αρνητικά, προσθέτοντας ότι η μόνη περίπτωση να γίνει δεκτή η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στην Αθήνα, είναι η άρση όλων των αποφάσεων της διάσκεψης της Βιέννης.
Το ανακοινωθέν της συνόδου, που συντάχθηκε από Αυστριακούς διπλωμάτες και απηχεί 100% τις αποφάσεις της Βιέννης, μιλάει για «δραστική μείωση των προσφυγικών ροών».
Η μείωση θα επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας «αλυσιδωτής αντίδρασης της λογικής», σύμφωνα με τη διατύπωση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών. «Τα κράτη είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία προκειμένου να μειώσουν τη ροή προσφύγων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της συνόδου. «Στα εργαλεία αυτά παίζει σημαντικό ρόλο η πολιτική και στρατιωτική συνιστώσα», καθώς και η «αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα σημεία των συνόρων που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση». Οπερ σημαίνει, σε πρώτη φάση, ότι η Αυστρία θα στείλει 20 αστυνομικούς στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας προκειμένου να συνεργαστούν με την ΠΓΔΜ για να παρεμποδίσουν το ταξίδι προσφύγων και μεταναστών προς Βορρά και για να χορηγούν τα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα για τα οποία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί της αστυνομίας τεσσάρων βαλκανικών κρατών και της Αυστρίας.
Ζ. Γκάμπριελ: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες»
Σε αντίθεση με τη στάση της Αυστρίας, η Γερμανία μέσω του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε σαφές ότι πρόθεση της χώρας του είναι να υπερασπίσει την Ελλάδα για να μην μετατραπεί η χώρα σε μια αποθήκη ψυχών. Ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας δήλωσε χαρακτηριστικά, στην εκπομπή «Maybrit Illner» του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες. Σε περίπτωση που ανατολικοευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων», είπε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών κατηγορώντας τις περισσότερες χώρες μέλη για απουσία αλληλεγγύης: «Από τις 28 χώρες μέλη, οι 23 δεν δέχονται πρόσφυγες», είπε ο Ζ. Γκάμπριελ. «Είναι διαστρέβλωση να υποστηρίζεται ότι η Γερμανία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στην πραγματικότητα είναι οι 25 χώρες-μέλη της ΕΕ που το παραβιάζουν».
Ο αντικαγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αναφορικά με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τουλάχιστον η «συμμαχία των προθύμων» θα βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί 10.000 πρόσφυγες. Όμοια θα πράξει και η Σουηδία, όπως και άλλες χώρες, είπε ο Ζ. Γκάμπριελ.
Ο αντικαγκελάριος επιτέθηκε τέλος στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρά την προσφυγική κρίση επιμένει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. «Με τον τρόπο αυτό ο Β. Σόιμπλε στέκεται εμπόδιο σε απαραίτητες επενδύσεις στην ενσωμάτωση των προσφύγων», υπογράμμισε ο Ζ. Γκάμπριελ.
Άλτμαϊερ: Υπέρ της ευρωπαϊκή στήριξης της Ελλάδας
Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους τάχθηκε και ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Καγκελαρίας και συντονιστής της κυβερνητικής προσφυγικής πολιτικής Πέτερ Άλτμαϊερ. Μιλώντας στο «Πρωινό Μαγκαζίνο» του πρώτου προγράμματος ARD τόνισε, με αφορμή την απόφαση της Αυστρίας και βαλκανικών χωρών να περιορίσουν δραματικά τη διέλευση προσφύγων: «Οι δημόσιες διαφωνίες δεν έχουν νόημα. Σημαντικό είναι να κατασκευαστούν καταλύματα για πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί διεθνή βοήθεια, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο γερμανός υπουργός.
13% των προσφύγων δεν φθάνουν ποτέ στα καταλύματα
Μετά την καταγραφή τους από τις γερμανικές αρχές, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων δεν φθάνει ποτέ στα καταλύματα που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτούς, σημειώνεται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το οποίο επικαλείται απάντηση του γερμανικού υπουργείο Εσωτερικών σε σχετική επερώτηση του κόμματος «Η Αριστερά». Για το 2015 το ποσοστό των εν λόγω προσφύγων υπολογίζεται σε 13%, δηλαδή 130.000 ανθρώπους. Στους πιθανούς λόγους συγκαταλέγονται η αναχώρηση των προσφύγων προς άλλες χώρες ή ακόμα και το γεγονός ότι ζουν παράτυπα σε γερμανικές πόλεις, χωρίς να έχουν δηλώσει τόπο παραμονής, με άλλα λόγια παραμένουν «αθέατοι» για τις δημόσιες υπηρεσίες.