Συνάντηση εργασίας σχετικά με την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του δηìμου Ρεθυìμνης στο πλαιìσιο υλοποιìησης του ευρωπαϊκουì προγραìμματος CIVITAS DESTINATIONS θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΕ Ρεθύμνου την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ παρουσία και του συγκοινωνιολόγου Θάνου Βλαστού.
Υπενθυμίζεται ότι το Ρέθυμνο είναι η πρώτη ελληνική πόλη που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της πρωτοβουλίας CIVITAS συμμετέχοντας, ως πόλη εφαρμογής στο έργο «CIVITAS DESTINATIONS», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του HORIZON 2020 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και την ανάδειξη των πόλεων ως αειφόρων τουριστικών προορισμών.
Ο δήμος Ρεθύμνης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι Έλληνες εταίροι του προγράμματος συνεργάζονται με τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Ε.Μ.Π. για την κατάρτιση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του δήμου Ρεθύμνης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Τ.Ε.Ε., μπορεί και οφείλει να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος και στο σχεδιασμό των κατάλληλων μέτρων για την υλοποίησή του.
Για τη Ν.Ε. του ΤΕΕ Ρεθύμνου τα θέματα που προτείνεται να συζητηθούν κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση είναι τα παρακάτω:
«Ο δήμος Ρεθύμνης συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της, εκπονεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Civitas Destinations», στο οποίο συμμετέχουν 6 ευρωπαϊκές τουριστικές πόλεις, Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Η στρατηγική αυτή στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και του οδικού δικτύου καθώς και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του για να γίνει η πόλη πιο ελκυστική και παραγωγική και να βελτιωθούν οι συνθήκες του περιβάλλοντός της.
Σε πρώτο στάδιο, και σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο δήμος, όπως και οι υπόλοιποι εταίροι, δεσμεύεται να διερευνήσει το εφικτό και να υλοποιήσει τα παρακάτω:
• βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και επέκταση υφισταμένων ποδηλατικών υποδομών,
• 2 νέες διαδρομές και βελτίωση της σήμανσης υφισταμένων ποδηλατικών υποδομών και τοποθέτηση χαρτών της πόλης σε χαρακτηριστικά σημεία των διαδρομών,
• 2 νέοι σταθμοί κοινοχρήστων ποδηλάτων και εμπλουτισμός του στόλου με 15 ηλεκτρικά ποδήλατα και άλλα 4 ηλεκτρικά για ΑμεΑ),
• σημεία για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων,
• ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προώθηση δράσεων της στρατηγικής βιώσιμης κινητικότητας για συγκεκριμένες διαδρομές, προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου και των «έξυπνων κινητών»,
• πιλοτική εφαρμογή νέων υπηρεσιών δημόσιας συγκοινωνίας,
• κατασκευή τριών «έξυπνων» στάσεων λεωφορείων,
• εκπαίδευση για ασφαλή και οικολογική οδήγηση,
• μίσθωση ηλεκτρικού λεωφορείου με οδηγό που θα εξυπηρετεί την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες και τη σχολική ή ακαδημαϊκή κοινότητα τους χειμερινούς.