Καρπούς φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποδίδει το σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, που προβλέπει το «κυνήγι» όσων απασχολούν παράνομα ανασφάλιστους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», που δημοσιοποιήθηκε χθες, με βάση τους ελέγχους που έγιναν το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2013, τα 6 εκατομμύρια ευρώ αγγίζουν (5.967.319 ευρώ) τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για αδήλωτη εργασία. Συνολικά διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις, με περίπου 18.974 εργαζόμενους, και σε 371 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι.
Από το σύνολο των εργαζομένων οι 16.499 είναι Έλληνες (ποσοστό 86,95%), ενώ οι 2.475 αλλοδαποί (ποσοστό 13,05%). Οι αδήλωτοι Έλληνες εργαζόμενοι στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων αντιστοιχούν σε ποσοστό 75,47%, ενώ οι αδήλωτοι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 24,53%.
Στην Περιφέρεια Κρήτης, το ίδιο χρονικό διάστημα, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 651.795 ευρώ, καθώς ελέγχθηκαν 257 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 29 απασχολούσαν 69 ανασφάλιστους εργαζόμενους.
Οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. και σε ορισμένες περιπτώσεις με την συνδρομή της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η πλειοψηφία των ελέγχων είναι κυρίως στοχευμένοι σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας:
Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (Security), βιομηχανία τροφίμων (αρτοποιία, είδη ζαχαροπλαστικής).
Με αφορμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει: «Ένας εκ των βασικών μοχλών της παραοικονομίας είναι η αδήλωτη εργασία, η οποία πέραν κάθε αμφισβήτησης αποτελεί σκόπελο στην προοπτική ανάπτυξης της κάθε χώρας.
Η έκταση του φαινομένου αυτού έχει δυσμενείς και πολυεπίπεδες επιπτώσεις καθώς ακυρώνει – πρώτα και κύρια – τα δικαιώματα και την προστασία των ίδιων των εργαζομένων, αποδυναμώνει τα δημόσια έσοδα και τη χρηματοδοτική επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και υπονομεύει καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η χώρα μας παρουσιάζει διαχρονικά, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παραοικονομίας και αδήλωτης εργασίας, η οποία μεταξύ άλλων υπονομεύει την προοπτική ανάπτυξής της».